r
Nosalty Logó

Normandiai almás pite

Mignon
Normandiai almás pite
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

815
Kalória
9.1g
Fehérje
101.8g
Szénhidrát
42.9g
Zsír
272g
Víz
212.8g
Koleszterin
7.4g
Élelmi rost
54.2g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 815 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 3265 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 171 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    42.9 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    468.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    226 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    101.8 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    272 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    377 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    363 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    186 micro
Összesen 815 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    36.3 g

Zsír

  • Összesen
    171.8 g
  • Telített zsírsav
    102 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    851 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1874.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    214 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    539 mg
  • Nátrium
    903 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    407.1 g
  • Cukor
    217 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    1087.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1507 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    89 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    421 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1450 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    587 micro
  • β-crypt
    130 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    745 micro
Összesen 3265 kcal
  • 2% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    98.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    57.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 171 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a vajat késes betétű robotgépben morzsás keverékké összedolgozzuk.
  2. Átöntjük egy tálba, és a tojássárgákkal, meg esetleg 1-2 evőkanál hideg vízzel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztát gombóccá formáljuk, folpack-ba csomagoljuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. Közben az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. A citrom héját megreszeljük.
  5. Az almaszeletek 1/4-ét megcsepegtetjük kevés citromlével, és betesszük a hűtőbe.
  6. A többi almához hozzákeverjük a reszelt citromhéjat.
  7. A vajat megolvasztjuk egy lábosban, hozzáadjuk a citromhéjas almát, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, 1 dl vizet és a cukrot. Lefedve, de néha megkeverve, mérsékelt lángon puhára pároljuk, aztán nagy lángon, fedő nélkül pár percig tovább főzzük, hogy szinte teljesen elfője a levét. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük az almapálinkát, botmixerrel összepürésítjük.
  8. A sütőt előmelegítjük, kivajazunk egy 24 cm átmérőjű kb. 5 cm magas gyümölcstortaformát.
  9. A tésztát kivesszük a hűtőből. Enyhén lisztes nyújtódeszkán, enyhén lisztes nyújtófával a gyümölcstortaforma méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk úgy, hogy jusson a forma peremére is, és kibéleljük vele a tortaformát.
  10. Több helyen megszurkáljuk villával, majd sütőpapírt terítünk rá, a papírra nehezékül rizst öntünk, és 10 percig így sütjük.
  11. További 5 percig sütőpapír nélkül sütjük, majd azon forrón, vékonyan lekenjük tojásfehérjével, és kicsit hagyjuk kihűlni.
  12. Az elősütött tésztába belesimítjuk az almapürét, szépen elrendezzük rajta a félretett almaszeleteket, amelyekre rámorzsolunk 3 dkg vajat, rászórunk 2 ek cukrot.
  13. A lepényt kb. 40 perc alatt megsütjük. Mikor kész, az alma aranybarna színű rajta.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 55 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24

A 2010-es Stahl magazin őszi számát lapoztam át újra a napokban. Azonnal megakadt a szemem ezen az almás gyönyörűségen, ami rögtön belopta magát a szívembe: francia recept, szezongyümölcsből. Irány a konyha! Várakozásaimnak megfelelően isteni finom lett, azonnal elfogyott az utolsó morzsáig!

További receptek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek