Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pakisztáni sárgaborsó dahl

Pakisztáni sárgaborsó dahl
Pakisztáni sárgaborsó dahl
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A dahl vagy dal egy igen népszerű pakisztáni étel, amit legtöbbször rizzsel tálalnak, de ehetünk hozzá naant vagy chapatit is. 

Én nem szoktam beáztatni a sárgaborsót, nekem így is hamar elkészül. Óvatosan kell kevergetni, mert a szemek hamar szétesnek. Fontos, hogy bő zsiradékban pirítsuk meg a hagymát, egyébként a végeredmény kihűlés után nagyon sűrű lesz. Párolt rizzsel igen laktató ebed vagy vacsora.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgaborsót megmossuk, majd két és félszeres mennyiségű vízben feltesszük főni.
  2. Hozzáadjuk a kurkumát, garam masalát, cayenne borsot, fekete borsot, és kis lángon felforraljuk.
  3. A hagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben felhevítjük a gheet vagy olajat, és amikor mar elég forró, beledobjuk a római köményt és a szegfűszeget, kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát is. Ügyeljünk rá, hogy bőven legyen zsiradék alatta. Kevergetve pirítjuk, amíg a hagyma puha nem lesz.
  4. A hagymát a zsiradékkal együtt hozzáadjuk a sárgaborsóhoz, elkeverjük, majd kóstolás után adhatunk még hozzá ízlés szerint sót és borsot, majd fedő alatt, időnként megkeverve puhára főzzük.
  5. A rizst megmossuk, majd kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 16 274
elküldve: 0
receptkönyvben: 156
elkészítve: 21/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Mango

Mióta szakács: 2012.12.19.
23 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

indiai főzelék, dahl, dal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1EDY
1EDY Fri, 2018-12-14 13:24

hááát.......... ez NAGYON finom lett!!!
igaz én óvatosabban bántam a fűszerekkel de így is fenségesre sikeredett. :D
majd az EsztiDXB bővített fűszerezésével is kipróbálom.

Vicenza
Vicenza Tue, 2013-10-01 08:42

Nemrég mentettem a recepted, most el is készítettem. Nekem nagyon ízlett. Többi receptedet is kipróbálom, mert szeretem a különleges ízeket.

EsztiDXB
EsztiDXB / EsztiDXB Tue, 2013-06-11 06:24

Szia Zsani,
nem szukseges foldrajzzal, nepessegszammal, vagy barmi egyebbel alatamasztani a receptedet :), nem azert irtam es kerdeztem, hogy megkerdojelezzem a hitelesseget. A te receptedet meglatva felcsillant a szemem az oromtol, es szerettem volna megosztani veled,mint egy masik dahlt kedvelo emberrel, hogy az en receptem mit tartalmaz, hatha esetleg erdekel teged egy mas fajta fuszerezes.
Szerencses vagy, hogy a kozvetlen csaladod ilyen finomsagokkal lat el. Meg egyszer, orulok es nagyon koszonom neked es a sogornodnek, hogy megosztottad velunk a receptet.
Eszti

azsane
Mango / azsane Wed, 2013-06-12 22:51

Szia Eszti,
:D Szimpla informacionak szantam az adatokat. :) Miert nem teszed fel a te valtozatodat? Biztosan sokakat erdekelne az is. Ugyan a hozzaszolasban leirtad hogy milyen fuszereket hasznalsz pluszban, de a mennyiseg azert szamit am. :) Varom a receptedet. Udv. Zsani

EsztiDXB
EsztiDXB / EsztiDXB Mon, 2013-06-10 05:08

Kedves Mango! Pakisztani szakacstol tanultad a receptet? En kulfoldon elek, pakisztaniakkal surun korbeveve, es egyikuktol tanultam egy eredeti, csaladi dahl receptet. Ha megengeded, kiegeszitem az altala megadott fuszerekkel, igy meg finomabb izvilag sikeredik, erdemes kiprobalni:
Fokhagyma, gyomber, curry, baberlevel, kardamom mag egeszben, csokor friss koriander, paradicsom.

Nagyon megszerettuk a pakisztani konyhat, gyakran jarunk az ettermeikbe, egyszeru alapanyagokbol hihetetlen dolgokat varazsolnak. Orulok, hogy elokerult valami a nosaltyn is. :)

azsane
Mango / azsane Mon, 2013-06-10 15:20

Kedves EsztiDXB!
A recept sogornomtol szarmazik, egy izig-verig pakisztani fiatal holgytol mivel a parom maga is pakisztani. Biztosan tudod, hogy a pakisztani konyha regionkent valtozik. Negy regiot kulonboztetunk meg, ami megfelel Pakisztan negy tartomanyanak. Ezek: Punjab (a leghiresebb a konyhaja vilagszerte), Sindh, Khyber Pukhtoonkhwa es vegul Balochistan. Ezen negy tartomany konyhaja kulonbozik. Ha valahol, akkor Pakisztanra kulonosen ervenyes az "ahany haz, annyi szokas" elve. :) Mint ahogyan Magyarorszagon is vannak teruletek ahol egyes recepteket mashogyan keszitenek, mint az orszag masik feleben. Az altalad felsorolt hozzavalokat el tudom kepzelni egy karakteresebb, husos masalaban, mint ahogyan hozzavaloi a Niharinak, a Karahinak, de ugyanugy megtalalhatok a Kheema Magaz-ban is. Mi Kelet-londonban lakunk, itt talalhato London legnagyobb pakisztani kozossege.
Szaz szonak is egy a vege: szerintem a sargaborso dahlt nem lehet rosszul elkesziteni. ;) Ki fogom probalni a te valtozatodat is. :)
Udv. Zsani

634
felesborsó 30 dkg
rizs 20 dkg
vöröshagyma 1 nagy db
kurkuma 1 teáskanál
cayenne bors 0.5 teáskanál
garam masala 2 teáskanál
római kömény 1.5 teáskanál
szegfűszeg 2 db
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
ghee 1 ek