Mogyoróvaj házilag
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS

adag
Előkészítés
perc
- 24% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 50% Zsír
-
50g földimogyoró284 kcal
-
1g só0 kcal
-
2g méz5 kcal
-
18 kcal
Összesen
307
Kcal
- 24% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 50% Zsír
-
200g földimogyoró1134 kcal
-
3g só0 kcal
-
7g méz21 kcal
-
71 kcal
Összesen
1226
Kcal
- 24% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 50% Zsír
-
91.7g földimogyoró520 kcal
-
1.4g só0 kcal
-
3.2g méz10 kcal
-
3.7g napraforgó olaj32 kcal
Összesen
562
Kcal
- 24% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 50% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 26.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 627.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 300 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 3.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
307
Kcal
- 24% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 50% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.6 g
Zsír
-
Összesen 106.5 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2509 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 336 mg
-
Foszfor 752 mg
-
Nátrium 1199 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 14.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 480 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1226
Kcal
- 24% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 50% Zsír
- 7% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.7 g
Zsír
-
Összesen 48.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1150.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 154 mg
-
Foszfor 345 mg
-
Nátrium 550 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 6.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 220 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
562
Kcal
Hozzávalók
-
25 dkg földimogyoró
-
0.6 teáskanál só
Elkészítés
- Aprítógépben / nagy késű turmixgépben készül.
- A mogyorót, a sót és a mézet a gépbe tesszük és alaposan összedolgozzuk (a mogyoró enged a saját olajosságából, így nem elég megvárni, míg apróó darabokra darálja, hanem egy kicsit tovább dolgoztassuk a gépet, 3-5 percet).
- Majd beletesszük az olajat is és sima állagúvá dolgozzuk, hogy egy kenhető krémet kapjunk.
- Ha szükséges, akkor adjunk még hozzá sót, mézet/cukrot vagy olajat, hogy számunkra megfelelő állagú és ízvilágú legyen.
- Ha szeretnénk, hogy legyen benne kisebb darab mogyoró is ("crunchy" típusú legyen), akkor még az aprítás fázisában vegyünk egy kicsit el belőle, hogy ne mindent daráljon pépesre, és a végén keverjük hozzá a kis darabokat.
- Receptkönyvben: 461
- Tegnapi nézettség: 33
- 7 napos nézettség: 204
- Össznézettség: 135986
- Feltöltés dátuma: 2011. március 31.
Ajánló
Magában kenyérre / kalácsra kenve. Amerikai módon még lekvárral is meg lehet kenni (magában néha száraznak éreztem az eredetit is). Süteményekbe is finom lehet. Azért használok sótlan mogyorót hozzá, mert így mi tudjuk meghatározni, hogy milyen sós legyen a krém.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

NS
17522 recept
A mogyoróvaj itthon nem annyira elterjedt, de érdekes az ízvilága, és sütikbe is használható, így utánajártam, hogy hogyan lehetne otthon elkészíteni, mert a boltban vagy nincsen vagy eléggé drága általában. És egész jó lett a végeredmény :-), munkája meg csak a gépnek van. A képen lévő mennyiség csak 10 dkg mogyoróból készült, nem lett sok.
Hozzászólások (22)
Ez nagyon jó ötlet. :D Ki fogom próbálni. Nem lehet,hogy ha kicsi vajat tennénk bele nem lenne olyan száraz. Bár lehet az meg az ízén változtat. Nah majd kipróbálom. :) Köszi,hogy felraktad!
Én az eredetit is kicsit száraznak éreztem, biztos ezért kennek rá lekvárt :-)
Kedves Janka! Gratulálok a receptedhez, nagyon szuper. Moderálva Sok sikert a receptjeidhez. Citromka
Remélem a bef?ttes üveges fotó tényleg nem zavaró, én abba tettem be a h?t?be, szóval a tárolt verziót fotóztam le :-) Janka
Nekem kifejezetten tetszik.
moderálva
moderálva
.
