Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyoróvaj házilag

Mogyoróvaj házilag
Mogyoróvaj házilag
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mogyoróvaj itthon nem annyira elterjedt, de érdekes az ízvilága, és sütikbe is használható, így utánajártam, hogy hogyan lehetne otthon elkészíteni, mert a boltban vagy nincsen vagy eléggé drága általában.
És egész jó lett a végeredmény :-), munkája meg csak a gépnek van.

A képen lévő mennyiség csak 10 dkg mogyoróból készült, nem lett sok.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Magában kenyérre / kalácsra kenve. Amerikai módon még lekvárral is meg lehet kenni (magában néha száraznak éreztem az eredetit is). Süteményekbe is finom lehet.
Azért használok sótlan mogyorót hozzá, mert így mi tudjuk meghatározni, hogy milyen sós legyen a krém.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Aprítógépben / nagy késű turmixgépben készül.
  2. A mogyorót, a sót és a mézet a gépbe tesszük és alaposan összedolgozzuk (a mogyoró enged a saját olajosságából, így nem elég megvárni, míg apróó darabokra darálja, hanem egy kicsit tovább dolgoztassuk a gépet, 3-5 percet).
  3. Majd beletesszük az olajat is és sima állagúvá dolgozzuk, hogy egy kenhető krémet kapjunk.
  4. Ha szükséges, akkor adjunk még hozzá sót, mézet/cukrot vagy olajat, hogy számunkra megfelelő állagú és ízvilágú legyen.
  5. Ha szeretnénk, hogy legyen benne kisebb darab mogyoró is ("crunchy" típusú legyen), akkor még az aprítás fázisában vegyünk egy kicsit el belőle, hogy ne mindent daráljon pépesre, és a végén keverjük hozzá a kis darabokat.

  • költség: 300 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 68 742
elküldve: 7
receptkönyvben: 692
elkészítve: 39/47
Facebookon megjelent: -

szakács

Janka

Mióta szakács: 2010.04.15.
13 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, uzsonna
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

mogyoróvaj, házi mogyoróvaj

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cct
cct Fri, 2013-07-26 12:46

Nagyon szeretem a mogyoróvajas sütiket és mindig eme recept alapján készítem el az alapanyagot.
Nekem csak botmixerem van, ezért először fa mozsárban apróra töröm a mogyorót (sósmogyorót használok és így sót már nem is kell beletennem), utána izzasztom meg az eszközt (mindig csak addig pihentetem, amíg kipiszkálom a kései közül a krémet). Az eredmény crunchy lesz, de annyi baj legyen! :)

jaccso
jaccso / jaccso Tue, 2012-10-02 22:02

Boltban mindenhol kerestem már a jó mogyoróvajat, végül itt találtam meg :)
Mixer gyilkos elkészíteni, tényleg pihentetni kell közben, nekem túlmelegedett..
Valami módszert erre ki kell találni, mert aprító fejet is cseréltem már lightosabb apríás után...

Akaratlanul is crunchy lett, mivel a dupla adag már sok volt az aprítóba.
Holnapi reggeli pirítóssal, lekvárral ;)

judice
judice / judice Thu, 2012-06-14 00:52

Szia!
Elkészítettem ma a mogyoróvajadat. Nagyon izgatott voltam, ugyanis kiskorom óta rengeteg alkalommal hallottam a mogyoróvajról, de ki még sose próbáltam. Kicsit féltem is, mert a gondolataimban a mogyoróvajnak különc íze volt, ami akár rosszat is jelenthet. Node nóta vége: nagyon jól pozitív csalódásom volt! Hisz ennek mogyoró íze van!! (na ez vajon miért nem jutott eddig eszembe:D azt hittem, a mogyoróvajat valami rendkívül bonyolult eljárással készítik, és esetleg kevésbé lesz hasonlatos a mogyoróhoz).
Köszönöm!

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2012-06-01 21:38

Kedves Janka!

Elkészítettem, és nagyon finom. Érdemes belőle alapból dupla adagot készíteni (úgy is elfogy) :)
Köszi a receptet, finom krémes lett.

