Pitypangméz vagy pitypangszirup

- 0% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 40.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 5 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 168.4 g
-
Cukor 167 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 183.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 235 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 546 micro
- 0% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 70 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1010.4 g
-
Cukor 1000 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 1099.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 187 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 88 micro
-
β-karotin 1408 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3276 micro
- 0% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.1 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 1 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.1 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 50.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A pitypangnak csak a virágját jól megmossuk, 1 liter hideg vízben feltesszük főni.
- Amikor bugyogni kezd, levesszük a tűzről. Egy éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
- Másnap szitára öntjük, lecsepegtetjük, kinyomkodjuk.
- A citromot, a cukrot hozzáadjuk a léhez.
- Fedő nélkül a legkissebb lángon melegítjük. Pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon.
- Egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni. Ellenőrizzük az állagát!
- Kétszer-háromszor felforrósítjuk, majd hagyjuk lehűlni.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 184
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 27
- Össznézettség: 78468
- Feltöltés dátuma: 2011. május 03.
Ajánló
A méznek nem szabad túl sűrűnek lennie, mert kikristályosodik. Túl híg se legyen, mert megsavanyodik. Tartósítani nem tudom hogyan kell, mert nálunk elfogy, még mielőtt bármi rossz történne vele! A pitypangot vagy a levelét salátának olyan helyről szedjétek, ahol nem járnak autók, és nem szennyezik mindenfélével ezeket a hasznos kis növényeket. Salátának a virágzás előtti, gyenge levelek a jók.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Évek óta készítem ezt a különlegesen finom mézet. A gyermekeim kicsi korukban is szerették, és most sincs ez másképp. Maria Treben: Segítség Isten patikájából c. könyvében találtam. Ebből a mennyiségből egy 7 dl-es befőttes üveg és egy 2 dl-es kisebb üveg lett tele. Friss kenyérre vagy vajas kenyérre kenve is rendkívül ízletes. Virágzás előtt a leveléből salátát is készíthetünk. Az idén én is elkészítettem a salátát úgy, ahogy a fejessalátát szoktuk. Kevés cukorral meghintettem a tetejét, és kimentem a kertbe virágot ültetni. Később bementem, hogy megkóstolom, de hűlt helyét találtam. Megették a gyerekeim anélkül, hogy tudták volna mit esznek. Azt hitték, fejessaláta. Így aztán nem tudtam meg, milyen íze lehetett. Majd jövőre újra kipróbálom! Egyszer margarinból és körömvirágból gyógykenőcsöt készítettem a viszeres, fájós lábaimra. Fel kellett olvasztani, majd megdermeszteni, ezért a hűtőbe tettem. El kellett mennem otthonról, és amikor hazaértem, a következő látvány fogadott: Az én kis családom - a lányom, a vőm is ott voltak - ültek az asztalnál, és friss kenyérre kenve, zöld hagymával - szerintük egy kicsit édeskés volt - jóízűen falatoztak az én viszérkenőcsömből. Hát ennyi az én gyógynövényes történetem!
Hozzászólások (29)
Kedves Olaszné Anci! Tetszik a recepted, ötletes, a story is nagyon tetszik, ami viszont nem, az a neve!ennek nem szabadna a méz nevet adni!!!mivel ugye tudjuk, hogy a termel?i méz nem tartalmaz cukrot, persze a bolti igen! egy méhész
Kedves Anci! Ha találok még két marék virágot, elkészítem! Köszi a receptet! Üdv. Meli
motoros anyacsajszi ! Nem én adtam a nevét, szintén az említett könyvb?l vettem kölcsön. Köszönöm az észrevételt ! Akinek ez az elnevezés nem szimpatikus, az elnevezheti pitypang szirup-nak is. Mivel méhész vagy, megértelek. Szeretettel üdvözöllek:Anci
Kedves Anci! Örülök, hogy nem haragudtál meg azért amit írtam!:)és azért is hogy megértesz:) A szirup jobban hangzik, mivel az is! Tényleg kedves vagy! Én is szeretettel köszöntelek! Anikó
Kedves Meli ! Ha elkészíted, kíváncsi leszek a véleményedre ! Különleges íze van, majd meglátod ! Ha egy kicsit kikristályosodik, sincs baj, amit frissen fogyasztunk beteszem egy nagyon picit a mikróba és megolvad. Kaláccsal, kiflivel, vagy vajaskenyérre csorgatva is finom. Üdvözöllek és szép napot neked ! Anci
Amit kifelejtettem, gusztusos mindegyik receptet egyt?l egyig! gratulálok!:)
Kedves Anikó ! A kedvedért és lehet, hogy még sok méhész kedvéért már módosítottam is az elnevezését. Szakmai fület sérthet és köszönöm a hozzászólásodat. Szép napot neked ! Anci
Kedves Anci! Igen, láttam, aranyos vagy! valóban sérti, már attól kész vagyok, amikor jönnek mézért, és megkérdezik, hogy kicukrosodott??ááááááá:) Tudod nagyon sokan eszik a bolti, méhecskét nem látott "mézet",mert azt hiszik az a jó,mi méhészek meg igyekszünk minden embert ellátni a termel?i mézzel, mert nagyon egészséges és mert ez a MÉZ!és szerintem mindenben el?rébbvalóak a hazai termel?i termékek,mint a bolti! Köszönöm,Neked is szép napot! És örülök, hogy vannak ilyen aranyos, és kedves emberek,valamint szakácsok,mint Te:)
Úristen! Végre tudom, hogy mit csináljak azzal a sok gyermekláncf?vel. Amúgy se irtom ki, mert rendkívül eégszséges, bár ugye nagyon keser?. Megvan ez a könyv nem is egy példányban, de efelett valamiért mindig elsiklottam. Megvan a hétvégi program :)
Kedves Anci! Én is évek óta készítem, bár én Hémangi Dévi Dászi, A kertt?l a konyháig cím? Krisnás szakácskönyvéb?l vettem a receptet. Ebben a tartósítás része is meg van oldva a kérdésnek, nevezetesen is úgy, hogy a cukorral - gyümölcscukorral - együtt 2 dkg citromsavat is teszünk bele. Én úgy szoktam készíteni, hogy ez a téli kincseink egyike, mivel nem csak ízében, hanem élettani hatásában és sütési tulajdonságaiban is megegyezik a mézével, tehát tapasztalatból mondom, hogy ezzel a módszerrel sokáig eláll. Érdemes megmenteni 2-3 üveggel a gyerekek el?l, els?sorban az ? érdekükben, mert nagyon jó gyógyhatású készítmény. A lányom ha télen meg van fázva, az az els?, hogy kéri a pitypang-szirupot! :-) No meg a hársfa teát. Esetenként együtt a kett?t. Vigyázni kell azonban, mert miután egyfajta gyógyszerr?l van szó, nem szabad bel?le egyszerre sokat enni-inni. A levelét is meg lehet szárítani, amib?l viszont nagyon jó méregtelenít?-májtisztító hatású teát lehet f?zni. De azt is max. 6 hétig lehet inni, kizárólag kúraszer?en. Az idén kipróbáltam bel?le a pestot is, az is nagyon jó!!! Egyébként Évával egyet értek, én is most kezdem szám?zni a margarint és az olajat, és meglepetésemre minden sütihez kiválóan m?ködik a disznózsír. A körömvirágkrémhez is, bár az a barátn?m teritóriuma.:-)) Szeretettel Tímea
Drága Ancika! A körömvirág krémet ne margarinból készítsd! Margarinból egyáltalán ne készíts semmit. Én pár éve vajat használok mindenhez. A margarint teljesen szám?ztem,már csak azt sajnálom,hogy erre korábban senki nem hívta fel a figyelmemet. Körömvirág krémet az idén én is szeretnék készíteni,de csak szigorúan házi sertés zsírral. Éva
Kedves Tmea ! Hát kedves Tmea nagyon örülök, hogy van valaki aki szintén szereti és ismeri ezt a finomságot. Nagyon köszönöm, hogy leírtad a tartósítás tudományát, mert azt én nem tudtam. Lám mire jó ez az oldal. Megint tanultam valamit ! Még nem sütöttem vele, de jöv?re többet készítek és sütéshez is kipróbálom. Arra gondoltam, hogy a karácsonyi mézesb?l vajon kiérezhet-e az íze ? Engem nem zavarna ha igen, s?t ! A pestot hogy készíted bel?le és mi mindenre használod ? Édesanyám mindig disznózsírt használt a sütésekhez. Attól is finom, omlós lett a tészta. Egyetértek veletek ! Nem tudom a körömvirágkrémet disznózsírral szeretné-e a családom zöldhagymával, mint a margarinból készültet ? Örülök, hogy írtál nekem, szeretettel üdvözöllek . Anci
Kedves ladybird ! Köszönöm a jó tanácsot, kifogom próbálni sertés zsírral ! Nálam még most kelt ki a körömvirág, de lesz ! Szeretettel üdvözöllek: Anci
Kedves candyqueen ! Nagyon örülök, ha sikerült eszedbe juttatnom, hogy van ilyen könyved. Nem vagyok egy mániákus gyógynövényes, de ami jó, annak én is teret adok. Így jártam a pitypang mézzel is. Igaz, kicsit figyelem igényes, mert többször alá kell gyújtani, meg elzárni, de megéri a fáradságot. Látod, itt feljebb Tmea írta nekem hogyan kell tartósítani és hogy sütéshez is használta már. Ez nekem is új volt és nagyon örültem az új információknak. Sok sikert kívánok az elkészítéséhez, szép napot neked ! Anci
Kedves Anci! Én a mézes krémest készítettem már többször pitypang sziruppal és senki nem mondja meg a különbséget. Szerintem nyugodtan lehet bármihez használni méz helyett, ugyanolyan lesz az íze. Pitypang pesto recept van itt az oldalon Petránál, onnan vettem. Kicsit változtattam rajta - mogyoróval csináltam. Én a pestokat igazán még csak kenyérre kenve ettem, de lehet ?ket husikra kenni, meg tésztaszósznak használni, s?t én el tudom képzelni a rakott zöldségekhez is két réteg közé, meg sós palacsintába is töltelék alá felkenni. Ha elkészíted valamelyiket és megkóstolod, igazán csak a fantáziád szab határt neki. Én eddig csináltam már medvehagymásat, snidlingeset, pitypangleveleset és most hoztam be a lestyánt a kertb?l. ? lesz a következ? áldozat! :-)) Körömvirágkrémet még nem ettem, csak küls?leg használtam, de az disznózsírral készült. Nagymamám, aki tavaly el?tt halt meg 90 évesen, mesélte, hogy régen minden hurutos betegséget úgy kezeltek, hogy zsírt kentek a hurutos testrészre, leginkább ugye a mellkasra és a hátra, jól bebugyolálták és így kezelték a megfázást, rendkívül hatásosan. Hogy ízre milyen lehet a körömvirág zsírral, azt nem tudom, de ha hoz legközelebb a barátn?m, meg fogom kóstolni. Gyógyhatásában viszont egész biztos jobb, mint a margarin, ami a csomagoláson feltüntetett "növényi zsírral" ellentétben állítólag k?olajból készül...
Kedves Tmea ! Igazán szívb?l köszönöm a kimerít?, részletes tájékoztatást ! Azt hiszem minden kérdésemre megkaptam a választ. A pesto receptnek meg mindjárt utána is nézek. A körömvirágkrém kóstolást viccnek szántam, a sztory-ban írok róla, hogy miért. Ne haragudj a humoromért, ugye nem bántódtál meg ? Azért felháborító,hogy mi mindent megetetnek az emberekkel ! -margarin- Sok szeretettel üdvözöllek : Anci
kedves olaszneanci!Nagyon jot nevettem a storydon mivel hasonloan jartam en is.Miutan elkeszitettem a koromvirag kremet,beleraktam egy margarinos dobozba es be a hutobe.Amig en a kertben voltam,a ferjem megehezett es ``margarinos``kenyerrel mulatta az ehseget.Kesobb amikor megtudta hogy valojaban mit is evett,orommel kijelentette,hogy kigyogyult a gyomorfekelybol!