r
Nosalty Logó

Mosolygós házi pogácsa (Túrós pogácsa 2.)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Mosolygós házi pogácsa (Túrós pogácsa 2.)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 793 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4753 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 307 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.1 g

Zsír

  • Összesen
    42.5 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1668.8 g
  • Cink
    218 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    168 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    315 mg
  • Nátrium
    765 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    92 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    311 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    305 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 793 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    156.3 g

Zsír

  • Összesen
    254.9 g
  • Telített zsírsav
    151 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    898 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10012.9 g
  • Cink
    1308 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    723 mg
  • Vas
    1009 mg
  • Magnézium
    179 mg
  • Foszfor
    1891 mg
  • Nátrium
    4587 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    44 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    444.7 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    552.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1865 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    392 micro
  • Kolin:
    397 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1832 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    398 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    590 micro
Összesen 4753 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    647.2 g
  • Cink
    85 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    65 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    297 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    39 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 307 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és 10 perc alatt fölfuttatjuk.
  2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk.
  3. A túrót áttörjük, majd a finomliszthez adjuk, megsózzuk, és a fölfuttatott élesztővel és a tojással összegyúrjuk.
  4. Az így elkészült tésztát jó egy órára félretesszük.
  5. A pogácsatésztát lisztezett gyúrólapon 2,5 centi vastag lappá nyújtjuk.
  6. 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  7. A pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk és egy kikent tepsire rakjuk.
  8. A pogácsák tetejét a fölvert tojással megkenjük, majd késsel fél centiméter mélyen bevagdalva rácsozzuk.
  9. Fél órát pihentetve kelesztjük.
  10. Előmelegített sütőben, 200°C-on, légkeveréses sütőben 180°C-on 20 perc alatt szép piros, mosolygósra sütjük.
  11. Sütés után a megsült pogácsákat kosárba tesszük és kis időre letakarjukegy tiszta konyharuhával.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 55
  • Össznézettség: 86645
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 28.

Ajánló

A pogácsa ma is az egyik legnépszerűbb tésztaféle, amelyre jól csúszik a bor.  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mosolygós házi pogácsa (Túrós pogácsa 2.)
Mártika és Feri 107 recept

Miért mosolygós a pogácsa? Azért mert jókedvűen a pogácsákat szép piros mosolygósra sütöttük. Miért házi? A receptünkhöz (majdnem) minden alapanyag Nyírtelekről (ahol élünk), házi kistermelőtől, állattenyésztőtől, növénytermesztőtől származik. A házi tej, a házi vaj, házi tehéntúró, és a tojás Ica nénitől, az élesztő a közeli pékségből, a pirospaprika Nyírtelken termett, Terike néni féle technológivál (szegedi).  Ezért kapta a házi pogácsa elnevezést. Érdekesség: A régészek már jóval az időszámítás előtti korokból találtak pogácsaszerű megkövült tésztát.

Hozzászólások (15)

Törölt felhasználó

Szia, Nagyon finom lett, bár a szövegben nincs benne a pirospaprika, és a bors felhasználása :) Köszönöm: Gábor

Mártika és Feri

Kedves Gábor! Köszönöm az észrevételt. A túrót áttörjük, majd a finomliszthez adjuk, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával majd a fölfuttatott éleszt?vel és a tojással összegyúrjuk. Örülönk, hogy sikerült így is elkészítened. Üdvözlettel: Ferenc

Dorka

Kedves Mártika és Feri! Nagyon köszönöm a receptet! Hát ez valami isteni finom pogácsa. Én egyb?l duplaadagot csináltam , hát nem kétség ,hogy hamar el fog fogyni! Üdv Nektek! :)

Mártika és Feri

Kedves Dorka! Örülünk, hogy ízlik. További jó sütést f?zést kívánunk! Mártika és Feri

Boribon

O, ilyen gyonyoruszep pogacsakhoz mar reg nem kerultem eveskozelbe! Ezt feltetlenul megsutom szilveszterre. Ugye tenyleg nem kell hajtogatni?

Jolán

Csak egy kérdés.....2,5 cm vastagra kell nyújtani? Mert az nagyon vastag! Gondolom inkább 0,5 cm-re.

Mártika és Feri

Köszönöm az észrevételt. Valóban elgépeltem. A fél cm vékony. kisujjnyi vastagságúra kb.1,5 cm vastagságúra. Utána kb 2,5cm-esre sodorjuk tenyérrel. Köszönettel Ferenc

Jolán

El?vettem a centit.... Hát a 0,5 cm az valóban vékony lenne... Éppen most sült meg....Megkóstiztam, tényleg nagyon finom!! Gratula a receptedhez :-))

Mártika és Feri

Kedves szuszi! Köszönöm, hogy írtál. További kellemes-sütés f?zést kívánok! Üdvözlettel: Ferenc

dmarti

A kislányommal (8 éves és ? találta a receptet::) ) már megsütöttük egy pár hete és isteni lett!!! Holnap is sütünk 1-2 adagot a szombati osztálykirándulásra:) Köszönjük szépen!!!

Mártika és Feri

Kedves dmarti! Nagyon örülünk, hogy ízlik a pogácsa! Kellemes hétvégét! Jó sütés-f?zéstb kívánunk! Mártika és Feri

Mártika és Feri

Kedves dmarti! Nagyon örülünk, hogy ízlik a pogácsa! Kellemes hétvégét! Jó sütés-f?zéstb kívánunk! Mártika és Feri

Törölt felhasználó

Megcsináltam és nagyon jó lett,de szerintem dupla só kell hozzá

Törölt felhasználó

Sziasztok A túrót szitán áttörni nagyon macerás.Ahova áttört túrót írnak,én azt mindig a botmixerrel csinálom.Pillanatok alatt kész,és az eredmény ugyanaz,ha nem jobb.

Törölt felhasználó

Ma megsütöttem, nagyon isteni lett. A só egy kicsit kevés, szerintem. Köszönet a receptért :) Finoooomm !!!!!!

Törölt felhasználó

megjegyzes: nem szeretem ezeket a kommenteket, hogy jaj de jol nez ki megsutom....miert nem lehet utana irni, ha vlaaki megsutotte....ugy van ertelme nem? Na mindegy... Szoval nagyon finom pogacsa, lagy es omlos, mint a vaj olyan puha. A 2,5 cm-ert tenyleg be kell tartani! Nekem a tesztam nagyon lagy lett, pedig csak 400 g turot tettem bele, nem volt itthon tobb de meg ugyis. Nem baj, kicsit liszteztem. 20 percig semmikepp sem kell sutni, lehet suto valogatja, de nekem 8 perc alatt megsult. Koszonom a receptet, ez volt eletem elso pogacsaja es nem csalodtam.

Törölt felhasználó

Szuper a recept! Nagyon finom lett a pogi.:)

Törölt felhasználó

Hirtelen kellett pogácsát sütnöm, és erre a receptre esett a választás. Most sült ki, és nagyon finom puha lett. Kis hibát elkövettem, még egyben kinyújtva kockáztam be a tetejét és kentem be tojással. Így aztán beitta a tészta a tojást, nem lett olyan szép fényes, megéri utólag egyesével bekenni a látvány érdekében.

RMelinda

A túróhoz 3 liter tej???Most készülök megsütni,de ezt a hozzávalót nem értem.

bpakanyi

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett, csak az éleszt? keléséhez nekem szükségem volt egy kanál kristálycukorra még... az éleszt?gombák nem ébredtek fel nélküle... :)

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.