r
Nosalty Logó

Napraforgó kalács a Gasztroangyalból

SLC
Napraforgó kalács a Gasztroangyalból
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta:

Töltelék:

1235
Kalória
23g
Fehérje
147.4g
Szénhidrát
60.4g
Zsír
44.7g
Víz
227.8g
Koleszterin
5.2g
Élelmi rost
18.9g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Összesen 1235 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Összesen 7405 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Összesen 347 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23 g

Zsír

  • Összesen
    60.4 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    228 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    594.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    264 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    147.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    44.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    437 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    429 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 1235 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    137.9 g

Zsír

  • Összesen
    362.4 g
  • Telített zsírsav
    194 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1367 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3566.3 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    384 mg
  • Kálcium
    893 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    1584 mg
  • Nátrium
    412 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    884.1 g
  • Cukor
    113 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    268.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2624 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    744 micro
  • Kolin:
    656 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2574 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    588 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    861 micro
Összesen 7405 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    12.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 347 kcal

Elkészítés

Tészta:

  1. Kalácsról lévén szó, minden alapanyag legyen langyos. Pl: reggel már tegyük a lisztet a radiátorra. Langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a tojássárgáját, a cukrot és a csipet sót. Apránként belekeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. A lisztet át szoktam szitálni. A liszt mennyiséget én kb. 1 kg körül határoznám meg, de függ a liszt és a tej minőségétől is. Annyi kell belőle, hogy jól dagasztható kalácstésztát kapjunk. Kicsit lágyabb legyen, mint a kenyértészta, de keményebb, mint a fánktészta. Amikor már szép sima, levegős (puffogós), akkor hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg el nem tűnik az olaj.
  2. Miután a tésztánk megkelt, újradagasztjuk, és hagyjuk újból megkelni. Majd lisztezett deszkára kirakva átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. Felvágjuk hat nagyobb és öt kisebb darabra. Minden darabot szép cipócskára formázunk.
  3. A hatból öt cipót korong alakúra nyújtunk. Akkorák legyenek, mint egy nagy lapostányér, illetve 2-3 mm vastagságúak. Ha vannak különböző nagyságú tortaformáink, akkor a nagyobbal jó kiszámítani, formázni, mert így szabályosabb korongokat kapunk.
  4. A korongokat úgy helyezzük egymásra, hogy minden réteget megkenünk a kencével, kivéve az ötödiket, ami a kalács teteje lesz. Éles, hegyes késsel megkeressük a korongok közepét, és hat-nyolc cikkre vágjuk. Belülről kifelé haladunk úgy, hogy a szélén, körben egyben hagyunk egy 1 cm-es karikát. Ez tartja majd egyben a virágszirmokat. A bevágott tésztát a hegyénél megfogjuk, és kihajtjuk.
  5. A kis cipókat is korong alakúra nyújtjuk. Ennek a mérete lehet kistányér méretű. A nagy széthajtott korongba kell beleférnie. Ha a nagy cikkeket óvatosan kihajtottuk, akkor a virág közepére most berakhatjuk az öt kisebb egymásra helyezett korongot. Ezeket is megkenjük a cukros vajjal. A kis korongokat most úgy cikkelyezzük fel, hogy az előző szirmok közé kerüljenek ennek a kihajtott szirmai.
  6. A most megmaradt üres rész közepére helyezzük a hatodik nagy cipócskát, amely a virág közepe lesz. Ezt a középső részt díszíthetjük csokigolyókkal vagy magvakkal.
  7. Hagyjuk kelni kicsit a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk, kenjük meg kikevert tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokon süssük készre.

Töltelék:

  1. Felolvasztott vajban elkeverjük a cukrot és a vaníliarudat. A tésztalapok közé kenjük rétegenként.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Gasztroangyalban sütötte meg Borbás Marcsi ezt a receptet 2012-ben. A kalácsról kis storyt a Székely fonott kalácsnál már írtam, ennek a receptnek is egyik eredeti változata egy román blogon található (gourmandine.ro/paine-floarea-soarelui). Ott napraforgó kenyér néven emlegetik.  Igazi ünnepi asztalra való!

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek