Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Muscovado fagyi zabpelyhes kosárkában

Muscovado fagyi zabpelyhes kosárkában
Muscovado fagyi zabpelyhes kosárkában
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lehet, hogy nem túl szerencsés névválasztás ez a muscovado, talán túlontúl kifinomultnak hangzik, pedig nem az! Pusztán arról van szó, hogy nagy kedvencemmel, a karamellel akartam indítani életem első fagyikészítési projektjét, ám nem az ízre, hanem a textúrára koncentrálva. Azért döntöttem a fehér rokon helyett a lágy, finomítatlan, sötétbarna nádcukor mellett, mert használatával megspóroltam a karamellkészítés maceráját, és ezerrel koncentrálhattam a tökéletes állag elérésére. Remélem, látszik a fotón: mission completed :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Gondolom (remélem) a fagyi éke, ez a kockányi csokicsoda is kellőképpen felborzolta a kedélyeket. Pár hónapja jött létre egy kézműves csokoládégyártó kisüzem, az ő munkájukat dícséri a képen látható alkotás. Az alapanyagot (keserű, tej vagy fehér csoki) és a hozzá választható feltéteket (szárított gyümölcsök, fűszerek, magok) ők adják, és a vevő (jelen esetben én) kedve szerint maga állíthatja össze saját nevét viselő csoki-költeményét. Bővebben erről a blogon.

Szólj hozzá!

elkészítés

A fagyi elkészítése:


  1. A tejszínt forrásig hevítjük.
  2. Hosszában kettévágjuk a vaníliarudat, és a kikapart magokat a tejszínhez adjuk, hagyjuk kihűlni (min. 10 perc).
  3. A tojásokat kettéválasztjuk (a fehérjéből lehet Pavlovát csinálni :). A sárgáját kézi mixer segítségével habosra keverjük a cukorral és a csipet sóval.
  4. A sárgája-cukor masszát lassan, kevergetve a langyosra hűtött tejszínhez adjuk, majd az egészet simára keverjük a créme fraiche-sel.
  5. A masszát alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetjük, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha a belemártott fakanál hátát bevonó réteg közepébe ujjunkkal húzunk egy vonalat, és az száraz marad.
  6. Hőt és fagyasztást tűrő edénybe töltjük, hagyjuk kihűlni, amint lehet, hűtőbe tesszük (kb. fél órára), utána mehet a fagyasztóba (min. 4 óra).

A kosárka elkészítése:

  1. A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a vajjal.
  2. Vékonyan (ez nekem most nem igazán sikerült) kibélelünk vele egy muffin/szuflé/mini tortácska formát, a fagyi tálalásáig hűtőben tartjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 862
elküldve: 0
receptkönyvben: 59
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

modosa

Mióta szakács: 2009.05.31.
50 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: házi fagyi
hasonló kategóriák: fagyitorta, parfé, fagyikehely, vaníliafagyi, karamellfagyi, gyümölcsfagyi, sorbet

egyéb elnevezések

nádcukor fagyi, barnacukor fagyi, karamellfagyi, muscovado fagylalt

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

991
tojássárgája 10 db
habtejszín 1 dl
finomítatlan nádcukor 20 dkg
crème fraîche 30 dkg
vanília 1 db
1 csipet
zabkeksz 18 dkg
vaj 5 dkg