Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagymama kakaós kedvence

Nagymama kakaós kedvence
Nagymama kakaós kedvence
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Keresztszülőtől maradt ránk, anyukámra. Majd én is megtanultam elkészíteni, mert észvesztően finom!
Amennyire macerás, annyira isteni!
Muszáj megvárni a másnapot, mert különben törnek a lapok! (Nem lehet abbahagyni az evését...)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukrozott tejben.
  2. Közben a lisztet összevegyítjük a cukorral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, majd az élesztőt. Összegyúrjuk. Ha kell, adunk hozzá még lisztet (ha puha), vagy éppenséggel tejfölt (ha kemény).
  3. 1 órát állni hagyjuk.
  4. Majd 4 egyenlő részre osztjuk, és kinyújtjuk.
  5. Kivajazott, kilisztezett tepsiben külön-külön kisütjük. Nem kell megijedni, ha hólyagosodik (én sütőlapáttal szoktam lelapítani).
  6. Míg sülnek a lapok, elkészítjük a krémet: a tejet (2 dl) a cukorral felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük az előzőleg tejjel (maradék 3 dl) homogenizált lisztet. Addig keverjük, míg besűrűsösik. Félig hagyjuk kihűlni, majd mixerrel belekeverjük a vajat és a kakaóport. Kóstolás után el lehet dönteni, hogy kell-e még bele cukor. Egy kis rumaromával megbolondíthatjuk!
  7. Ezután megkenjük a lapokat, természetesen egymásra rétegezve, és jöhet a máz!
  8. A cukrot és a kakaóport összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje, majd mehet tűzhelyre. Közepes lángon folyamatosan kevergetjük, jó sokáig... akkor lesz jó, ha nyúlos lesz az állaga (fakanálról visszacsöpögtetjük).
  9. Mehet a sütemény tetejére!
  10. 1 napig bedugjuk a kamra legeldugottabb sarkába! :) Másnapra érik össze! Sajnos, várni kell!

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 33 595
elküldve: 43
receptkönyvben: 772
elkészítve: 13/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Chrissyke

Mióta szakács: 2011.08.19.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csokis kelt süti, főzött kakaókrémes emeletes sütemény

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

balintmonika
balintmonika Sat, 2013-01-26 19:33

Nagyon nem szeretem az olyan kalácsokat,amelyekhez lapokat kell sütni.Mégis miután a sok kitűnő recept között rátaláltam erre,egyszerűen muszály volt elmentenem,majd elkészítenem.Csalni akartam: a tészta hozzávalóit egyik legjobb konyhai barátom segítségére,a kenyérsütő gépre bíztam(a dagasztó programra).Lényegesen több lisztre volt szükségem a leírtaktól a tejföl miatt.Ekkor már dacból sem adtam fel.Végül is elkészült a kalács.A férjemnek egy kissé száraznak tűnt,a gyerekek mindent elpusztítanak így ez is kapós volt nekik,én viszont úgy érzem,a befektetett munka minden pillanata bőségesen megtérül!Ajánlom mindenki figyelmébe.Köszönöm,hogy elmenthettem...

Edina197502
Edina197502 Fri, 2013-01-04 19:02

Ez a nagymama kakaós kedvence süti köszönőviszonyban sincs az eredetivel!!! Legalábbis azzal amit az én nagymamám csinált nem!!! Nekem nem volt meg a nagymamám receptje és nagyon örültem amikor megtaláltam a tiédet.Sajnos a legjobban várt karácsonyi süti katasztrófa lett! Nem is tudom, hogy gondolod azt, hogy 4dl tejben főzöl 20dkg lisztet a krém alapjának! Én meg hülye megcsináltam! No lett is belőle egy kőkemény massza. A tejet meg a liszttel nem felfőzni forrásig elég veszélyes. Szóval ez a recept egy lisztízű ehetetlen valami lett. Amúgy a tészta az kiváló, de a krém az tuti nem jó recept. Még szerencse, hogy faceen a nagyim barátnőjének lányától megszereztem a legtutibb receptet!

Chrissyke
Chrissyke / Chrissyke Fri, 2013-01-04 19:20

Kedves Edina!
Nem gondolom...
Nem szoktam méricskélni az adagokat, ha látom, hogy "nagyon" áll össze a massza, akkor öntök bele még tejet...
Reméltem, hogy annak, aki már készített főzött krémet, nem áll meg itt a tudománya.
Hogy tudd, nálunk ez a Nagymama kedvence!!!
Egyébként örülök neki, hogy szereztél tuti receptet!
Utólag is kellemes ünnepeket! :)

Edina197502
Edina197502 Sat, 2013-01-05 16:26

Kedves Chrissyke!
A gond nem az, hogy nekem nem sikerült, mert szerencsére nekem van összehasonlítási alapom, és igaz, hogy csak a végén, de rájöttem ez nem az igazi. A fent leírtak alapján, (talán még a fotót elnézve is) valószínűleg Te sem 20 dkg lisztet teszel a krémbe. Azonban! Aki még sohasem készített, vagy nem ismeri a süti eredeti állagát, nos- ők sajnos a recepted alapján nem számíthatnak túl nagy sikerélményre. Csak jó tanács: a jövőben az arányok, mennyiségek megadásánál gondolj azokra is aki először próbálkoznak!
Ui: aki készített már főzött krémet annak valóban nem állhat meg a "tudománya" itt. A gond csak az, hogy a különböző sütikbe való főzött krémeknél más- más a tej és a liszt aránya. Ennél a sütinél pl.: ha túl híg, akkor kifolyik a krém és nem lesz ideje megpuhulni a lapnak, ha meg kemény akkor az történik ami az enyémmel. Mivel ezt tudtam, de az arányokat sajnos nem ezért örültem nagyon amikor a receptedet megtaláltam. A tészta viszont valóban remek! Üdv.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2012-12-08 10:52

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.12.07. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Fumi
Fumi Thu, 2012-03-15 17:43

Kedves Chrissyke!
Érdeklődnék, hogy mennyi élesztő kell bele dkg-ra számolva?

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2011-08-28 09:15

Kedves Chrissyke!
Tiéd lett 2011. augusztus 27. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

1042
finomliszt 60 dkg
margarin 20 dkg
tejföl 2 dl
cukor 20 dkg
tojás 1 db
élesztő 2.5 dkg
tej 1 dl
1 csipet
vaj 4 ek
finomliszt 4 evőkanál
tej 5 dl
finomliszt 5 evőkanál
margarin 25 dkg
cukor 4 ek
cukrozatlan kakaópor 4 ek
rumaroma 10 ml
cukor 5 ek
cukrozatlan kakaópor 5 ek