r
Nosalty Logó

Nikcsu aranygaluskája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nikcsu konyhája
Nikcsu aranygaluskája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Tészta elkészítése

Összeállítás

A sodó elkészítése

Tálalás

Összesen 1487 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Tészta elkészítése

Összeállítás

A sodó elkészítése

Tálalás

Összesen 7443 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Tészta elkészítése

Összeállítás

A sodó elkészítése

Tálalás

Összesen 302 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31 g

Zsír

  • Összesen
    81.8 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    483 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1103.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    460 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    158.7 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    430 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    78 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    336 mg
  • Retinol - A vitamin:
    421 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    418 micro
Összesen 1487 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    154.8 g

Zsír

  • Összesen
    409.2 g
  • Telített zsírsav
    151 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    134 g
  • Koleszterin
    2413 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5515.3 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    301 mg
  • Kálcium
    1709 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    539 mg
  • Foszfor
    2298 mg
  • Nátrium
    613 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    793.5 g
  • Cukor
    347 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    233.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2152 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    392 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    890 micro
  • Kolin:
    1680 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2104 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    527 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2089 micro
Összesen 7443 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 302 Kcal

Hozzávalók

Tészta elkészítése

Összeállítás

A sodó elkészítése

Tálalás

Elkészítés

Tészta elkészítése

  1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtassuk fel.
  2. A tésztához a lisztet mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, a tejet, a tojássárgáját, a megolvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt. Ízesítsük a reszelt citrom héjával, és a rummal.
  3. Jól dagasszuk össze. Akkor jó ha már szépen fénylik, és levált az edény oldaláról a tészta.
  4. Tegyük kelesztőtálba, és kelesszük kétszeresére. Ha nincsen kelesztő tálunk, takarjuk le, és tegyük meleg helyre. Vigyázzunk meg ne fázzon a tészta, mert akkor nem fog megkelni.

Összeállítás

  1. Tegyük a tésztát a belisztezett deszkára, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki pogácsa szaggatóval.
  2. Egy tetszőleges tepsit vajazzunk ki, és szórjuk be lisztel.
  3. A kis tésztadarabokat mártsuk bele a vajba, és forgassuk bele a cukros dióba. Pakoljuk sorba bele a tepsibe, amíg nem fogynak el a kis darabkák.
  4. Ha mindet belepakoltuk a formába, akkor a tetejét kenjük meg vajjal. Majd az előmelegített sütőbe (180°-200°) rakjuk be sülni, és süssük míg aranybarna nem lesz a teteje (30 perc kb.). Vigyázzunk, ne rakjuk nagyobb hőfokra, mert akkor megég, és nem fog megsülni rendesen. (Én a hőlégkeverős funkciót szoktam használni, nagyon szépen megsüti.)

A sodó elkészítése

  1. A tejet felforraljuk a vaníliacseppekkel, majd levesszük a tűzről.
  2. Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgájával a cukrot és a lisztet.
  3. Apránként hozzáadjuk a felforralt tejet, és sűrűre főzzük.

Tálalás

  1. Az aranygaluskát széttépjük, és leöntjük a sodóval.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 8224
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nikcsu aranygaluskája
Nikcsu konyhája 8 recept

Ez a receptet a Nagymamámtól tanultam. Remélem mindenkinek ízleni fog majd! Elkészítése egyszerű. Bárkinek ajánlani tudom. :)

Hozzávalók

Tészta elkészítése

Összeállítás

A sodó elkészítése

Tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!