r
Nosalty Logó

Mogyorós aranygaluska vaníliamártással

Wendy
Mogyorós aranygaluska vaníliamártással
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

1061
Kalória
28.2g
Fehérje
125.8g
Szénhidrát
48.6g
Zsír
39.6g
Víz
90g
Koleszterin
5.8g
Élelmi rost
52.7g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

Összesen 1061 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

Összesen 4238 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A mártáshoz

Összesen 227 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    922.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    333 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    294 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    125.8 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    39.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 1061 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.7 g

Zsír

  • Összesen
    194.3 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    53 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3688.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    146 mg
  • Kálcium
    1331 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    344 mg
  • Foszfor
    1175 mg
  • Nátrium
    661 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    503.2 g
  • Cukor
    211 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    158.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1056 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    681 micro
  • Kolin:
    416 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1000 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    671 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    541 micro
Összesen 4238 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    198.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    8.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 227 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt a cukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, majd beleönjük az élesztős tejet, és a környezetéből kevés lisztet keverünk hozzá. Tetejét megszúrjuk pici liszttel, és konyharuhával letakarjuk. 10-12 percig kelesztjük.
  3. Felolvasztjuk a margarint. Meglangyosítjuk a maradék tejet, majd belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, sót, tojást.
  4. A liszthez keverjük a tojásos keveréket, majd az olvasztott margarint, és a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk.
  5. Meleg helyen kétszeresére hagyjuk kelni (30 perc).
  6. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőt előmelegítjük.
  7. A 70 g margarint felolvasztjuk. A darált mogyorót a porcukorral összekeverjük.
  8. A tésztát lisztes munkalapon átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd 6-8 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és a tepsibe sorakoztatjuk. Az olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd a cukros mogyoróval megszórjuk. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percig meleg helyen kelesztjük.
  9. A sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
  10. A mártáshoz a pudingot 1 dl tejjel elkeverjük, és hozzáadunk 4 ek cukrot. A 6 dl tejet felforraljuk. A pudinghoz keverjük a forró tejet, és kézi habverővel mártás sűrűségűre keverjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x30

Az aranygaluska dióval készül, de mivel dió nem volt itthon csak mogyoró, így azt tettem bele. Az eredmény pedig igazán finom lett.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...