Ne aggódj kedves Janka! Itt nem zavaró a bef?ttesüveg, mert ez olyan étel, amit tárol az ember, mint a bef?ttet, másrészt a képnek van kompozíciója, harmadrészt a sötét háttér el?tt jól mutat az üveg és a mogyorókrém színe, harmadrészt a megkent keksz is jópofa mellette, negyedrészt a fények rendben vannak. Ebben az esetben gusztusos az étel a fotón. A répalevesügynél sokan ki voltak akadva, de a végén az igazi konfliktust már más okozta, de ez mellékes, és már a múlt. Tetszik a recepted, mivel mi is fogyasztjuk a mogyoróvajat!:) A legjobbakat: Mrs Smith
Nagyon régóta fájt az egész család foga az ún. pörkölt földimogyorókrém vajra.Amerikai.?rülten jó dolgokat alkottak bel?le, és egyáltalán, magában is fincsi,...csak hát nincs, ahogy írtad.:-((( Vagy ha van, ahogy sikerült nekünk venni 1 üveggel, mert az ára többet nem engedett, háát, ki kell nyitni azt a pénztárcát.:-((((( Isteni finom, magában is.:-))) Nagyon-nagyon örülök, hogy elkészítetted, és feltetted.Krém, de én vajat nem tennék bele, mert az nincs, legalábbis az üvegen leírtak szerint nincs benne.Nem is éreztem az ízét, amúgy... A fényképed jó, :-)) Szép estét! Éva-Anyóca
Kedves Janka! Megtartottam az üvegét annak a csodának, amit vettem, mondani se kell, egyszer kellett kinyitni, hogy aztán el is fogyjon:-)))) Szóval a hátán a felirat a magyar szövegnél ez: Földimogyorókrém.Összetev?k: pirított földimogyoró , ( 95%), barna nádcukor, pálmaolaj, tengeri só. Mondjuk a pálmaolajat se tudom ,honnan vennék, és f?leg mennyiért, a barna nádcukor se olcsóság, ezért amíg nem kapok, megfelel? áron, igenis a Te receptedet próbálom ki.Érdekes , hogy krém, meg vaj a neve, ki minek hallotta tudja, ezt nem vitatom, hogy mi,csak már így is hallottam meg úgy is:szóval tényleg lehet kenni, de nem az a puha margarin, amit mondjuk a dobozos margarinnál tapasztaltunk. De szerintem nem is baj.:-))))) Ebben ez a különlegesség:-)))) További jó és sok receptet kívánok és nagyon köszi ezt.:-))) Éva-Anyóca
Pálmaolaj az Ázsia bt-ben van! Biztosan van a Szép kis Indiába is!:))) Azon filóztam, hogy akár mogyoróolajjal is lehetne egyb?l próbálkozni... ha már mogyoróvaj...:)) Puszi Éva-Anyóca: Mrs Smith
Kedves Mrs Smith! Igen, a hozzávalóknál írtam, hogy mogyoróolajat is lehet használni hozzá. Amikor elkészítettem, akkor még azt hittem, hogy ritkaság a mogyoróolaj és ezért sima napraforgó olaj került bele. Aztán persze néhány napja észrevettem, hogy a Kaiser's-ben (gondolom Spar-ban is) lehet kapni nagy flakonos mogyoróolajat :-), szóval legközelebb már azzal készítem el szerintem. Üdv, Janka
Kedves Éva-Anyóca! Én bennem valahogy vajként van meg ez a dolog, nem földimogyorókrémként, bár ez lehet, hogy inkább azért, mert amerikainak tartom, ott meg ugye peanut butter-ként található meg. Meg páromtól is mindig mogyoróvajként hallom, szóval bennem ez már mindig mgyoróvaj marad :-) Ha a h?t?ben tároljuk, akkor sajnos picit keményebb lesz, da szobah?mérsékleten tartva nagyon jól kenhet? marad (bár biztonság kedvéért nálunk a h?t?ben pihen). Nádcukor helyett nálam ugye méz van, az könnyeben elvegyül a mogyoróban (persze lehet porrá ?rölt cukorral is csinálni, csak olyan nincs a háztartásunkban.) Janka
Én ezt imádom!Lazán kanállal.................végeredmény?Hát nagy has!:)Na jó,kivételesen nem tartanék bemutatót bel?le!Kíméletes leszek!
Imadom!! A mogyorovaj nagy-nagy rajongoja vagyok, bar szerintem a cukor teljesen felesleges bele. Itt alig talalok olyan markat, amiben nincs cukor (pedig rengeteg fele van, min. 10). Lehet, egyszer megprobalkozok hazi gyartmannyal. Es igen, en a crunchy tipusut szeretem. Nem tul maceras? A leirasod alapjan viszonylag egyszeru. Ugyanolyan izu, mint a bolti? Hamarosan felteszek par mogyorovajas receptet, mert nagyon sokat hasznalom fozeshez. Koszi, orok hala!
Kedves Boribon! Egyáltalán nem macerás, ha van aprítógéped, akkor csak bele kell dobálni és lelkesen nyomni a bekapcs-gombot, és várni, hogy krémesség alakuljon. Crunchy típusúhoz az elején ki kell venni egy keveset bel?le, hogy ne minden legyen krémesség darálva. Szerintem próbáld ki mindenképpen! Janka
moderálva
moderálva
moderálva
moderálva
Kedves f?z?-süt? társak! Szeretem a NoSalty-n, hogy a hozzászólásokból is lehet a receptekhez infókat nyerni, f?zési, sütési tippeket, így örülnék, hogy ha a nem mogyoróvajhoz köt?d? témák nem telítenék be itt a teljes lapot, mert akkor értelmét veszti a hozzászólásokban történ? "tanácsadás". Nem ismerem a történetet, és a hozzászólásokat se olvastam végig, de megköszönném, ha véget érne. Köszönöm, Janka
Kedves Janka! Megnéztem a youtube-on egy videót ahol csak egy nagy szuper er?s darálót használtak és mivel a mogyoró olajos mag a mogyorókrém krémes állagát olaj hozzá adása nélkül érték el. Nem tudom mennyire volt jó, de érdekes információ lehet azoknak akik nem szeretnének vagy nem tudnak oljat belerakni. Citromka
moderálva
Bocs ljanka ! Úgy lesz:)) Üdv Edit
moderálva
moderálva
moderálva
moderálva