Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalácsok halloween-re

Mézeskalácsok halloween-re
Mézeskalácsok halloween-re
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mézeskalács, hm nem is tudom mit mondjak róla! Az egy nagy szerelmem :) Hosszú évekkel ezelőtt próbáltam meg először, gyermekeim nagy örömére. Szerették készíteni ők is, az advent elengedhetetlen része volt :) Aztán egyszer csak bátrabban sütögettem, többfelé kacsingattam, a lehetőségek határtalanná váltak :)  Imádom sütni, díszíteni és gyönyörködni azt meg pláne. Hogy másoknak is örömet szerzek vele, az is fontos! Az illata fenséges, belengi az egész lakást :) Bármilyen alkalomra készítem, legyen húsvét, karácsony, halloween, ballagás, szülinap, nyugdíjba vonulás, esküvő, stb.... Szóval nem tudok olyan helyzetet, hogy ne készítsek :) Csodálatosak!!!! Mindenkinek csak ajánlani tudom, bátran álljon neki, süsse, díszítse! Fantasztikus élmény!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mázhoz

ajánlat

Bármilyen alkalomra ajánlom! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet langyosítjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
  2. Kinyútjuk a tésztát kb. fél centi vastagságúra, és kiszaggatjuk.
  3. Papírral bélelt tepsibe rakjuk, és megsütjük.
  4. Hagyjuk jól kihűlni, ha lehetőség van rá, akkor egy napot hagyjuk állni.
  5. A mázhoz a fehérjét kikeverjük (nem habbá! ) a porcukorral, tetszés szerint színezzük.
  6. Ízlés szerint díszítjük a mézeseket. (Ha erőssebb masszát szeretnénk, ami a rajzoláshoz előnyösebb, akkor tegyünk bele több porcukrot.)


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 920
elküldve: 2
receptkönyvben: 188
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

TraRita

Mióta szakács: 2011.04.19.
118 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Halloween
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalácsok, mézes keksz halloween-re

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Amaerilde
Amaerilde / Amaerilde Sun, 2012-12-16 16:34

Szia!
Karácsonyra szeretném megsütni a mézeskalácsodat. Azérrt a Te receptedre esett a választás, mert úgy gondoltam, hogy egy hozzád hasonló mézeskalács-mester receptjében nem csalódhatok :))

Viszont még sosem sütöttem sem mézeskalácsot, sem olyan süteményt amely zsírral készült. Így, bár lehet hülye kérdés, de azt kérdezném, hogy te milyen zsírt használsz? Sima sertészsírt?

Azt írod, a díszítéshez nem habbá kevered a fehérjét, hanem csak kikeverni. Tehát jól elkevered kézi habverővel. Kelll fehérednie vagy habosodnia kicsit vagy egyből bele kell szitálni a porcukrot és úgy keverni? Ha nejlon-zacskóba töltöm az jó? Vagy jobb a papír tölcsér? De az hogy marad egyben, celluxal?

Előre is köszönöm a segítségedet és elnézést a sok kérdésért!

Kata - Amaerilde

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2012-12-16 23:14

Szia Amaerilde!

Köszi szépen a bizalmat! :)
Igen, sertészsírt használok! A fehérjéhez öntsd hozzá a porcukrot, majd kézi vagy gépi habverővel (én azzal szoktam, kényelmesebb ;) kikeverem. Szép fényes, fehér legyen. Be is sűrűsödik. Használhatsz neylon zacskót is, én a papír tölcsért szeretem jobban. Össze is ragaszthatod, ha Neked kényelmesebb.

Üdv: Rita

petrezselyem
petrezselyem Sat, 2012-12-01 15:24

Kedves Rita!
Próbasütést csináltunk múlt hétvégén a gyerekekkel,mert már nem hagytak békén,nem bírtak vele várni karácsonyig.Gondoltam,legalább gyakorlunk egy kicsit,hogy az ünnepekre minden oké legyen.Nagyon jók lettek,és képzeld el,én a díszítést dekor tollal csináltam,amit úgy vettem a Tescoba.Nagyon ötletesnek tartom,könnyű vele díszíteni és még színes is.Elmondhatom,hogy első alkalommal csináltam mézeskalácsot,és ahhoz képest nagyon jók lettek.Még egy kérdésem lenne.Te mivel szoktad kilyukasztani,ha dísznek szánod?És ugye azt sütés előtt kell?
Köszönöm!
Üdv.:petrezselyem

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2012-12-03 14:09

Szia petrezselyem!

