Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancslekváros-kakaós-epres lepény

Narancslekváros-kakaós-epres lepény
Narancslekváros-kakaós-epres lepény
60 perc / előkészület: 35 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A központi tényező a felhasználásnál a narancslekvár volt, amiből legutóbb túlságosan bevásároltam, és úgy gondoltam, hogy lassan-lassan fel kéne használni. Az eper, a rebarbara pedig adott, nő mint a bolondgomba, legnagyobb örömömre, a kakaós krém pedig azért kellett, hogy összehozza a kettőt. Tulajdonképpen a csokipuding is tökéletes választás krémnek. Ha lett volna itthon, lehet én is azt választom inkább.

És ha valaki tényleg csak valami nagyon-nagyon gyorsat szeretne, akkor elég, ha megkeni a tésztát lekvárral, és úgy süti meg. Zseniális. De tényleg. És 10 perc, ha leszámítjuk a 3 órás olvasztási időt (fontos megjegyeznem, hogy ez nem az egész desszertről szól, az messze nem 10 perc).

hozzávalók / 4 adag

A krémhez:

A tetejére:

  • 4 kisebb szál rebarbara
  • 1 marék eper (kb 15-20 dkg)
  • fél bögre bodzalé
  • 2 ek cukor
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha fagyasztott leveles tésztával van dolgunk, akkor első lépésben ki kell olvasztani, ez jó pár órába beletelik, így érdemes előző este ezt megtenni. A gyümölcsöket is már most elő lehet készíteni, ami mindössze annyiból áll, hogy az epreket megmossuk, felszeleteljük, és a bodzalében hagyjuk őket pihenni, hasonlóképp a rebarbarához.
  2. A krémhez a lisztet kevés tejjel felöntjük, és csomómentesre keverjük, majd jöhet hozzá a többi tej és a cukor, és sűrű krémmé főzzük, folyamatos kevergetés mellett, mint a pudingot. Ekkor hűlni hagyjuk, és áttérünk a tészta előkészítésére.
  3. A tésztát bő egy centis vastagságúra nyújtsuk ki, és egy éles késsel vágjunk neki keretet, szintén egy-egy centire a szélektől úgy, hogy ne vágjuk át egészen a tésztát, csak a feléig. A középső részt ekkor meg lehet kenni vékonyan narancslekvárral, ez sütés közben szépen karamellizálódni fog, és tulajdonképpen ha csak ennyit csinálunk, már van egy pazar desszertünk a teához. De ha szeretnénk folytatni, ilyenkor mehet a sütőbe a tészta.
  4. Amíg a tészta sül, vissza lehet térni a krémhez. Ha kihűlt, adjuk hozzá a kakaóport és a vajat, majd keverjük habosra. (Én ezzel mindig kicsit csalok, mert részben türelmetlen vagyok, részben pedig nincs robotgépem, így még langyosan dolgozom hozzá a vajat, és botmixerrel segítem a krémesedést.)
  5. Ha a tészta megsült, a lekváros résznél ez jobban megfigyelhető, mert szép aranyszínű, akkor kivehetjük a sütőből, és nem árt neki egy 5-10 percnyi pihenés, amíg kezelhető lesz. (Persze vannak az olyanok, mint jómagam, akik már sokadjára bizonyítják be, hogy mennyire sietnek, és hogy ugyan, nem számít az enyhe forróság, a művelet nagy részét úgyis a kés végzi. A lépés mindenesetre ugyanaz, csak percnyi különbségekkel.)
  6. A szép, ropogós tetejű részt -szigorúan a kereten belülit- kiemeljük úgy, hogy csak a fele jöjjön le, azaz maradjon alja. Itt vehető észre, hogy mennyire volt fontos az a rész, amikor félig belevágtunk a tésztába. Ezt el lehet késsel, spaklival, tortalapáttal vagy csak egyszerűen kézzel is végezni. És most hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a tészta.
  7. Ha megtörtént, jöhet rá a narancslekvár, majd a kakaós krém. A gyümölcsöket szűrjük le, de a lét tegyük félre, még szükség lesz rá. Az epret és a rebarbarát, ki hogy szereti, úgy pakolhatja a krémre. A befejezésig pedig kifejezetten hálás a desszert, ha pihenhet egyet a hűtőben.
  8. Az utolsó és egyáltalán nem elhanyagolható rész (de komolyan, a legjobb), az a visszamaradt bodzás-epres szirup, ami mindössze annyiból áll, hogy a cukrot a lével összeforraljuk és besűrítjük, figyelve arra, hogy ne legyen belőle se cukorka, se karamell, de kellően sűrű legyen. Ezzel még locsoljuk meg a gyümölcsöket és a tészta középső részét, amit kiemeltünk. Utóbbit kanálként is lehet alkalmazni, ha háromszögeket vágunk belőle.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 418
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Zabszem

Mióta szakács: 2011.02.14.
20 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

leveles sütemény eperrel és rebarbarával, kakaókrémes-epres leveles süti, leveles tészta kakaókrémmel és gyümölccsel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Count
Zabszem / Count Tue, 2013-06-11 17:15

Az elején szó volt róla hogy be kell vágni a tésztát félig, és körben. Aztán ahogy megsült, ezt a belső részt kell kiemelni úgy hogy maradjon alja. Remélem tudtam segíteni.