Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Piros krumpli

Piros krumpli
Piros krumpli
58 perc / előkészület: 5 perc főzés: 45 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piros krumpli a családi neve ennek a köretnek, a hagymás tört krumpli egyik variánsa. Szaftos, finom körete a bundás húsoknak, egyben vagy gombócban sült fasírtnak, főként, ha azok sütőzsírjával készítjük. Be kell vallanom, az olaj nem az igazi hozzá. (Vessetek meg, de én olajat alig használok, szinte csak a lángos sütéséhez.)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megmossuk, héjában megfőzzük, megpucoljuk, és karikára felvágjuk.
  2. Közben a hagymát finomra vágjuk, és 1-2 kanál zsíron üvegesre pároljuk, lefedjük és addig főzzük, míg puha nem lesz. Zsírból legjobb hozzá a fasírt vagy a rántott hús sütőzsírja. (Olajjal is készíthetjük, bár én úgy nem szeretem.)
  3. A hagymát bőven megszórjuk pirospaprikával, ráöntjük a krumplit, és kevergetve, pár perc alatt darabos-pépesre összesütjük. (A fakanállal tetszés szerinti darabosra törögetjük sütés közben.) Sózzuk, borssal is megszórhatjuk.
  4. Ízletes köret, főként rántott húshoz vagy fasírthoz.
  • elkészítettem: 101 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 14 247
elküldve: 0
receptkönyvben: 75
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

paprikás tört krumpli, hagymás tört krumpli, fűszerpaprikás tört burgonya

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2013-04-26 10:10

Kedves Éva-Anyóca!
Ezek szerint ti is így csináljátok? De jó! Lehet, hogy ez valami jászsági dolog? A családom ott is élt (épp Jászberényben, bár nem sokáig), így könnyen lehet.
Igen, ezt még nem is mondtam neked, nagyapám pék volt, és össze-vissza költözött az országban, édesanyám így Jászberényben született, majd 100 éve. Végül itt kötöttek ki, Szolnokon, de sajnos, felhagyott a pékmesterséggel. Azért a kelt tészta - szerencsére - genetikusan bennünk van!
Üdvözöl: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-04-26 11:26

Kedves Koszider!

Hogy milyen kicsi a világ! :D
Lehet igen, hogy amíg itt laktak, hatott rájuk a város asszonyainak főzési tudománya, de nagy a valószínűsége, hogy a jászságban nagyon hasonlóan csinálják..:)

Szolnok sincs messze ám tőlünk..:)
Az apukám legkisebb öccséék ott laknak, és ő és felesége is vitt innen sok ismert berényi recit, de a szolnokias változat is ismert nekem, majdnem olyan mint itt, de mégsem, és attól még fincsi..:)

Anyud oly csodás időszakot élt meg, hogy mi mindent tudhat, ez fantasztikus..:D

Hát igen, az nagy adomány, hogy ha valakiben genetikusan meg van a tészta, a kelt tészta a kenyerek készítésének szeretete és tudása!!! :D
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-04-26 08:19

Kedves Koszider!

Köszi, hogy feltetted a receptet.:)
Mi is nagyon szeretjük így.:D
A zsír nagyon jó, sok étel csak azzal lesz finom ! :D

Szép napot kívánok, és nagyon kellemes hétvégét!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2013-04-26 10:11

Hopp, írtam neked választ, de rosszul küldtem be, csak így fogod megkapni!
Üdv! Koszider

189
burgonya 1 kg
vöröshagyma 1 db
fűszerpaprika 1 ek
sertészsír 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint