r
Nosalty Logó

Mogyoróvaj házilag

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Mogyoróvaj házilag
adag
Előkészítés
perc
  • 24% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 50% Zsír
Összesen 307 Kcal
  • 24% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 50% Zsír
Összesen 1226 Kcal
  • 24% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 50% Zsír
Összesen 562 Kcal
  • 24% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 50% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    26.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    627.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    188 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    3.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 307 Kcal
  • 24% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 50% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.6 g

Zsír

  • Összesen
    106.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2509 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    336 mg
  • Foszfor
    752 mg
  • Nátrium
    1199 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    480 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1226 Kcal
  • 24% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 50% Zsír
  • 7% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    48.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1150.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    345 mg
  • Nátrium
    550 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    6.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    220 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 562 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Aprítógépben / nagy késű turmixgépben készül.
  2. A mogyorót, a sót és a mézet a gépbe tesszük és alaposan összedolgozzuk (a mogyoró enged a saját olajosságából, így nem elég megvárni, míg apróó darabokra darálja, hanem egy kicsit tovább dolgoztassuk a gépet, 3-5 percet).
  3. Majd beletesszük az olajat is és sima állagúvá dolgozzuk, hogy egy kenhető krémet kapjunk.
  4. Ha szükséges, akkor adjunk még hozzá sót, mézet/cukrot vagy olajat, hogy számunkra megfelelő állagú és ízvilágú legyen.
  5. Ha szeretnénk, hogy legyen benne kisebb darab mogyoró is ("crunchy" típusú legyen), akkor még az aprítás fázisában vegyünk egy kicsit el belőle, hogy ne mindent daráljon pépesre, és a végén keverjük hozzá a kis darabokat.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 40
  • 7 napos nézettség: 273
  • Össznézettség: 119051
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 31.

Ajánló

Magában kenyérre / kalácsra kenve. Amerikai módon még lekvárral is meg lehet kenni (magában néha száraznak éreztem az eredetit is). Süteményekbe is finom lehet. Azért használok sótlan mogyorót hozzá, mert így mi tudjuk meghatározni, hogy milyen sós legyen a krém.

Receptkategóriák

A mogyoróvaj itthon nem annyira elterjedt, de érdekes az ízvilága, és sütikbe is használható, így utánajártam, hogy hogyan lehetne otthon elkészíteni, mert a boltban vagy nincsen vagy eléggé drága általában. És egész jó lett a végeredmény :-), munkája meg csak a gépnek van. A képen lévő mennyiség csak 10 dkg mogyoróból készült, nem lett sok.

Hozzászólások

Bettike0930

  Ez nagyon jó ötlet. :D Ki fogom próbálni. Nem lehet,hogy ha kicsi vajat tennénk bele nem lenne olyan száraz. Bár lehet az meg az ízén változtat. Nah majd kipróbálom. :) Köszi,hogy felraktad!

Törölt felhasználó

Én az eredetit is kicsit száraznak éreztem, biztos ezért kennek rá lekvárt :-)

Törölt felhasználó

Kedves Janka! Gratulálok a receptedhez, nagyon szuper. Moderálva Sok sikert a receptjeidhez. Citromka

Törölt felhasználó

Remélem a bef?ttes üveges fotó tényleg nem zavaró, én abba tettem be a h?t?be, szóval a tárolt verziót fotóztam le :-) Janka

Törölt felhasználó

Nekem kifejezetten tetszik.

Edit

moderálva

Törölt felhasználó

moderálva

Törölt felhasználó

.

Törölt felhasználó

Ne aggódj kedves Janka! Itt nem zavaró a bef?ttesüveg, mert ez olyan étel, amit tárol az ember, mint a bef?ttet, másrészt a képnek van kompozíciója, harmadrészt a sötét háttér el?tt jól mutat az üveg és a mogyorókrém színe, harmadrészt a megkent keksz is jópofa mellette, negyedrészt a fények rendben vannak. Ebben az esetben gusztusos az étel a fotón. A répalevesügynél sokan ki voltak akadva, de a végén az igazi konfliktust már más okozta, de ez mellékes, és már a múlt. Tetszik a recepted, mivel mi is fogyasztjuk a mogyoróvajat!:) A legjobbakat: Mrs Smith

Éva-Anyóca

Nagyon régóta fájt az egész család foga az ún. pörkölt földimogyorókrém vajra.Amerikai.?rülten jó dolgokat alkottak bel?le, és egyáltalán, magában is fincsi,...csak hát nincs, ahogy írtad.:-((( Vagy ha van, ahogy sikerült nekünk venni 1 üveggel, mert az ára többet nem engedett, háát, ki kell nyitni azt a pénztárcát.:-((((( Isteni finom, magában is.:-))) Nagyon-nagyon örülök, hogy elkészítetted, és feltetted.Krém, de én vajat nem tennék bele, mert az nincs, legalábbis az üvegen leírtak szerint nincs benne.Nem is éreztem az ízét, amúgy... A fényképed jó, :-)) Szép estét! Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Kedves Janka! Megtartottam az üvegét annak a csodának, amit vettem, mondani se kell, egyszer kellett kinyitni, hogy aztán el is fogyjon:-)))) Szóval a hátán a felirat a magyar szövegnél ez: Földimogyorókrém.Összetev?k: pirított földimogyoró , ( 95%), barna nádcukor, pálmaolaj, tengeri só. Mondjuk a pálmaolajat se tudom ,honnan vennék, és f?leg mennyiért, a barna nádcukor se olcsóság, ezért amíg nem kapok, megfelel? áron, igenis a Te receptedet próbálom ki.Érdekes , hogy krém, meg vaj a neve, ki minek hallotta tudja, ezt nem vitatom, hogy mi,csak már így is hallottam meg úgy is:szóval tényleg lehet kenni, de nem az a puha margarin, amit mondjuk a dobozos margarinnál tapasztaltunk. De szerintem nem is baj.:-))))) Ebben ez a különlegesség:-)))) További jó és sok receptet kívánok és nagyon köszi ezt.:-))) Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Pálmaolaj az Ázsia bt-ben van! Biztosan van a Szép kis Indiába is!:))) Azon filóztam, hogy akár mogyoróolajjal is lehetne egyb?l próbálkozni... ha már mogyoróvaj...:)) Puszi Éva-Anyóca: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Kedves Mrs Smith! Igen, a hozzávalóknál írtam, hogy mogyoróolajat is lehet használni hozzá. Amikor elkészítettem, akkor még azt hittem, hogy ritkaság a mogyoróolaj és ezért sima napraforgó olaj került bele. Aztán persze néhány napja észrevettem, hogy a Kaiser's-ben (gondolom Spar-ban is) lehet kapni nagy flakonos mogyoróolajat :-), szóval legközelebb már azzal készítem el szerintem. Üdv, Janka

Törölt felhasználó

Kedves Éva-Anyóca! Én bennem valahogy vajként van meg ez a dolog, nem földimogyorókrémként, bár ez lehet, hogy inkább azért, mert amerikainak tartom, ott meg ugye peanut butter-ként található meg. Meg páromtól is mindig mogyoróvajként hallom, szóval bennem ez már mindig mgyoróvaj marad :-) Ha a h?t?ben tároljuk, akkor sajnos picit keményebb lesz, da szobah?mérsékleten tartva nagyon jól kenhet? marad (bár biztonság kedvéért nálunk a h?t?ben pihen). Nádcukor helyett nálam ugye méz van, az könnyeben elvegyül a mogyoróban (persze lehet porrá ?rölt cukorral is csinálni, csak olyan nincs a háztartásunkban.) Janka

Törölt felhasználó

Én ezt imádom!Lazán kanállal.................végeredmény?Hát nagy has!:)Na jó,kivételesen nem tartanék bemutatót bel?le!Kíméletes leszek!

Boribon

Imadom!! A mogyorovaj nagy-nagy rajongoja vagyok, bar szerintem a cukor teljesen felesleges bele. Itt alig talalok olyan markat, amiben nincs cukor (pedig rengeteg fele van, min. 10). Lehet, egyszer megprobalkozok hazi gyartmannyal. Es igen, en a crunchy tipusut szeretem. Nem tul maceras? A leirasod alapjan viszonylag egyszeru. Ugyanolyan izu, mint a bolti? Hamarosan felteszek par mogyorovajas receptet, mert nagyon sokat hasznalom fozeshez. Koszi, orok hala!

Törölt felhasználó

Kedves Boribon! Egyáltalán nem macerás, ha van aprítógéped, akkor csak bele kell dobálni és lelkesen nyomni a bekapcs-gombot, és várni, hogy krémesség alakuljon. Crunchy típusúhoz az elején ki kell venni egy keveset bel?le, hogy ne minden legyen krémesség darálva. Szerintem próbáld ki mindenképpen! Janka

Éva-Anyóca

moderálva

Éva-Anyóca

moderálva

Törölt felhasználó

moderálva

Edit

moderálva

Törölt felhasználó

Kedves f?z?-süt? társak! Szeretem a NoSalty-n, hogy a hozzászólásokból is lehet a receptekhez infókat nyerni, f?zési, sütési tippeket, így örülnék, hogy ha a nem mogyoróvajhoz köt?d? témák nem telítenék be itt a teljes lapot, mert akkor értelmét veszti a hozzászólásokban történ? "tanácsadás". Nem ismerem a történetet, és a hozzászólásokat se olvastam végig, de megköszönném, ha véget érne. Köszönöm, Janka

Törölt felhasználó

Kedves Janka! Megnéztem a youtube-on egy videót ahol csak egy nagy szuper er?s darálót használtak és mivel a mogyoró olajos mag a mogyorókrém krémes állagát olaj hozzá adása nélkül érték el. Nem tudom mennyire volt jó, de érdekes információ lehet azoknak akik nem szeretnének vagy nem tudnak oljat belerakni. Citromka

Törölt felhasználó

moderálva

Edit

Bocs ljanka ! Úgy lesz:)) Üdv Edit

Éva-Anyóca

moderálva

Éva-Anyóca

moderálva

Törölt felhasználó

moderálva

Éva-Anyóca

moderálva

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek