Pitypangméz vagy pitypangszirup
- 0% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 40.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 5 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 168.4 g
-
Cukor 167 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 183.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 235 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 546 micro
- 0% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 70 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1010.4 g
-
Cukor 1000 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 1099.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 187 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 88 micro
-
β-karotin 1408 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3276 micro
- 0% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.1 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 1 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.1 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 50.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A pitypangnak csak a virágját jól megmossuk, 1 liter hideg vízben feltesszük főni.
- Amikor bugyogni kezd, levesszük a tűzről. Egy éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
- Másnap szitára öntjük, lecsepegtetjük, kinyomkodjuk.
- A citromot, a cukrot hozzáadjuk a léhez.
- Fedő nélkül a legkissebb lángon melegítjük. Pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon.
- Egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni. Ellenőrizzük az állagát!
- Kétszer-háromszor felforrósítjuk, majd hagyjuk lehűlni.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 188
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 83636
- Feltöltés dátuma: 2011. május 03.
Ajánló
A méznek nem szabad túl sűrűnek lennie, mert kikristályosodik. Túl híg se legyen, mert megsavanyodik. Tartósítani nem tudom hogyan kell, mert nálunk elfogy, még mielőtt bármi rossz történne vele! A pitypangot vagy a levelét salátának olyan helyről szedjétek, ahol nem járnak autók, és nem szennyezik mindenfélével ezeket a hasznos kis növényeket. Salátának a virágzás előtti, gyenge levelek a jók.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Évek óta készítem ezt a különlegesen finom mézet. A gyermekeim kicsi korukban is szerették, és most sincs ez másképp. Maria Treben: Segítség Isten patikájából c. könyvében találtam. Ebből a mennyiségből egy 7 dl-es befőttes üveg és egy 2 dl-es kisebb üveg lett tele. Friss kenyérre vagy vajas kenyérre kenve is rendkívül ízletes. Virágzás előtt a leveléből salátát is készíthetünk. Az idén én is elkészítettem a salátát úgy, ahogy a fejessalátát szoktuk. Kevés cukorral meghintettem a tetejét, és kimentem a kertbe virágot ültetni. Később bementem, hogy megkóstolom, de hűlt helyét találtam. Megették a gyerekeim anélkül, hogy tudták volna mit esznek. Azt hitték, fejessaláta. Így aztán nem tudtam meg, milyen íze lehetett. Majd jövőre újra kipróbálom! Egyszer margarinból és körömvirágból gyógykenőcsöt készítettem a viszeres, fájós lábaimra. Fel kellett olvasztani, majd megdermeszteni, ezért a hűtőbe tettem. El kellett mennem otthonról, és amikor hazaértem, a következő látvány fogadott: Az én kis családom - a lányom, a vőm is ott voltak - ültek az asztalnál, és friss kenyérre kenve, zöld hagymával - szerintük egy kicsit édeskés volt - jóízűen falatoztak az én viszérkenőcsömből. Hát ennyi az én gyógynövényes történetem!