örülök, hogy ízlik a mézeskalács. Nagy kedvenc nálunk is :) nagyon egyszerű eljárással lyukasztom ki. Egy szívószállal :D :D :D És tökéletes lesz a lyuk, át lehet rajta fűzni vékonyabb szalagot is, nem csak cérnát. És igen, sütés előtt készítem a lyukat. :)

Üdv: Rita

vtbea
vtbea Wed, 2012-11-28 08:38

Kedves Rita!
Miután az utóbbi időben megsütöttem a mézes tejszeletet, a holland szeletet, a karamell szeletet és a tejfölös sütit a receptjeid alapján, és mind isteni lett, nem is volt kérdés, hol keressek mézeskalács-receptet karácsonyra.
A hozzászólásokat olvasgatva találtam meg a facebook oldalad linkjét, és csak ámultam. Már az itteni sütijeid alapján is fantasztikus "cukrásznak" gondoltalak, de az ott látott torták és mézeskalácsok felülmúlták minden várakozásomat. Szívből gratulálok!
Én még csak most ismerkedem a krémes sütik világával, bonyolultnak, nehéznek és hosszadalmasnak gondoltam őket, így hozzá sem kezdtem az elkészítésükhöz. Az első és eddig egyetlen mézeskalácsom pedig "sohamegnempuhuló" szikladarab lett, így maradtam a dagasztott tésztáknál, abban igazán otthon vagyok, számtalan saját kifli, zsemle, rágcsálnivaló receptem van, amiket az évek folyamán kísérleteztem ki.
Most, hogy a 3. gyermekemmel vagyok gyeden, rávettem magam, hogy kipróbáljam a krémes sütik készítését is. Az oldalon azonnal a te képeiden akadt meg a szemem, hiszen a látvány önmagáért beszél. Nagy sikerem volt a receptjeiddel, sütijeiddel, amit ezúton szeretnék megköszönni.
Még egyszer gratulálok!
Ha nem veszed tolakodásnak, szívesen vennék egy isteni citromos szelet-receptet tőled, ha van.
Szép napot, kellemes adventi készülődést kívánok!
Bea

Rita1971
TraRita / Rita1971 Wed, 2012-11-28 12:08

Szia Bea!

Nagyon szépen köszönöm a sok dicséretet! :) Igazából nem vagyok cukrász, csak szeretek sütni :D
Ez a mézeskalács recept tökéletes, mindig ezt mondom. Rengetegen megsütötték már és panasz nem volt. Örülök, hogy elkészíted az általam megosztott recepteket és ízlik is. Citromos süti a Mimóza szelet, másom nincs sajnos. De az nagyon finom! :)
Neked is kellemes, szép adventi készülődést!
Minden jót kívánok!
Rita

vtbea
vtbea Wed, 2012-11-28 20:23

Szia Rita!

Mindenképpen kipróbálom a mézeskalácsot, terveim szerint holnap, és beszámolok az eredményről. Szeretnék a lányom osztályának és a nagyobbik fiam oviscsoportjának készíteni egy-egy adag Mikulásos-hóemberest szerdára, de előtte azért teszek egy próbát. Rajzolni nem igazán tudok, remélem némi díszítésre így is képes leszek.
Azt olvastam, hogy a habot hogyan színezed külön kis tálkákban, de azt nem tudom, hogyan kell magát a sütit pirosra festeni, ha pl. Mikulásról, vagy zöldre, ha fenyőről van szó. Sosem használtam még ételfestéket. Megosztanád velem ezt a nagy titkot? :)
A citromos sütire is sort kerítek, de először a fiam kedvéért a Fekete rózsát kell megcsinálnom. A Mimóza név alapján sosem gondoltam volna, hogy citromosról van szó, ezért is kerülte el a figyelmem. :)
Bea

Azóta már voltam vásárolni a mézeshez, megnéztem az ételfestékeket, de nem tudtam dönteni, melyik lenne jó. Illetve azonnal kizártam, amire az volt írva, hogy kedvezőtlen hatással lehet a gyerekek figyelmére és teljesítőképességére. Akkor marad a fehér minta, ha mindnek ilyen hatása van.
A másik fajta (nem tudom, kiírhatom-e a márkát), kb. 4-szer annyiba kerül, kis tubusokban van. Azon nem találtam az előbbihez hasonló figyelmeztetést. Te milyet szoktál használni?
A Szilvia csomagolópapírt keresve... nem néztek teljesen normálisnak, azt sem tudták, miről beszélek. :D

Rita1971
TraRita / Rita1971 Thu, 2012-11-29 08:18

Szia Bea!

