Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Normandiai almás pite

Normandiai almás pite
Normandiai almás pite
110 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A 2010-es Stahl magazin őszi számát lapoztam át újra a napokban. Azonnal megakadt a szemem ezen az almás gyönyörűségen, ami rögtön belopta magát a szívembe: francia recept, szezongyümölcsből. Irány a konyha!
Várakozásaimnak megfelelően isteni finom lett, azonnal elfogyott az utolsó morzsáig!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a vajat késes betétű robotgépben morzsás keverékké összedolgozzuk.
  2. Átöntjük egy tálba, és a tojássárgákkal, meg esetleg 1-2 evőkanál hideg vízzel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztát gombóccá formáljuk, folpack-ba csomagoljuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. Közben az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. A citrom héját megreszeljük.
  5. Az almaszeletek 1/4-ét megcsepegtetjük kevés citromlével, és betesszük a hűtőbe.
  6. A többi almához hozzákeverjük a reszelt citromhéjat.
  7. A vajat megolvasztjuk egy lábosban, hozzáadjuk a citromhéjas almát, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, 1 dl vizet és a cukrot. Lefedve, de néha megkeverve, mérsékelt lángon puhára pároljuk, aztán nagy lángon, fedő nélkül pár percig tovább főzzük, hogy szinte teljesen elfője a levét. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük az almapálinkát, botmixerrel összepürésítjük.
  8. A sütőt előmelegítjük, kivajazunk egy 24 cm átmérőjű kb. 5 cm magas gyümölcstortaformát.
  9. A tésztát kivesszük a hűtőből. Enyhén lisztes nyújtódeszkán, enyhén lisztes nyújtófával a gyümölcstortaforma méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk úgy, hogy jusson a forma peremére is, és kibéleljük vele a tortaformát.
  10. Több helyen megszurkáljuk villával, majd sütőpapírt terítünk rá, a papírra nehezékül rizst öntünk, és 10 percig így sütjük.
  11. További 5 percig sütőpapír nélkül sütjük, majd azon forrón, vékonyan lekenjük tojásfehérjével, és kicsit hagyjuk kihűlni.
  12. Az elősütött tésztába belesimítjuk az almapürét, szépen elrendezzük rajta a félretett almaszeleteket, amelyekre rámorzsolunk 3 dkg vajat, rászórunk 2 ek cukrot.
  13. A lepényt kb. 40 perc alatt megsütjük. Mikor kész, az alma aranybarna színű rajta.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 005
elküldve: 1
receptkönyvben: 57
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: francia
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vaníliás-citromos almapite, vaníliás almás lepény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

815
finomliszt 20 dkg
cukor 5 dkg
0.5 kávéskanál
vaj 10 dkg
tojássárgája 2 db
víz 2 ek
tojásfehérje 1 db
vaj 1 ek
alma 1 kg
citrom 1 db
vaj 5 dkg
vanília 1 db
cukor 5 dkg
calvados 2 ek
víz 1 dl
vaj 3 dkg
cukor 2 ek