Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pite besztercei szilvából

Pite besztercei szilvából
Pite besztercei szilvából
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám álom receptje. Az alaptészta rendkívül finom. Porhanyós, több napig eláll. Talán másnap még finomabb. Ebből a tésztából lehet csinálni almás pitét, cseresznyéset, meggyeset, stb., csak a fantáziánk szab határt. 

Mivel a kertembe rengetek szilva érett be, most ezzel töltöttük a tésztát. Nagyon finom lett.

A férjem azt mondta az anyósának, hogy ő még ilyen finom szilvás pitét nem evett!!!

Kell ennél több?!:)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

  • 1.5 kg szilva (magozott(!), besztercei)
  • 4 ek cukor (de ízlés szerint)
  • fahéj ízlés szerint (őrölt)
  • 10 ml mandulaaroma (vagy rumaroma, vagy vanília aroma, vagy 1 csomag vaníliás cukor - ízlés szerint)
  • 1.5 evőkanál búzadara (a töltelék tetejére szórva)

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és úgy kézzel kis darabokra csípjük (1 szilvát 4-5 db-ra).
  2. Egy keverőtálba belerakjuk a szilvát, és megízesítjük, félrerakjuk.  
  3. A sütőporos lisztet, elmorzsoljuk a margarinnal, és hozzáadjuk a többi hozzávalót, és közepesen lágy tésztát kapunk. (Anyukám a tojást úgy adja a tésztához, hogy kétfelé választja, és a sárgáját villával egy kicsit felveri, és a fehérjét szintén villával egy kissé felveri, nem kell kemény hab.)
  4. A tésztát negyed órára betesszük a hűtőbe pihenni.
  5. A tepsit kizsírozzuk, lisztezzük (vagy sütőpapír).
  6. A tésztát kétfelé választjuk, és először az egyiket kinyújtjuk tepsi méretűre, és belerakjuk a tepsibe. Megszórjuk búzadarával.
  7. A szilvás töltelék közben levet engedett, ezért jól kinyomkodjuk (a levét meg lehet inni), és az egészet rásimítjuk a tésztára, meghintjük búzadarával.
  8. A maradék tésztánkat is tepsi méretűre kinyújtjuk, és rásimítjuk a szilvára.
  9. A tészta tetejét megkenjük felvert tojással, villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben  kb. 40 percig sütjük . És kész.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 265
elküldve: 6
receptkönyvben: 168
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi baba

Mióta szakács: 2012.06.02.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

besztercei szilvás pite, omlós pite szilvával, gyümölcsös pite, álom pite

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nyucibaby
Nyucibaby Sun, 2014-08-31 16:06

Egy héten belül kétszer sütöttem meg, annyira ízlett a családnak. Azok a Nagymamák tudtak valamit! Az ilyen könnyű és gyors recepteket szeretem...... köszi

éva juhász
Évi baba / éva juhász Mon, 2014-09-08 21:44

Kedves Nyucibaby!
Nagyon kedves vagy , hogy visszajeleztél, nagyon örülök, hogy ízlett, kedves egészségetekre!

Pista39
Pista39 Thu, 2012-09-06 16:02

Kedves Évi Baba!
Az a jó benne, hogy olyan édes sütemény amiben nem a sok cukor és hab dominál.
Nagyanyám sem sütött jobbat.
Fíííííííííínom

éva juhász
Évi baba / éva juhász Thu, 2012-09-06 16:35

Kedves Pista39!
Igen, igen szerintem is legjobb sütik a "nagyanyáink"
süteményei. Nem szabad ezeket a recepteket elfelejteni.
Szép napot!
Évi baba

495
finomliszt 60 dkg
cukor 15 dkg
margarin 25 dkg
tojássárgája 2 db
tojásfehérje 2 db
tejföl 4 ek
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
búzadara 1.5 evőkanál
szilva 1.5 kg
cukor 4 ek
fahéj 0 ízlés szerint
mandulaaroma 10 ml
búzadara 1.5 evőkanál
tojás 1 db
porcukor 1 ek