Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsgrízes-kakaós piskóta

Narancsgrízes-kakaós piskóta
Narancsgrízes-kakaós piskóta
58 perc / előkészület: 20 perc főzés: 8 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a sütemény részben saját recept alapján készült abból a szükségből, hogy volt 5-6 nagyon-nagyon savanyú narancsom, amit nem tudtunk megenni. Mivel a zselatinnal valamilyen rejtélyes okból nem vagyunk barátok, ezért azon kezdtem elmélkedni, hogy milyen is lehetne az a narancsba-gríz. Jó lett, de valahogy kívánt magához valami kesernyés, csokis dolgot, így lett neki piskótája. Legközelebb több kakaót tennék bele - ezért szerepel a receptben is, hogy minimum - és ha bio narancs lett volna, akkor egynek a héját is belereszeltem volna. De a siker férfi körökben így is kirobbanó volt, mert az íze csokis, enyhén rumos, savanykásan édes, a krém pedig több, mint a tészta, mégsem tömény a végeredmény.

hozzávalók / 10 adag

Tésztához

Krémhez

Díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először készítsd el a krémet, mert minél jobban kihűl, annál könnyebb lesz vele dolgozni. A lényeg, hogy 1 l legyen a folyadékok összes mennyisége, ezen belül lehet variálni a gyümölcslé és a tej arányát. (Ha a puding elkészíthető tej nélkül, akkor a tejet akár el is lehet hagyni, de erről nekem nincs tapasztalatom.)
  2. 1 dl tejben keverd el a pudingport és a 2 ek cukrot. A többi folyadékot, a maradék cukrot és a rumot öntsd egy fazékba, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Még hidegen szórd bele a búzadarát is, kevergesd folyamatosan. Mikor a búzadara megfőtt - pár perc - öntsd hozzá a pudingos keveréket is, és kavard tovább, amíg besűrűsödik és újra forrni kezd. Kóstold meg a krémet, mert a narancs savanyúságától függően lehetséges, hogy kell még bele cukor. Ha az íze megfelelő, akkor tedd hideg helyre.
  3. A tészta elkészítésénél az a legfontosabb, hogy minden legyen a kezed ügyébe készítve, mert csak így tudsz majd folyamatosan dolgozni, és csak így lesz a piskóta vékony rétegben porhanyós, belül pedig felhőszerűen lágy. :) Tudom, hogy ez sok kis edényt, és több mosogatnivalót jelent, de hidd el, megéri. Tehát menjen a keverőtálba a tojások fehérje, egy másik edénybe a sárgája, egy harmadikba a cukor és a vaníliás cukor, a negyedikbe pedig az átszitált, elkevert liszt, kakaó, sütőpor.
  4. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és - ez fontos - kapcsold be a sütőt 175 fokra.
  5. Verd kemény habbá a fehérjéket, majd fokozatosan csorgasd hozzá a cukrot, vigyázva, hogy a hab továbbra is kemény és fényes maradjon. Ezután egyenként engedd bele a sárgájákat, miközben továbbra is dolgozol a habverővel. A száraz anyagokat egy lapos fakanállal forgasd bele a habba, kis adagonként és óvatosan.
  6. Segítsd át a habos tésztát a tepsibe, majd tedd be a sütőbe, és az ajtót NE nyisd ki minimum 10 percig, különben minden habmegőrző óvintézkedés hiába volt, és piskóta helyett egy gumiszerű vacakot fogsz kapni. 15 perc után viszont tegyél a tészta tetejére sütőpapírt, hogy ne kapjon kérget. Összesen 30 percig süsd.
  7. Tűpróba után, ha kész, borítsd rácsra.
  8. Ha a krém és a tészta is kihűlt, akkor a piskótát vágd két lappá. Az egyikre kend rá a krémet, a másik lesz a teteje, amit díszíthetsz csokimázzal, porcukorral, de én kakaóport szitáltam rá.
  9. Sok sikert hozzá!
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 21x31 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 396
elküldve: 31
receptkönyvben: 350
elkészítve: 10/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Bubbernyik

Mióta szakács: 2012.04.15.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
alkalom: Anyák napja, buli receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

narancsba grízes süti, gyümölcsgrízes süti, narancsos-darakrémes piskóta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

222
finomliszt 6 púpozott ek
sütőpor 0.5 csomag
cukor 6 csapott ek
cukrozatlan kakaópor 3 ek
tojás 6 db
narancslé 6 dl
tej 4 dl
vaníliás pudingpor 1 tasak
rum 5 ml
búzadara 6 evőkanál
cukor 4 ek
cukrozatlan kakaópor 1 ek