Szép estét: Skorpió

Bettike0930
Bettike0930 Thu, 2011-12-15 12:37

Nagyon jó ötlet és nem kell a boltban "vadászni" az igazi mogyorókrémre, a hátoldalon nagyítóval lesve az összetevőket. FINOM! :)

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2011-08-27 19:15

Nagyon finom, ez olyan lesz nálunk, mint a margarin vagy a lekvár. Mindig kell, hogy legyen a hűtőben...nagyon örülünk, hogy feltetted ide ezt a receptet. A következő a házi nutella lesz...:-))

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-04-01 20:15

Kedves egybegyűltek!
Szeretnénk megkérni benneteket arra, hogy a jövőben ne más receptje alatt vitassátok meg azt, ki, mennyire és miért utálja a másikat vagy ki, mit és mikor írt valahova...
Ilyen esetben legyetek kedvesek átfáradni annak a szakácsnak a lapjára, akinek mondanivalótok van és oda írjatok. Ha nem így tesztek, ezek a hozzászólások a jövőben hasonlóképpen moderálva lesznek.
Köszönjük a megértéseteket.

ljanka
Janka / ljanka Fri, 2011-04-01 16:08

Kedves főző-sütő társak!
Szeretem a NoSalty-n, hogy a hozzászólásokból is lehet a receptekhez infókat nyerni, főzési, sütési tippeket, így örülnék, hogy ha a nem mogyoróvajhoz kötődő témák nem telítenék be itt a teljes lapot, mert akkor értelmét veszti a hozzászólásokban történő "tanácsadás".
Nem ismerem a történetet, és a hozzászólásokat se olvastam végig, de megköszönném, ha véget érne.
Köszönöm, Janka

Citromka
Citromka Fri, 2011-04-01 17:07

Kedves Janka!
Megnéztem a youtube-on egy videót ahol csak egy nagy szuper erős darálót használtak és mivel a mogyoró olajos mag a mogyorókrém krémes állagát olaj hozzá adása nélkül érték el. Nem tudom mennyire volt jó, de érdekes információ lehet azoknak akik nem szeretnének vagy nem tudnak oljat belerakni.
Citromka

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2011-04-01 04:24

Imadom!! A mogyorovaj nagy-nagy rajongoja vagyok, bar szerintem a cukor teljesen felesleges bele. Itt alig talalok olyan markat, amiben nincs cukor (pedig rengeteg fele van, min. 10). Lehet, egyszer megprobalkozok hazi gyartmannyal. Es igen, en a crunchy tipusut szeretem. Nem tul maceras? A leirasod alapjan viszonylag egyszeru. Ugyanolyan izu, mint a bolti? Hamarosan felteszek par mogyorovajas receptet, mert nagyon sokat hasznalom fozeshez. Koszi, orok hala!

ljanka
Janka / ljanka Fri, 2011-04-01 08:48

Kedves Boribon!
Egyáltalán nem macerás, ha van aprítógéped, akkor csak bele kell dobálni és lelkesen nyomni a bekapcs-gombot, és várni, hogy krémesség alakuljon. Crunchy típusúhoz az elején ki kell venni egy keveset belőle, hogy ne minden legyen krémesség darálva. Szerintem próbáld ki mindenképpen!
Janka

csato
csato Thu, 2011-03-31 21:29

Én ezt imádom!Lazán kanállal.................végeredmény?Hát nagy has!:)Na jó,kivételesen nem tartanék bemutatót belőle!Kíméletes leszek!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-03-31 21:10

Kedves Janka!
Megtartottam az üvegét annak a csodának, amit vettem, mondani se kell, egyszer kellett kinyitni, hogy aztán el is fogyjon:-))))
Szóval a hátán a felirat a magyar szövegnél ez: Földimogyorókrém.Összetevők: pirított földimogyoró , ( 95%), barna nádcukor, pálmaolaj, tengeri só.
Mondjuk a pálmaolajat se tudom ,honnan vennék, és főleg mennyiért, a barna nádcukor se olcsóság, ezért amíg nem kapok, megfelelő áron, igenis a Te receptedet próbálom ki.Érdekes , hogy krém, meg vaj a neve, ki minek hallotta tudja, ezt nem vitatom, hogy mi,csak már így is hallottam meg úgy is:szóval tényleg lehet kenni, de nem az a puha margarin, amit mondjuk a dobozos margarinnál tapasztaltunk. De szerintem nem is baj.:-))))) Ebben ez a különlegesség:-))))
További jó és sok receptet kívánok és nagyon köszi ezt.:-)))
Éva-Anyóca

ljanka
Janka / ljanka Fri, 2011-04-01 08:42

Kedves Éva-Anyóca!