Én nem festem be a mézes tésztát, csak a cukormázat. A Sőregi cukrászat webáruházában vásárolok, a Wilton pasztát veszem. A Dr. Oetkerre gondolsz? Én még olyat nem használtam, nem tudok mondani róla semmit. A Szilviához hasonló sem volt? Van hasonló amit Mollynak hívnak :)
Jó szórakozást a mézeshez! :) remélem tetszeni fog Neked is :D Várom a beszámolód!

Szép napot!
Rita

vtbea
vtbea Thu, 2012-11-29 16:48

Szia Rita!

Elkészült a remekmű. Még a díszítés is egész jó lett. Bátran merem csinálni Mikulásra az oviba és a suliba.

Megnéztem a webáruházat, ahonnan vásárolsz. Hihetetlen, milyen remek dolgokat lehet kapni sütéshez, díszítéshez. Köszönöm.

A papírt kifejezetten Szilvia háztartási csomagolóként kerestem, talán azért nem ajánlottak mást. De most már tudom, hogy a Molly is jó.
Ma egyébként nejlon zacskóval díszítettem. A végére egész belejöttem, de eleinte: túl híg kence, kicsi a lyuk, nagy a lyuk, tojásfehérjés az egész konyha.... De nagyon élveztem.
Köszönöm.

Szép estét! Bea

Rita1971
TraRita / Rita1971 Thu, 2012-11-29 21:03

Szia Bea! :)

Nagggyon ügyes vagy! :D Legközelebb még jobban fog menni, aztán még jobban és....... :D :D :D
Örülök, hogy tetszett is, jól érezted magad a mézesezés alatt :)

Szép hétvégét!
Üdv: Rita

vtbea
vtbea Mon, 2012-12-03 19:46

Szia Rita!

Ma elkészült újabb két adag mézeskalács, a díszítés holnap jön. Ehhez az általad ajánlott papírt nem kaptam, de a Lady háztartási zsírpapírt ajánlották helyette, remélem, beválik, egy próbát mindenesetre megér.
Lenne még egy kérdésem: mivel ezek egy részét már karácsonyra készítettem a szüleimnek, anyósomnak, keresztanyámnak, tárolnom kell valahol, hogy puha maradjon - erre a célra jól zárható műanyag doboz is megfelel vagy csak fém?
Köszönöm. Bea

Rita1971
TraRita / Rita1971 Tue, 2012-12-04 19:38

Szia Bea!

Teheted műanyag dobozba is! Ha esetleg keményedne, akkor félbe vágott almát tegyél közé úgy, hogy az ne érintkezzen a tésztával.

Üdv: Rita

vtbea
vtbea Tue, 2012-12-04 20:51

Szia Rita!
Köszönöm a válaszod! Pedig valahol már olvastam ezt az almás megoldást tőled, de kiment a fejemből.
Egyébként az a papír bevált, amit sikerült vennem.
Láttam, hogy a mézen kívül a narancs is nagy kedvenced. Szoktál csinálni kandírozott narancshéjat? Én már november végétől gyűjtöm a narancshéjat hozzá. Isteni finom.
Bea

Rita1971
TraRita / Rita1971 Wed, 2012-12-05 22:11

Szia Bea! :)

Örülök, hogy a papír jó választás volt :) Nagyon szeretem a narancsot. Igen, volt már, hogy készítettem, de nincs hozzá receptem, csak úgy összedobom. Ha van bevált recepted szívesen fogadom :D

Üdv: Rita

vtbea
vtbea Thu, 2012-12-06 09:47

Szia Rita!

