Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagyon gyors, nagyon egyszerű tejszínes-baconös tészta

Nagyon gyors, nagyon egyszerű tejszínes-baconös tészta
Nagyon gyors, nagyon egyszerű tejszínes-baconös tészta
13 perc / előkészület: 5 perc főzés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van egy nagy kedvenc tésztám, ami egy másik oldalon már szerepel, így nem másolnám át ide. Egy isteni tejszínes-zöldpesztós-baconös-rukkolás tészta. És van még egy kedvencem, az igazi, eredeti carbonara. De jelenleg csak maradékok vannak a hűtőben, annak is a maradéka, alapanyagok köszönőviszonyban sincsenek az elvárttal, viszont mégis valami hasonlóra vágytam. Az alábbi receptet még a legnagyobb jóindulattal sem lehet még csak hamis carbonarának sem nevezni, olaszosnak meg főleg nem az alapanyagai miatt, viszont az oldalon szétnézve egyszerű, selymes, finom tejszínes tésztákat nem találtam, vagy nem voltak szimpatikusak, inkább sonkásakat, ami tocsog a tejszínes szószban, nem csak finoman bevonja a tésztát. A két kedvenc utáni sóvárgásban pedig megszületett az alábbi recept :D Azt pedig, hogy milyen fajta szószhoz milyen fajta tészta illik, mindenképp érdemes azért elolvasni.

Azt nem mondom, hogy mindig be is tartom (sokszor ami marad). De azért a szószt mindig összekeverem a tésztával, a spagettire pakolt ragura ők is úgy néznek, mint mi külföldön a "magyaros gulyásra" :D - nem csak a rossz tésztaválasztás a gond. Persze mindig megkóstoljuk a külföldön magyarosnak vélt ételeket, mert kíváncsiak vagyunk, és bár más, de általában mindig jó :) szóval az egyedi ízléssel sincs gond, de ismereteinknek nem árt, ha egyszer Olaszországban járnánk.

A tojáshoz még annyit, hogy általában nyugodtan mehet bele nyersen. A szalmonella baktérium kívülről kerül a tojásba, érdemes megmosni, de már lehet kapni szalmonellamentes állományból származót is. Ha a kutikula sérül, juthat belülre is, megfelelő hőkezelés ezt is elpusztítja. Érdekesség, hogy világ életünkben házi tojást ettünk saját tyúkoktól, falun ezzel nem foglalkoztak, és soha nem ismertem senkit, aki ezzel fertőződött volna. Mikor nagyvárosba költöztem, ott már igen, de senki nem házi koszttól kapta el, hanem rendezvényes szendvicsből, menzán, büfés kajáktól... Pedig kiskorunk kedvenc édessége a cukorral kikevert tojássárga volt. Szóval, bennem eleve nem alakult ki a nyers tojástól való félelem. Megfelelő higiénés körülmények között szinte 100%-ban elkerülhető, illetve hőkezeléssel.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát a leírásának megfelelően al dentére főzzük. Mire kész, már tálalhatunk.
  2. A bacontszeleteket felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk. Felöntjük 1 dl tejszínnel, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk-fokhagymázzuk, és belekeverünk egy tojássárgáját is. Esetleg kevés szerecsendióval is megszórhatjuk. Érdekes, hogy ezt az ételt, ha csak magamnak készítem, sem a tésztába, sem a szószba nem teszek sót, jobban szeretem így az ízeket, a bacon pedig elég sósságot ad.
  3. A tészta főzőlevéből 0,5-1 dl-t átmerünk a szószra, alaposan elkeverjük, és a sajt egy részét is beleszórjuk (vagy akár az egészet, ízlés kérdése, ízlés szerinti mennyiséggel).
  4. Ha a tészta megfőtt, leszűrjük, és ráöntjük a szószra, amivel alaposan összekeverjük, ha szükséges, kicsit lassú lángon még átmelengetjük. Ha tojás is került bele, óvatosan, nehogy rántottás legyen.
  5. A maradék sajttal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 004
elküldve: 0
receptkönyvben: 44
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Marjorie Stewart Baxter

Mióta szakács: 2014.02.01.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szalonnás tészta, tojásos tészta, szalonnás-tojásos tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

405
tészta 125 g
bacon 100 g
napraforgó olaj 1 ek
főzőtejszín 1 dl
tojássárgája 1 db
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
fokhagymapor 0 ízlés szerint
szerecsendió 1 csipet
sajt 20 g