Én bennem valahogy vajként van meg ez a dolog, nem földimogyorókrémként, bár ez lehet, hogy inkább azért, mert amerikainak tartom, ott meg ugye peanut butter-ként található meg. Meg páromtól is mindig mogyoróvajként hallom, szóval bennem ez már mindig mgyoróvaj marad :-)
Ha a hűtőben tároljuk, akkor sajnos picit keményebb lesz, da szobahőmérsékleten tartva nagyon jól kenhető marad (bár biztonság kedvéért nálunk a hűtőben pihen).

Nádcukor helyett nálam ugye méz van, az könnyeben elvegyül a mogyoróban (persze lehet porrá őrölt cukorral is csinálni, csak olyan nincs a háztartásunkban.)

Janka

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-03-31 22:59

Pálmaolaj az Ázsia bt-ben van! Biztosan van a Szép kis Indiába is!:))) Azon filóztam, hogy akár mogyoróolajjal is lehetne egyből próbálkozni... ha már mogyoróvaj...:)) Puszi Éva-Anyóca: Mrs Smith

ljanka
Janka / ljanka Fri, 2011-04-01 08:45

Kedves Mrs Smith!
Igen, a hozzávalóknál írtam, hogy mogyoróolajat is lehet használni hozzá. Amikor elkészítettem, akkor még azt hittem, hogy ritkaság a mogyoróolaj és ezért sima napraforgó olaj került bele. Aztán persze néhány napja észrevettem, hogy a Kaiser's-ben (gondolom Spar-ban is) lehet kapni nagy flakonos mogyoróolajat :-), szóval legközelebb már azzal készítem el szerintem.
Üdv, Janka

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-03-31 20:55

Nagyon régóta fájt az egész család foga az ún. pörkölt földimogyorókrém vajra.Amerikai.Őrülten jó dolgokat alkottak belőle, és egyáltalán, magában is fincsi,...csak hát nincs, ahogy írtad.:-((( Vagy ha van, ahogy sikerült nekünk venni 1 üveggel, mert az ára többet nem engedett, háát, ki kell nyitni azt a pénztárcát.:-((((( Isteni finom, magában is.:-)))
Nagyon-nagyon örülök, hogy elkészítetted, és feltetted.Krém, de én vajat nem tennék bele, mert az nincs, legalábbis az üvegen leírtak szerint nincs benne.Nem is éreztem az ízét, amúgy...
A fényképed jó, :-))
Szép estét!
Éva-Anyóca

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-03-31 20:32

Ne aggódj kedves Janka! Itt nem zavaró a befőttesüveg, mert ez olyan étel, amit tárol az ember, mint a befőttet, másrészt a képnek van kompozíciója, harmadrészt a sötét háttér előtt jól mutat az üveg és a mogyorókrém színe, harmadrészt a megkent keksz is jópofa mellette, negyedrészt a fények rendben vannak. Ebben az esetben gusztusos az étel a fotón. A répalevesügynél sokan ki voltak akadva, de a végén az igazi konfliktust már más okozta, de ez mellékes, és már a múlt. Tetszik a recepted, mivel mi is fogyasztjuk a mogyoróvajat!:) A legjobbakat: Mrs Smith

Citromka
Citromka Thu, 2011-03-31 19:14

Kedves Janka!
Gratulálok a receptedhez, nagyon szuper.
Moderálva
Sok sikert a receptjeidhez.
Citromka

ljanka
Janka / ljanka Thu, 2011-03-31 20:24

Remélem a befőttes üveges fotó tényleg nem zavaró, én abba tettem be a hűtőbe, szóval a tárolt verziót fotóztam le :-) Janka

Bettike0930
Bettike0930 Thu, 2011-03-31 17:10

 
Ez nagyon jó ötlet. :D
Ki fogom próbálni.
Nem lehet,hogy ha kicsi vajat tennénk bele nem lenne olyan száraz. Bár lehet az meg az ízén változtat. Nah majd kipróbálom. :)
Köszi,hogy felraktad!

ljanka
Janka / ljanka Thu, 2011-03-31 17:26

Én az eredetit is kicsit száraznak éreztem, biztos ezért kennek rá lekvárt :-)

307
földimogyoró 20 dkg
0.5 teáskanál
méz 1 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek