Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mojito torta

Mojito torta
Mojito torta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megláttam ezt a tortát a megastromania.blogspot.hu-n, és beleszerettem. Nagyon jó recept, így azonnal késztetést éreztem az elkészítésére. Ugyan kicsit kifogott rajtam a tejszín és habfixáló aránya, de csak kikínlódtam.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a keményítőt és a sütőport összeszitáljuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. Fehérjéből egy csipet cukorral kemény habot verünk, a sárgáját a cukorral kemény habbá verjük, összeforgatjuk a fehérjével, majd óvatosan hozzáadagoljuk a sütőporos lisztet vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
  3. Egy kapcsos tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, oldalát kivajazzuk, ebbe öntjük a tésztát, odaütögetjük az asztal lapjához, hogy ne maradjon benne levegő. 
  4. 160 C-ra előmelegített sütőben hőlégkeverésen, alul-felül sütés esetén 180 fokon fél óra alatt megsütjük. Ha kész, résnyire nyitjuk a sütőajtót, így hagyjuk félig kihűlni a tortát. Ekkor már kivehetjük a sütőből, levesszük az oldalát, majd az alját is, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A krémhez a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, hozzákeverjük a mascarponét, hűtőbe tesszük.
  6. A lapzselatinokat beáztatjuk. Közben a lime-ok levét kicsavarjuk, a cukorral egy edényben addig melegítjük, míg a cukor felolvad, majd hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat, elkeverjük, hűtőbe tesszük hűlni.
  7. A tortát 3 lapra vágjuk, meglocsoljuk mindhármat a rummal, hagyjuk, hogy a tészta jól beszívja. Az alsó lapot tálra tesszük, rákenjük a krém 1/4-ét, majd még egy lap, erre is 1/4-e krém jön, majd a legfelsőre is, végül az oldalát betakarjuk a megmaradt krémmel.
  8. A torta oldalát megszórjuk a lime reszelt héjával, tetejére elhelyezzük a lime szeleteket, a mentavirágokat és leveleket tetszés szerint. 
  9. Hűtőbe téve néhány órát hűtjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 791
elküldve: 7
receptkönyvben: 127
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
receptverseny: Somat GOLD torta receptverseny
kategória: torta
kalória: átlagos
konyha: spanyol
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mascarponekrémes torta, mentás-zöld citromos torta, mojito ízű torta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szépróza
szépróza / szépróza Fri, 2012-10-05 20:06

szia Éva,

bocsánat, ha értetlen vagyok, nem vagyok gyakorlott tortasütő, de az 5ös és a 6os pontban leírt krémekből hogy lesz egy krém?
nem igazán értem, h mit kenünk a 7es pontban a lapokra.
valamint a krémbe való menták pontos felhasználást sem látom :-(
sajnos, valószínűleg magamnak kell kitalálni, m mindjárt nekiállok - remélem azért megoldom.

szépróza
szépróza / szépróza Fri, 2012-10-05 23:18

UPDATE: torta a hűtőben - és bár nem tudom milyen lesz a végeredmény, a krém vmi fantasztikus. sztem poharas krémnek is meg fogom csinálni egyszer. ja, és nem mellesleg a legszebb torta, amit valaha sikerült összehoznom.
úgyhogy végül köszönet a receptért ;-)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-10-06 07:08

Szia Szépróza!
Akkor ezek szerint sikerült elkészíteni a tortát. Mélyen átérzem a helyzetedet, mert én sem vagyok gyakorlott tortakészítő. Elnézést, hogy nem válaszoltam,de dolgoztam és ott erre nincs idő. Örülök, hogy sikerült megoldanod. Nem teszed fel? Szép hétvégét! Üdv: Évi néni

szépróza
szépróza / szépróza Sun, 2012-10-07 13:02

Szia,

persze, sejtettem is, h nem a nosalty a prioritás, de a lényeg, h az ünnepeltnek nagyon ízlett :-)
nagyon szép lett amúgy, de nem készítettem fotót :-( talán vki a társaságból...
különben én nem hittem el, de tényleg olyan, mintha az ember mojitót enne :-)

szóval köszönöm, szerintem még találkozunk ezzel a recepttel - így utólag megérte megküzdeni érte ;-)

minden szépet és jót oda is :-)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-10-07 21:52

Kedves Szépróza!
Örülök, hogy sikerült elkészítened ezt a nem egyszerű, ám annál finomabb tortát. Képzeld el, ezt én egy este láttam meg és nem nyugodtam addig, míg meg nem lett. Valljuk be, nem egyszerű, de leírtad a lényeget, minden fáradtságot megér. Köszönöm, hogy megosztottad ezt velem. Szép estét! Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-08-05 17:04

Én is zet mondtam, mire elkészültem vele. Nekem kicsit nehezen jönnek össze ezek a habos izék, de próbálkozom töretlenül. A legfinomabb másnap lett, mire összeértek az ízei. Nem is volt ötbb dobása. Gyereket nem szabad a közelébe engedni. Köszönöm szépen. Üdv: Évi néni

543
tojás 3 db
nádcukor 75 g
finomliszt 75 g
étkezési keményítő 25 g
sütőpor 0.5 tk
vaj 1 tk
habtejszín 300 ml
habfixáló 1 csomag
mascarpone 150 g
nádcukor 135 g
menta 1 marék
limelé 3 lime-ból nyert
lapzselatin 5 db
fehér rum 1 dl
lime 0.5 db
menta 0 ízlés szerint
lime héja 2 lime-ból nyert