Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Perec sós kalácstésztából

Perec sós kalácstésztából
Perec sós kalácstésztából
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A könyvtárban voltam, és folyóiratokat kértem ki a raktárból, amíg várakoztam, elkezdtem lapozgatni egy Praktika magazint a polcról, ott bukkantam erre a receptre, kiírtam gyorsan, és hamarosan el is készítettük apróbb változtatásokkal. A receptet valamikor húsvét táján találtam, emlékszem, hogy a húsvéti sonka mellé tálaltuk kenyér helyett, de azóta többször elkészítettük. Frissen is nagyon finom, és ha marad belőle, akkor sokáig jó állaga marad. Nagyon finom szendvicszsömlének is.

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A tetejére ízlés szerint

ajánlat

A tetejét, ahogy a receptben is írtam, sokféleképpen ízesíthetjük aszerint, hogy mivel szeretnénk aztán enni. Akár egyszerre töbféle ízűt is készíthetünk. Ha frissen szereténk enni, akkor jó ez az adag, ebből kb. 4-5 db jön ki, akkorák mint a képen. Ha többet akarunk készíteni, hogy maradjon is belőle, akkor duplázzuk meg a recept adagját (eredeileg is úgy szólt).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejbe beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztbe belekeverjük a sót, majd hozzáöntjük a felfutatott élesztőt és a két tojást. Ezt addig dagasztjuk a robotgép dagasztófejével, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
  3. 1 órán át letakarva meleg helyen keleszteni kell.
  4. Ha megkelt, 4-5 felé vágjuk a tésztát, és a kis adagokból rudakat sodrunk, amiket megpödrünk, és így illesztjük össze a két végüket, hogy egy karikát formázzanak.
  5. A tetejüket megkenjük tejföllel, és itt lehet választani, hogy még mit szeretnénk rá.
  6. Megszórhatjuk szezámmaggal, ahogy az eredeti recept írta, én ehelyett használtam már mákot vagy oregánót és bazsalikomot, de a kedvencem a képen látható változat, amit a nosztalgia perec receptjéből tanultam: 1 kanál só, 3 kanál liszt vízzel hígítva, ezt akkor kell rálocsolni, amikor ár majdnem megsült, de még nem pirul a tészta.
  7. Nagy lángon 15-20 perc alatt sülnek meg.

 

  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 981
elküldve: 8
receptkönyvben: 97
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Sziszi

Mióta szakács: 2012.06.14.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
adag: 2 főre
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: perec
hasonló kategóriák: buci, croissant, burek, bagel, hamburger-buci, briós, édes leveles, pita, zsemle, kifli

egyéb elnevezések

sós perec, perec házilag, házi péksütemény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Do-Di
Do-Di Tue, 2012-11-06 19:28

Köszönet a receptért! :-) Jó, hogy elmentél a könyvárba....!!!:-) Tedd ezt máskor is! :-)

808
élesztő 2.5 dkg
cukor 0.75 teáskanál
finomliszt 22.5 dkg
tej 0.75 dl
tojás 2 db
2 kk
margarin 4.5 dkg
tejföl 2 ek
1 ek
finomliszt 3 evőkanál
víz 2 ek
szezámmag 1 teáskanál
bazsalikom 0 ízlés szerint