Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalagos fánk Morzsácskától

Szalagos fánk Morzsácskától
Szalagos fánk Morzsácskától
28 perc / előkészület: 25 perc sütés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál,...

... Heje-huja vigalom, habos fánk a jutalom. Mákos patkó babkávé, értünk van a parádé." (Gazdag Erzsi: Itt a farsang)

Bizony habos, könnyű tésztájú, oldalán csinos kis fehér szalaggal. Zabálnivaló! :) Családi recept. Akkor is finom, ha nem sikerül a mélyedés a közepébe, és inkább hasonlít egy labdára szalag nélkül... :D Mire unokáim lesznek (tehát sok-sok évem van még gyakorolni), addigra tökéletesek lesznek formailag is.

hozzávalók / 4 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Fánkimádóknak! :)  

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1,5 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és a 2 csipet cukrot. Meleg helyre tesszük felfutni.
  2. A lisztet vegyítjük az evőkanál cukorral és a csipet sóval, közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a tojássárgát, a citrom lereszelt héját, a rumot (ez 1 kupak, ha nincs rum, jó a sütőrum vagy egy kupaknyi whisky is. Az alkohol a lényeg, attól lesz habos a tészta többek között.) Habár nincs a hozzávalóknál, de ha van egy kevés vanília aroma, azt is cseppenthetünk bele (1-2 csepp). A maradék tejet is hozzáadagoljuk.
  3. Összedagasztjuk a tésztát (nem jó, ha kemény tésztát kapunk, nekem még egy kicsit ragadt a tészta, de már itt-ott elvált edény szélétől), majd lefedve 45 percig, meleg helyen kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát, lisztezett lapon, 2 cm vastagra nyújtjuk, és 5 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat lisztezett lapon lefedve, még 15-20 percig állni hagyjuk.
  5. Nem túl széles lábasban az olajat felhevítjük (annyi olaj kell, hogy ússzanak a fánkok, és nem túl forró, mert akkor megégeti). A fánkokba az ujjunkkal mélyedést nyomunk, majd ezzel az oldalával lefelé az olajba tesszük. Miután aranybarnára sült, megfordítjuk, és a másik oldalát is kisütjük.
  6. Papírtörlőre szedjük, és amíg még forró, ízlés szerint megszórjuk a porcukor és vaníliás cukor keverékével. Lekvárral kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 468
elküldve: 1
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Morzsácska

Mióta szakács: 2012.07.12.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, szalagos fánk, farsangi fánk

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

875
finomliszt 0.5 kg
tojássárgája 4 db
tej 3.5 dl
friss élesztő 3 dkg
cukor 2 csipet
1 csipet
cukor 1 ek
citromhéj 1 citromból nyert
rum 5 ml
porcukor 2 púpozott ek
vaníliás cukor 1 csomag