Nosalty Logó

Pacalleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Pacalleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 309 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2472 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 121 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    244 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    556.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    197.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    414 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    301 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    1319 micro
  • β-karotin
    3175 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    189 micro
Összesen 309 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.1 g

Zsír

  • Összesen
    185.2 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1949 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4451.8 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    167 mg
  • Kálcium
    1365 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    228 mg
  • Foszfor
    1307 mg
  • Nátrium
    1356 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.2 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    1579.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3314 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    2404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    753 micro
  • α-karotin
    10554 micro
  • β-karotin
    25401 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    1513 micro
Összesen 2472 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    163 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    520 micro
  • β-karotin
    1251 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 121 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megtisztított pacalt odarakjuk főzni vízben sóval és fele fokhagymával.
  2. Miután készre főtt, ha nem felszeleteltet vettünk, 3-4 hosszú vékony csíkra vágjuk, és visszarakjuk a fővő levesbe az apróra vágott pirospaprikával együtt.
  3. Miközben fő, a sárgarépát és a fokhagymát apróra reszelve olajban puhára pároljuk, és a készre főtt leveshez adjuk.
  4. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, és behabarjuk vele a levest.
  5. Sózzuk, borsozzuk, és savanyítjuk az ecettel, és petrezselyem zöldjével díszítjük.
  6. Tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 45
  • 7 napos nézettség: 300
  • Össznézettség: 84707
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 08.

Ajánló

Sok-sok tejfölt kell belerakni (a kész levesbe). Mi így szeretjük a legjobban.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Eredeti erdélyi recept, a családban így készítjük.

Hozzászólások

P.

Isteni. Hasonlót eszünk itteni török éttermekben is. De majd Elif megmondja. :-)

Törölt felhasználó

:) Igaz, van hasonló török étel is, de a szakértés elmarad mert pironkodva bevallom, hogy én nem vagyok nagy pacal rajongó, bezzeg a család... Üdv: Elif

Törölt felhasználó

Húúúú.... két hónapja jártam Erdélyben, és ott ettem pacallevest. Valami elképeszt?en finom!!! Én hiányolom a receptb?l a lestyánt, ami az erdélyi csorbák alapf?szere. Valamint kint azt mesélték, hogy ecet helyett eredetileg korpát és meggyfa gallyakat áztattak vízbe, és lesz?rve ezt a levet öntötték a levesbe. De nagyon örülök a receptednek! :-)

Törölt felhasználó

Általában nem lestyánt tesznek bele, hanem csombort (borsikaf?). Szerintem úgy az igazi. A csíp?s ecetes paprikát pedig hozzá esszük.

Törölt felhasználó

A pacal levesbe nem illik a petrezselyem level;) Ahhoz h az izvilaga tokeletes legyen 1 veloscsontot lehet a levesbe fozni es csipospaprikat belefozni ,savanyitottat es annak a levet ecet helyett...es leostyan se megy ebbe a levesbe :) ha az igaz iizt akarod megkapni :) De termeszetes lehet kiserletezni!

Törölt felhasználó

Pacal ...............Erdélyben??????????????????????hol?????????????????????melyik részén???????????

Törölt felhasználó

skorpio0067-nek: Igen, pl. Torda kornyeken es Kiralyhago ettermeiben!!! Nagyon koszonom a receptet, kivancsi vagyok nagyon... Minden jot nektek, szio Evy

Törölt felhasználó

Köszönöm a receptet a Férjem nevében is. Már most csurog a nyála, úgyhogy hamarosan meg is csinálom neki.

baxicus

A pacalleves Hargita megyében isteni!

baxicus

Én Erdélyiekkel találkoztam kint Németországban együtt dolgoztunk! "Közkívánatra" f?ztek pacallevest, a recept szinte ugyanaz, csak ?k még raktak bele ecetes paradicsompaprikát! Hihetetlen finom!!!!!!!! Jöv?re ismét együtt dolgozunk és kértem t?lük egy nagy erdélyi receptkönyvet, már alíg várom mert az ? ízviláguk nekem nagyon bejön. Ja, a lestyánt ki nem hagynák bel?le. Ha valaki teheti otthon telepítsen lestyánt, "nagy bokrokban n?" mert a frissen szedett az igazi!!!!!!!!!!

Törölt felhasználó

én ugyanezt szoktam késziteni de a pacal helyett csikokra vágott csirkemelet teszek bele

Törölt felhasználó

Erdélyi vagyok és ajánlom, hogy 1-2 mer?kanál húslevest is adjatok hozzá, vagy leveskockát, sokkal jobb, mi így készitjük.

Törölt felhasználó

Nálunk a fokhagymának a végén van szerepe. Ecetes vízbe kell áztatni a pacalt és vel?s csontot szoktunk kif?zni zöldségekkel. Aztán a letisztított, felszeletelt pacalt abban a levesben kell megf?zni, az akkorra már felaprított zöldségekkel. A végén tejszínnel vagy tejföllel behabarni. Szokás hozzá muzsdejt, vagyis fokhagymaszószt csinálni, és azzal tálaljuk. És tejföllel és ízlés szerint er?spaprikával vagy ecetes er?ssel.

Törölt felhasználó

Nálunk --> mármint Erdélyben :-)

nettunderke

Csongrad megyeben ettem lakodalomban kb 25 éve. isteni finom volt . sajnos nincs receptem róla

atonymuska

skorpio0067-nek: igen a Pacal leves erdelyi specialitas, nalatok Magyarorszagon tudtomal nem szokas csak porkoltet kesziteni belole. Jah es a masik kerdesre, hogy : Erdelyben??? Hol??? Nezd meg a terkepen,ha nem tudod, hol van Erdely :) (amugy egesz Romaniaban, a romanok koreben is az egyik legnepszerubb leves, minden etterem menujen fellelheto)

Greg

A corba de burta nekem valahol a Regátban a Peles kastély környékén egy vendégl?t juttatja eszembe, ahol rábeszéltek, hogy kóstoljam meg. Azóta akárhányszor járok Erdélyben mindíg megkóstolom. Isteni finom tud lenni és ecetes csíp?s paprikával szolgálják fel. Tökéletes párosítás.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

4 jel, hogy ideje lenne kevesebb vörös húst enned –...

Valóban káros lenne a vörös hús fogyasztása, vagy ez is csak egy széles körben elterjedt mítosz, amelynek nincsen alapja? Mint minden állati eredetű élelmiszer, a vörös hús fogyasztása is egészséges lehet bizonyos mértékig, azonban ha túl sokat eszünk belőle, kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatunk, amellyel testünk azt jelzi: ideje lenne kicsit leállni.

Masszi- Rigó Csilla

További cikkek