r
Nosalty Logó

Nagymama kakaós kedvence

Chrissyke
Nagymama kakaós kedvence
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

1056
Kalória
15.7g
Fehérje
118g
Szénhidrát
60.5g
Zsír
46.8g
Víz
52.3g
Koleszterin
6.9g
Élelmi rost
40.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 1056 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 8459 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 338 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    60.5 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    560.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    228 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    118 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    46.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    549 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    519 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    360 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 1056 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.8 g

Zsír

  • Összesen
    483.9 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    204 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    117 g
  • Koleszterin
    418 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4486.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    289 mg
  • Kálcium
    1173 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    661 mg
  • Foszfor
    1822 mg
  • Nátrium
    490 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    944.2 g
  • Cukor
    324 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

Víz

  • Összesen
    374 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4394 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    430 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    457 micro
  • Kolin:
    342 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4151 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2883 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    418 micro
Összesen 8459 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 338 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukrozott tejben.
  2. Közben a lisztet összevegyítjük a cukorral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, majd az élesztőt. Összegyúrjuk. Ha kell, adunk hozzá még lisztet (ha puha), vagy éppenséggel tejfölt (ha kemény).
  3. 1 órát állni hagyjuk.
  4. Majd 4 egyenlő részre osztjuk, és kinyújtjuk.
  5. Kivajazott, kilisztezett tepsiben külön-külön kisütjük. Nem kell megijedni, ha hólyagosodik (én sütőlapáttal szoktam lelapítani).
  6. Míg sülnek a lapok, elkészítjük a krémet: a tejet (2 dl) a cukorral felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük az előzőleg tejjel (maradék 3 dl) homogenizált lisztet. Addig keverjük, míg besűrűsösik. Félig hagyjuk kihűlni, majd mixerrel belekeverjük a vajat és a kakaóport. Kóstolás után el lehet dönteni, hogy kell-e még bele cukor. Egy kis rumaromával megbolondíthatjuk!
  7. Ezután megkenjük a lapokat, természetesen egymásra rétegezve, és jöhet a máz!
  8. A cukrot és a kakaóport összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje, majd mehet tűzhelyre. Közepes lángon folyamatosan kevergetjük, jó sokáig... akkor lesz jó, ha nyúlos lesz az állaga (fakanálról visszacsöpögtetjük).
  9. Mehet a sütemény tetejére!
  10. 1 napig bedugjuk a kamra legeldugottabb sarkába! :) Másnapra érik össze! Sajnos, várni kell!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 35x40

Keresztszülőtől maradt ránk, anyukámra. Majd én is megtanultam elkészíteni, mert észvesztően finom! Amennyire macerás, annyira isteni! Muszáj megvárni a másnapot, mert különben törnek a lapok! (Nem lehet abbahagyni az evését...)

További receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Nosalty

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Rosanics Petra

Ünnepi mézeskalács

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni - ez a recept is így ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...