adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
1.2 kg sertésoldalas (A hentest kérjük meg, hogy a csontokat ne vágja el, és a dagadót se vegye le az oldalasról.)
-
3 közepes db vöröshagyma
-
1 közepes fej fokhagyma
-
6 dl marha alaplé
-
1 ek sertészsír
-
2 ek fűszerpaprika
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
só ízlés szerint
847
Kalória
39.1g
Fehérje
52.3g
Szénhidrát
53.5g
Zsír
374.1g
Víz
171.6g
Koleszterin
6.9g
Élelmi rost
4.9g
Cukor
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
300g sertésoldalas582 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
313g burgonya180 kcal
-
150g marha alaplé0 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
6 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
847
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1200g sertésoldalas2327 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
1250g burgonya722 kcal
-
600g marha alaplé0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
23 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
3385
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
35.3g sertésoldalas68 kcal
-
7.9g vöröshagyma3 kcal
-
1.8g fokhagyma2 kcal
-
36.7g burgonya21 kcal
-
17.6g marha alaplé0 kcal
-
0.4g sertészsír4 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
99
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.1 g
Zsír
-
Összesen 53.5 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 172 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 929.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 474 mg
-
Nátrium 190 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 52.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 374.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 195 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 164 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 527 micro
-
β-crypt 124 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 405 micro
Összesen
847
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 156.4 g
Zsír
-
Összesen 214 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 686 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3718.7 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 198 mg
-
Kálcium 411 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 402 mg
-
Foszfor 1898 mg
-
Nátrium 761 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 209.1 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 28 mg
Víz
-
Összesen 1496.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 197 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 220 mg
-
D vitamin: 780 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 51 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 654 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 2107 micro
-
β-crypt 495 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1618 micro
Összesen
3385
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 109.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 6.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 44 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
99
kcal
Elkészítés
- A burgonyákat hámozzuk meg, majd konyhai gyaluval szeleteljük fel vékonyan. A megtisztított vöröshagymát is szeleteljük fel, a fokhagymát pedig zúzzuk össze. Egy sütőtepsit vékonyan zsírozzunk ki.
- Fektessük a tepsibe a burgonyákat, hogy félig fedjék egymást. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg fűszerpaprikával, majd tegyünk rá hagymakarikákat és fokhagymát. Erre megint egy sor burgonya, fűszerek, hagyma, fokhagyma, és így tovább, amíg el nem fogy. Ez lesz az alap és a köret is, erre fogjuk fektetni az előkészített oldalast.
- Az oldalassal mindössze annyi teendőnk van, hogy alaposan fűszerezzük be sóval, borssal és őrölt köménnyel. Nem kell megijedni, bátran bánjunk a fűszerekkel. Végül öntsük a burgonyára az alaplevet, és tegyük a tepsit előmelegített sütőbe.
- Süssük 150 fokon öt órán keresztül. Ha ez idő alatt a sültet nem hagyjuk magára, félidőben a húst megfordíthatjuk, így teteje nem fog kérgesedni. Azonban ha szeretjük kérgesen is a sültet, további teendőnk nincs vele.
- A sütés befejeztével a húst pihentessük kb. tíz percet, majd a bordacsontok mentén vágjuk fel. Tálaljuk a burgonyával és házi savanyúsággal.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 25 p
- Sütés ideje: 300 p
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Ezzel a recepttel többféle megoldást szeretnék kínálni: az elnevezés onnan adódik, hogy lényegében az előkészítést követően a sütés befejeztéig nincs teendőnk, akár el is mehetünk otthonról, mire megérkezünk, elkészül a ragyogó sült. Másrészről pedig a hosszú sütési idő révén az oldalasból majdnem az összes zsírt kisütjük, így megmarad a szaftos, ízletes hús. Semmilyen más sütési móddal nem kapunk ilyen pompás sült oldalast.