Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mosolygós házi pogácsa (Túrós pogácsa 2.)

Mosolygós házi pogácsa (Túrós pogácsa 2.)
Mosolygós házi pogácsa (Túrós pogácsa 2.)
65 perc / előkészület: 45 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Miért mosolygós a pogácsa? Azért mert jókedvűen a pogácsákat szép piros mosolygósra sütöttük.
Miért házi? A receptünkhöz (majdnem) minden alapanyag Nyírtelekről (ahol élünk), házi kistermelőtől, állattenyésztőtől, növénytermesztőtől származik.
A házi tej, a házi vaj, házi tehéntúró, és a tojás Ica nénitől, az élesztő a közeli pékségből, a pirospaprika Nyírtelken termett, Terike néni féle technológivál (szegedi). 
Ezért kapta a házi pogácsa elnevezést.
Érdekesség:
A régészek már jóval az időszámítás előtti korokból találtak pogácsaszerű megkövült tésztát.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

A pogácsa ma is az egyik legnépszerűbb tésztaféle, amelyre jól csúszik a bor.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és 10 perc alatt fölfuttatjuk. 
  2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. 
  3. A túrót áttörjük, majd a finomliszthez adjuk, megsózzuk, és a fölfuttatott élesztővel és a tojással összegyúrjuk.
  4. Az így elkészült tésztát jó egy órára félretesszük.
  5. A pogácsatésztát lisztezett gyúrólapon 2,5 centi vastag lappá nyújtjuk.
  6. 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. 
  7. A pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk és egy kikent tepsire rakjuk.
  8. A pogácsák tetejét a fölvert tojással megkenjük, majd késsel fél centiméter mélyen bevagdalva rácsozzuk.
  9. Fél órát pihentetve kelesztjük.
  10. Előmelegített sütőben, 200°C-on, légkeveréses sütőben 180°C-on 20 perc alatt szép piros, mosolygósra sütjük.
  11. Sütés után a megsült pogácsákat kosárba tesszük és kis időre letakarjuk egy tiszta konyharuhával.

 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 82 502
elküldve: 9
receptkönyvben: 758
elkészítve: 34/53
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bpakanyi
bpakanyi Mon, 2019-01-21 19:37

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett, csak az élesztő keléséhez nekem szükségem volt egy kanál kristálycukorra még... az élesztőgombák nem ébredtek fel nélküle... :)

RMelinda
RMelinda Fri, 2017-05-12 09:42

A túróhoz 3 liter tej???Most készülök megsütni,de ezt a hozzávalót nem értem.

vdg
vdg Wed, 2014-12-31 15:43

Hirtelen kellett pogácsát sütnöm, és erre a receptre esett a választás.
Most sült ki, és nagyon finom puha lett.
Kis hibát elkövettem, még egyben kinyújtva kockáztam be a tetejét és kentem be tojással. Így aztán beitta a tészta a tojást, nem lett olyan szép fényes, megéri utólag egyesével bekenni a látvány érdekében.

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki Wed, 2013-07-17 10:49

megjegyzes: nem szeretem ezeket a kommenteket, hogy jaj de jol nez ki megsutom....miert nem lehet utana irni, ha vlaaki megsutotte....ugy van ertelme nem? Na mindegy...
Szoval nagyon finom pogacsa, lagy es omlos, mint a vaj olyan puha.
A 2,5 cm-ert tenyleg be kell tartani! Nekem a tesztam nagyon lagy lett, pedig csak 400 g turot tettem bele, nem volt itthon tobb de meg ugyis. Nem baj, kicsit liszteztem.
20 percig semmikepp sem kell sutni, lehet suto valogatja, de nekem 8 perc alatt megsult.
Koszonom a receptet, ez volt eletem elso pogacsaja es nem csalodtam.

Erzsómama
Erzsómama Mon, 2012-02-20 00:13

Ma megsütöttem, nagyon isteni lett.
A só egy kicsit kevés, szerintem.
Köszönet a receptért :) Finoooomm !!!!!!

kisbundika
kisbundika Fri, 2011-11-18 13:13

Sziasztok

A túrót szitán áttörni nagyon macerás.Ahova áttört túrót írnak,én azt mindig a botmixerrel csinálom.Pillanatok alatt kész,és az eredmény ugyanaz,ha nem jobb.

lufidomi
lufidomi Thu, 2011-10-27 11:32

Megcsináltam és nagyon jó lett,de szerintem dupla só kell hozzá

dmarti
dmarti Thu, 2011-05-19 21:37

A kislányommal (8 éves és ő találta a receptet::) ) már megsütöttük egy pár hete és isteni lett!!! Holnap is sütünk 1-2 adagot a szombati osztálykirándulásra:) Köszönjük szépen!!!

taksi
Mártika és Feri / taksi Fri, 2011-05-20 07:41

Kedves dmarti!

Nagyon örülünk, hogy ízlik a pogácsa!

Kellemes hétvégét!

Jó sütés-főzéstb kívánunk!

Mártika és Feri

taksi
Mártika és Feri / taksi Fri, 2011-05-20 07:41

Kedves dmarti!

Nagyon örülünk, hogy ízlik a pogácsa!

Kellemes hétvégét!

Jó sütés-főzéstb kívánunk!

Mártika és Feri

szuszi
Jolán / szuszi Tue, 2011-01-25 18:33

Elővettem a centit.... Hát a 0,5 cm az valóban vékony lenne...
Éppen most sült meg....Megkóstiztam, tényleg nagyon finom!! Gratula a receptedhez :-))

szuszi
Jolán / szuszi Tue, 2011-01-25 17:13

Csak egy kérdés.....2,5 cm vastagra kell nyújtani? Mert az nagyon vastag! Gondolom inkább 0,5 cm-re.

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2011-01-25 17:26

Köszönöm az észrevételt.
Valóban elgépeltem.
A fél cm vékony.
kisujjnyi vastagságúra kb.1,5 cm vastagságúra.
Utána kb 2,5cm-esre sodorjuk tenyérrel.
Köszönettel Ferenc

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2010-12-30 02:47

O, ilyen gyonyoruszep pogacsakhoz mar reg nem kerultem eveskozelbe! Ezt feltetlenul megsutom szilveszterre. Ugye tenyleg nem kell hajtogatni?

Dorka
Dorka / Dorka Fri, 2010-08-06 18:57

Kedves Mártika és Feri!

Nagyon köszönöm a receptet! Hát ez valami isteni finom pogácsa. Én egyből duplaadagot csináltam , hát nem kétség ,hogy hamar el fog fogyni! Üdv Nektek! :)

taksi
Mártika és Feri / taksi Sun, 2009-11-01 10:48

Kedves Gábor!

Köszönöm az észrevételt.

A túrót áttörjük, majd a finomliszthez adjuk, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával majd
a fölfuttatott élesztővel és a tojással összegyúrjuk.

Örülönk, hogy sikerült így is elkészítened.

Üdvözlettel: Ferenc

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2009-10-31 23:26

Szia,

Nagyon finom lett, bár a szövegben nincs benne a pirospaprika, és a bors felhasználása :)

Köszönöm:
Gábor

793
tej 1 dl
friss élesztő 2.5 dkg
finomliszt 55 dkg
vaj 25 dkg
tehéntúró 50 dkg
1 ek
tojás 1 db
fűszerpaprika 1 kk
fekete bors 1 kk
tojás 1 db