Én a következő recept alapján szoktam készíteni:

Kandírozott narancshéj
Vastagabb héjú narancsot választunk. A héját lehámozunk. Ezeket a gerezdeket befőttesüvegben, (én egy nagy műanyag dobozba tettem) naponta 2-3x váltott hidegvízben, kb. 3 napig kiáztatjuk. Aztán vékony csíkokra felvágjuk (úgy 5-6 mm-esre), és sűrű cukorszirupban háromnegyed órát főzzük. 4 nagy narancs héjához 6-7 dl vízhez kb. fél kiló cukor kell. Aztán szűrőkanállal kiszedjük, és tálcán fél-egy napig szikkasztjuk, de volt, hogy két napra is szükség volt. Ezután csokit gőz felett felolvasztunk, és ezeket a narancshéj-csíkokat egyenként belemártjuk. Az egyik vége (ahol fogjuk) maradhat csoki nélkül, így nagyon mutatós lesz. A csokis csíkokat sütőpapírral bélelt tálcára tesszük, és megvárjuk, míg megszilárdul a csokibevonat.

Remélem, ízleni fog!

Az óvodában és az iskolában nagyon örültek a mézeskalács mikulásoknak és csizmáknak. Délután már azt is tudni fogom, ízlett-e a gyerekeknek.

Ma kipróbálom a narancsos rudakat.
Az eredményről majd beszámolok.

Bea

vtbea
vtbea Fri, 2012-12-07 09:50

Nagyon szívesen!

A mézeskalácsnak óriási sikere volt a suliban és a oviban is, minden óvónéni és tanárnéni receptet kért.

funfun
funfun Tue, 2012-10-30 12:14

Kedves TraRita! Nagyon szépen köszönöm a segítséget, mindent a leírás szerint csináltam, és isteni finom, puha mézeskalácsaim lettek!!! Végre! Ez lett az első olyan mézeskalács, ami nem olyan lett, mint a beton!! A díszítés sajnos elmaradt, de nagyon jópofák lettek így is!! és nagy sikere volt a bulin!! mégegyszer köszönöm!!!

Rita1971
TraRita / Rita1971 Tue, 2012-10-30 20:56

Szia funfun! :)

Örülök a sikerednek! Ez egy tökéletes mézeskalács recept! :D
Szívesen a receptet!
Üdv: Rita

petrezselyem
petrezselyem Mon, 2012-10-29 10:26

Kedves Rita!
Nagyon odavagyok a sütijeidért,mindegyik egytől-egyig gyönyörű és gusztusos.Eddig,amiket megcsináltam,mind nagyon jó lett és sikert is arattam vele.Nem is volt kérdés,hogy a te mézeskalács receptedet fogom kipróbálni.Még soha nem sütöttem ilyet,de a gyerkőceim nem hagynak békén,hogy idén karácsonyra süssünk mézeskalácsot,és ne úgy vegyük meg.Remélem sikerülni fog,már alig várom én is,hogy nekiálljunk.Igyekszem betartani az itt leírt tanácsaidat.
Köszi a receptet,szép napot kívánok!
Üdv.:petrezselyem

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2012-10-29 20:20

Szia petrezselyem! :)

Nagyon szépen köszönöm! süssétek csak meg ezt a mézes receptet! nem fogjátok megbánni :D
Adok egy linket, itt megnézheted a többi munkámat is és láthatod a mézeskalácsokat, amiket készítettem, készítek. Csinálj egy próbasütést és meglátod, hogy sokat fogjátok készíteni ;)
Szép estét, hetet!

http://www.facebook.com/TraRitaSutodeje

Rita

petrezselyem
petrezselyem Tue, 2012-10-30 10:33

Kedves Rita!
Köszönöm a linket,megnéztem,gyönyörűek a munkáid,csak gratulálni tudok!Nagyon ügyes vagy!Mindenképpen beszámolok róla,hogy nekünk hogy sikerült!
Szép napot!
Üdv.:petrezselyem

