r
Nosalty Logó

Narancsgrízes-kakaós piskóta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Narancsgrízes-kakaós piskóta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Tésztához

Krémhez

Díszítéshez

Összesen 227 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Tésztához

Krémhez

Díszítéshez

Összesen 2281 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Tésztához

Krémhez

Díszítéshez

Összesen 132 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    465.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    91 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    219 micro
Összesen 227 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    82 g

Zsír

  • Összesen
    44 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4654.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    1204 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    1799 mg
  • Nátrium
    1127 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    393.8 g
  • Cukor
    170 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    779.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    519 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    181 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    908 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    174 micro
  • β-crypt
    914 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2188 micro
Összesen 2281 kcal
  • 6% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    270.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 132 kcal

Hozzávalók

Tésztához

Krémhez

Díszítéshez

Elkészítés

Tésztához

  1. Először készítsd el a krémet, mert minél jobban kihűl, annál könnyebb lesz vele dolgozni. A lényeg, hogy 1 l legyen a folyadékok összes mennyisége, ezen belül lehet variálni a gyümölcslé és a tej arányát. (Ha a puding elkészíthető tej nélkül, akkor a tejet akár el is lehet hagyni, de erről nekem nincs tapasztalatom.)
  2. 1 dl tejben keverd el a pudingport és a 2 ek cukrot. A többi folyadékot, a maradék cukrot és a rumot öntsd egy fazékba, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Még hidegen szórd bele a búzadarát is, kevergesd folyamatosan. Mikor a búzadara megfőtt - pár perc - öntsd hozzá a pudingos keveréket is, és kavard tovább, amíg besűrűsödik és újra forrni kezd. Kóstold meg a krémet, mert a narancs savanyúságától függően lehetséges, hogy kell még bele cukor. Ha az íze megfelelő, akkor tedd hideg helyre.
  3. A tészta elkészítésénél az a legfontosabb, hogy minden legyen a kezed ügyébe készítve, mert csak így tudsz majd folyamatosan dolgozni, és csak így lesz a piskóta vékony rétegben porhanyós, belül pedig felhőszerűen lágy. :) Tudom, hogy ez sok kis edényt, és több mosogatnivalót jelent, de hidd el, megéri. Tehát menjen a keverőtálba a tojások fehérje, egy másik edénybe a sárgája, egy harmadikba a cukor és a vaníliás cukor, a negyedikbe pedig az átszitált, elkevert liszt, kakaó, sütőpor.
  4. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és - ez fontos - kapcsold be a sütőt 175 fokra.
  5. Verd kemény habbá a fehérjéket, majd fokozatosan csorgasd hozzá a cukrot, vigyázva, hogy a hab továbbra is kemény és fényes maradjon. Ezután egyenként engedd bele a sárgájákat, miközben továbbra is dolgozol a habverővel. A száraz anyagokat egy lapos fakanállal forgasd bele a habba, kis adagonként és óvatosan.
  6. Segítsd át a habos tésztát a tepsibe, majd tedd be a sütőbe, és az ajtót NE nyisd ki minimum 10 percig, különben minden habmegőrző óvintézkedés hiába volt, és piskóta helyett egy gumiszerű vacakot fogsz kapni. 15 perc után viszont tegyél a tészta tetejére sütőpapírt, hogy ne kapjon kérget. Összesen 30 percig süsd.
  7. Tűpróba után, ha kész, borítsd rácsra.
  8. Ha a krém és a tészta is kihűlt, akkor a piskótát vágd két lappá. Az egyikre kend rá a krémet, a másik lesz a teteje, amit díszíthetsz csokimázzal, porcukorral, de én kakaóport szitáltam rá.
  9. Sok sikert hozzá!
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 21x31
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 237
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 17338
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a sütemény részben saját recept alapján készült abból a szükségből, hogy volt 5-6 nagyon-nagyon savanyú narancsom, amit nem tudtunk megenni. Mivel a zselatinnal valamilyen rejtélyes okból nem vagyunk barátok, ezért azon kezdtem elmélkedni, hogy milyen is lehetne az a narancsba-gríz. Jó lett, de valahogy kívánt magához valami kesernyés, csokis dolgot, így lett neki piskótája. Legközelebb több kakaót tennék bele - ezért szerepel a receptben is, hogy minimum - és ha bio narancs lett volna, akkor egynek a héját is belereszeltem volna. De a siker férfi körökben így is kirobbanó volt, mert az íze csokis, enyhén rumos, savanykásan édes, a krém pedig több, mint a tészta, mégsem tömény a végeredmény.

Hozzávalók

Tésztához

Krémhez

Díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...