r
Nosalty Logó

Fényes almás pite zsíros tésztával Vikitől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Fényes almás pite zsíros tésztával Vikitől
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 514 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 6154 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 272 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    30 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    183 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    148 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 514 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    91 g

Zsír

  • Összesen
    359.6 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    144 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    122 g
  • Koleszterin
    697 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2536.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    332 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    342 mg
  • Foszfor
    1335 mg
  • Nátrium
    268 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    663.9 g
  • Cukor
    238 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    1022.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2347 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    210 micro
  • K vitamin:
    257 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    341 micro
  • Kolin:
    686 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2191 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1780 micro
  • β-crypt
    115 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1215 micro
Összesen 6154 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 272 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

  • 1 kg alma (jonatán vagy golden/súlya reszelve, kinyomkodva)
  • 0.5 citromból nyert citromlé
  • 1 késhegynyi fahéj (pici, de tényleg pici)
  • 100 g dió (darált, ha szegénység van, 2 nagy kanál búzadara)

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta nagyon hideg hozzávalóit a zsír vagy tejföl kivételével összegyúrjuk. Csak ha már összeállt, utoljára adjuk hozzá a zsírt/tejfölt. Felhasználásig hűtőbe tesszük pihenni.

A töltelékhez

  1. A töltelékhez az almát meghámozzuk, majd lereszeljük és kinyomkodjuk. Feltesszük a porcukorral párolódni, a citrom levét, a fahéjat és a diót/darát csak akkor adjuk hozzá, ha kihűlt a töltelék.
  2. A tésztát kettéosztjuk, lisztezett felületen kinyújtjuk. A gáztepsit vékonyan kikenjük a margarin papírjával, majd beleengedjük az alsó tésztát. Elegyengetjük rajta a tölteléket, befedjük a másik tésztával. Lekenjük másfél tojással, majd megszurkáljuk villával. 180 fokon 30 percig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2253
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 22.

Receptkategóriák

Fényes almás pite zsíros tésztával Vikitől
Lakos Benedek 264 recept

Minden család almás pitéje más. Vikiéké egy hamisítatlan szabolcsi sütemény, porhanyós pitetésztával (amit egyszerre okoz a tojás, a margarin és a zsír is), gazdag töltelékkel, márványlapokat megszégyenítő fényes tetővel.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek