r
Nosalty Logó

Pite besztercei szilvából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi baba
Pite besztercei szilvából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 495 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 5962 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 205 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    456.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.9 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    127.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    218 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    355 micro
  • β-crypt
    43 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 495 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    99.9 g

Zsír

  • Összesen
    242.8 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    110 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    661 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5474.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    261 mg
  • Kálcium
    1239 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    284 mg
  • Foszfor
    2450 mg
  • Nátrium
    1212 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    862.8 g
  • Cukor
    352 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1534.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2616 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    135 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    326 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    607 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2243 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    4259 micro
  • β-crypt
    512 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1822 micro
Összesen 5962 kcal
  • 4% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    190.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    148 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 205 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

  • 1.5 kg szilva (magozott(!), besztercei)
  • 4 ek cukor (de ízlés szerint)
  • fahéj ízlés szerint (őrölt)
  • 10 ml mandulaaroma (vagy rumaroma, vagy vanília aroma, vagy 1 csomag vaníliás cukor - ízlés szerint)
  • 1.5 evőkanál búzadara (a töltelék tetejére szórva)

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és úgy kézzel kis darabokra csípjük (1 szilvát 4-5 db-ra).
  2. Egy keverőtálba belerakjuk a szilvát, és megízesítjük, félrerakjuk.
  3. A sütőporos lisztet, elmorzsoljuk a margarinnal, és hozzáadjuk a többi hozzávalót, és közepesen lágy tésztát kapunk. (Anyukám a tojást úgy adja a tésztához, hogy kétfelé választja, és a sárgáját villával egy kicsit felveri, és a fehérjét szintén villával egy kissé felveri, nem kell kemény hab.)
  4. A tésztát negyed órára betesszük a hűtőbe pihenni.
  5. A tepsit kizsírozzuk, lisztezzük (vagy sütőpapír).
  6. A tésztát kétfelé választjuk, és először az egyiket kinyújtjuk tepsi méretűre, és belerakjuk a tepsibe. Megszórjuk búzadarával.
  7. A szilvás töltelék közben levet engedett, ezért jól kinyomkodjuk (a levét meg lehet inni), és az egészet rásimítjuk a tésztára, meghintjük búzadarával.
  8. A maradék tésztánkat is tepsi méretűre kinyújtjuk, és rásimítjuk a szilvára.
  9. A tészta tetejét megkenjük felvert tojással, villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük . És kész.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 115
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 11586
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Évi baba 38 recept

Édesanyám álom receptje. Az alaptészta rendkívül finom. Porhanyós, több napig eláll. Talán másnap még finomabb. Ebből a tésztából lehet csinálni almás pitét, cseresznyéset, meggyeset, stb., csak a fantáziánk szab határt.  Mivel a kertembe rengetek szilva érett be, most ezzel töltöttük a tésztát. Nagyon finom lett. A férjem azt mondta az anyósának, hogy ő még ilyen finom szilvás pitét nem evett!!! Kell ennél több?!:)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...