funfun
funfun Tue, 2012-10-16 13:51

Kedves TraRita! Jövő hétvégén Haloween buliba vagyunk hivatalosak a férjemmel, és azt mondták, a beugró fejenként egy sütőtök mindenkinek, illetve nekem valami jó haloween-os süti! Rögtön ez a recept ugrott be! A kiszúrók zömét már beszereztem! Tudna mondani egy-két jó tanácsot a mézesek elkészítéséhez, hogy semmiképp se rontsam el? Pl. a színezéshez! van, ami a képen teljesen narancssárga (sütőtök), de van, aminek csak a széle... nem díszítettem még sosem mézeskalácsot, tudna segíteni pár hasznos tanáccsal? Illetve, hogy a porcukor a mázhoz mennyi legyen...kb... azt olvastam min. 50dkg! Illetve a díszítést mivel viszi fel a sütire? Ahány féle színű (fehér, sötétbarna, nar.sárga) a süti, annyi féle mázat csinál hozzá? Mennyi ideig kell sütni? És hogy kell megvárni, míg kihűl? úgy értem, hogy be kell tenni forrón dobozba, vagy zacskóba, vagy csak úgy ahogy van szabadon megvárom, míg kihűl... Elnézést a sok kérdésért, de szeretném, ha hasonlóan szépek lennének, amiket csinálok! Ilyen szép úgyse lesz, ezeken látszik a profizmus :-) Előre is köszönöm!!

Rita1971
TraRita / Rita1971 Tue, 2012-10-16 18:28

Helló funfun!

Szóval:
- a sütik maguktól szépen kihűlnek, tedd rácsra őket
- igen, a porcukorból sok kell, sőt van, hogy 50 dkg-nál is több ( ez függ a tojás nagyságától)
- a mázat papírból készült zacskóba teszem végén kis lyukat vágok és úgy díszítek, de neylon zacs
kóval is lehet
- a különböző színű mázakat külön-külön keverem ki, meg van az alap a fehér, kis tálkákba teszek belőle és úgy színezem
- hogy mennyi ideig kell sütni? igazából nem szoktam nézni az órát, azt úgy is látod rajta. ez a sütés attól is függ, hogy mekkora darabokat szaggatsz. a kicsiket ne tedd össze a nagyokkal, mert azok elégnek, mire a nagy megsül. nem kell sötétre sütni, mert kemény és száraz lesz. legyen szép világosbarna, mint a képen :) Ha teljesen kész vagy vele akkor tedd dobozba!

Remélem tudtam segíteni! :)
Jó sütést és szórakozást!

Üdv: Rita

funfun
funfun Wed, 2012-10-17 07:41

Kedves Rita!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Ha megvagyok vele, mindenképpen jelzem, hogy sikerült!
még egy kérdésem lenne... a képen látható narancssárga sütőtökök tésztájában van az ételszínező?
Köszönöm!!

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Mon, 2011-10-17 17:11

Nagyon szépek! :) Engem is érdekelne, hogy hol vettél ilyen jópofa szaggató formákat?

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2011-10-17 18:00

Aaaudrey!

Ezek a jópofa szaggatók a kookta.hu és a desszertmester.hu oldaláról valók, onnan rendeltem. Nekem is nagyon tetszenek, nem mindennapiak:)

kiscookta
kiscookta Mon, 2011-10-17 12:19

Szia!
Nagyon szépek lettek ezek a Halloween-i gyönyörűségek:)) Mivel szaggattad a tésztáját? Hol lehet ilyen formát kapni? Köszi a receptet!!

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2011-10-17 17:59

Szia kiscookta!

Köszi szépen! A formákat a kookta.hu oldaláról és a desszertmester.hu oldaláról rendeltem.
Szívesen a receptet! nagyon finom a tészta!

kiscookta
kiscookta Tue, 2011-10-18 11:57

Köszönöm a gyors választ, már meg is rendeltem őket:)) Sajnos házikós és seprűs nem volt:(( talán legközelebb...Mégegyszer köszönöm.

ariel76
ariel76 / ariel76 Mon, 2011-10-17 06:51

Szia
Mivel szaggattad ki ezeket a gyönyörü figurákat?
Pont pénteken kerestem halloweenre sütiket. Ez bíztos közte lesz.
Köszi a receptet.
Üdv ariel76

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2011-10-17 17:56

Szia ariel76!

A tészta nagyon finom! A formákat a neten rendeltem, a kookta.hu l és a desszertmester.hu oldaláról.

1739
tojássárgája 4 db
porcukor 15 dkg
méz 25 dkg
disznózsír 5 dkg
mézeskalács fűszerkeverék 27 g
tejföl 4 ek
finomliszt 75 dkg
szódabikarbóna 2 kk
tojásfehérje 4 db
porcukor 50 dkg
ételfesték 2 csepp