Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós almás pite tej-és tojásmentesen

Omlós almás pite tej-és tojásmentesen
Omlós almás pite tej-és tojásmentesen
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az angol tanárom Új-Zélandról vándorolt el szép kis hazánkba. Nagyon szeret sütni- főzni. Férfi ember lévén nem gondoltam róla, hogy ennyi empátia szorult belé. Amikor megtudta, hogy milyen problémával küzdünk, felajánlotta, hogy megpróbál segíteni. Persze nem ingyen. ;)
Angolul mondta el nekem az összes receptjét. A mai napig van olyan, amit hirtelen nem is tudok magyarul elmondani. Az egyik ilyen receptjét alakítottam át tej-és tojásmentesre. Annyi a hátránya a tojásos változattal szemben, hogy valóban a szó legszorosabb értelmében omlós, de nagyon finom!

hozzávalók / 4 adag

Az omlós tésztához

A sütőforma előkészítéséhez

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elmorzsoljuk a még hideg  margarinnal és a keményítővel. Egy tál közepére halmozzuk és mélyedést készítünk a közepébe.
  2. A cukrot, sót elkeverjük a vízzel vagy a zabtejszínnel és a mélyedésbe öntjük. Nagyon gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a margarinos liszttel. Ha túl kemény lenne vagy nagyon morzsálódna, és nem állna össze a tésztánk, nyugodtan tehetünk még hozzá vizet.
  3. 2 cipót formálunk belőle és fél óráig hideg helyen pihentetjük.
  4. Lisztezett deszkán mindkét cipót vékonyra nyújtjuk.
  5. Kibélelünk az egyik tésztalappal egy kerek (gyümölcs) tortaformát (melyet zsíroztunk, liszteztünk), villával megszurkáljuk.
  6. A megmosott és időközben cikkekre szeletelt almával körben kibéleljük a tésztánkat.
  7. A fahéjas cukorral egyenletesen megszórjuk az almákat.
  8. Margarindarabkákat szórunk a tetejére és beborítjuk a másik tésztalappal, melynek a közepébe 2 db kb. 5 mm nagyságú lyukat fúrunk.
  9. Tetejét megkenjük olvasztott mézzel, hogy szép fényes és piros legyen.
  10. Előmelegített sütőben rózsásra sütjük, a formában hagyjuk kihűlni, és mint a tortát szeleteljük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 92 656
elküldve: 9
receptkönyvben: 683
elkészítve: 16/32
Facebookon megjelent: 1

szakács

anikax

Mióta szakács: 2008.06.21.
14 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Tej-és tojásmentes almás pite

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szamoca82
szamoca82 Wed, 2014-05-07 10:55

Sokszor elkészítettem . Nagyon finom. Sokkal kevesebb cukorral csinálom, pedig édes szájú vagyok.

enchito
encsító / enchito Sat, 2013-09-21 23:16

Isteni! :) Első próbálkozásra elcsúsztam a mennyiségekkel (18 cm-es sütőformához gondoltam elég lesz fél adag tészta, de tévedtem :D ), de még így is nagyon finom :) Illetve egy kis tejfölt raktam a tésztába :)

RBrigus
RBrigus Fri, 2013-07-12 11:29

Szia!
Laktózérzékeny vagyok, szóval külön öröm számomra ez a recept. El fogom készíteni! Gondolom, működik más gyümölcsökkel is, ugye?
További szép napot!

horianna
horianna Mon, 2012-12-31 16:06

Ez a világ LEGTÖKÉLETESEBB almás pitéje. Mi fogyasztunk/hatunk tejet és tojást is, de ez így jó ahogy van. Annyira omlós, hogy szinte szétporlad az ember szájában, az íze mennyei. A fiú ismerősök addig eszik, amíg nem szégyellik, a lányok sorban kérik el a receptet. Nem túl macerás, mégis nagyon szép, és isteni. Én a kukorica keményítő helyett vaníliás pudingport használtam, mert ez volt itthon és ezzel lehet helyettesíteni. Gratulálok hozzá, köszönöm a receptet!!!

margica
margica Sat, 2011-11-05 09:44

Teszik a süteményed, megsütném,de hiányzik a kukorica keményítő.
Megtudnád mondani mire szolgál a keményítő?
Nélküle megsüthetném károsodás nélkül, vagy helyettesíthetem más valamivel?
ÜDV.

horianna
horianna Mon, 2012-12-31 16:02

A kukorica keményítő helyett használhatsz sima vaníliás pudingport.

Villányiné Váry Szilvia
SzAnya / Villányiné Váry Szilvia Sun, 2011-06-12 16:30

Kipróbáltam gluténmentes liszttel és úgy is isteni!!
Sőt igazából kevesebb listem volt, így helyettesítettem a hiányzó lisztet kakaóporral és az almát rebarbarával és nagyon finom lett úgy is!!
A következő alkalommal csak a tésztát készítettem el "keksznek". A fiaim falták!! (és én is.... )

durcs
Durcsó / durcs Sun, 2009-09-06 17:28

Szia! Le tudnád írni esetleg a tejjel és tojással készült verziót is? Köszi előre is!

szedekehely
szedekehely Sat, 2013-10-19 10:59

Látom, több éves már a kérdés, de azért megosztom a tapasztalatom: a zabtej helyett sima tejet használtam, ebben nincs semmi extra fogás :) a másik viszont, hogy a tészta összeállításakor egy kicsit felvert tojást belezuttyantottam még a tálba. Mi ehetjük, gondoltam, rosszat nem fog tenni, egyedül kicsit annyiban lett más az állag, hogy nem omlós, hanem jó masszív tészta lett a végeredmény, de nekünk pont így ízlett ^_^

901
finomliszt 20 dkg
margarin 10 dkg
cukor 10 dkg
kukoricakeményítő 1 evőkanál
1 csipet
víz 1 dl
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
alma 5 db
cukor 15 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
margarin 5 dkg
méz 2 ek