r
Nosalty Logó

Mézeskalács 12.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Beus
Mézeskalács 12.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 1046 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 4188 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 365 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    202.2 g
  • Cukor
    122 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 1046 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    55.4 g

Zsír

  • Összesen
    89.9 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1731.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    589 mg
  • Nátrium
    714 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    808.9 g
  • Cukor
    488 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    179.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    761 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    319 micro
Összesen 4188 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    151 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.5 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 365 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

A tésztához

  1. Keverjük össze a mézet a cukorral és a fűszerkeverékkel.
  2. Forraljuk fel a keveréket.
  3. Húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a szódabikarbónát.
  4. Hagyjuk pezsegni 4-5 percig. Kevejük bele a vajat, majd a tojást és a lisztet.
  5. Pihentessük a tésztát egy pár órát a hűtőben, de legjobb ha egy egész éjszakát.
  6. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  7. Lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vékonyra a tésztát, majd szaggassuk ki.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük világosra (6-7 perc).
  9. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
  10. Ha kihűlt, díszítsük cukormázzal.
  11. Habosítsuk fel a tojásfehérjét robotgéppel.
  12. Apránként adjuk hozzá a cukrot, és keverjük 5-6 percig.
  13. Töltsük kis méretű zacskóba, vágjuk le a sarkát, és díszítsük ki a formákat.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 53945
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 28.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagyon sok mézeskalács receptet kipróbáltam már, de ez idáig egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezt a receptet viszont családi szavazás alapján megtartom!

Hozzászólások (23)

Törölt felhasználó

ez a mézes kalács nagyon finom lehet. Le is írtam a receptét.

Törölt felhasználó

Mit értesz azon hogy 4 f?re?Kb.hány db közepes méret? szaggatóval szaggatott mézeskalács jön ki ebb?l az adagból?

Beus

Egy süteménynél elég nehéz megadni, hogy mekkora a mennyiség, de valamit választani kellett... Egy közepes méret? formával kb. 50-60 db jön ki bel?le.

Törölt felhasználó

A recept jó, csak nagyon bosszantó, hogy száraz alapanyagok folyadék-mértékegységben vannak megadva....

Törölt felhasználó

az én szempontomból is bosszantó hogy folyadék-mértékegységbe adták meg ezt an receptet!!:@

Beus

Azért lett így megadva, mert a kísérletezés közben egy mér?kanál segítségével adagoltam a hozzávalókat. Még sosem jutott eszembe, hogy utólag kimérjem a hozzávalókat az "átfordítás" kedvéért. Nekem egyszer?bb a mér?kanállal, s?t mi több, így a mosatlan is kevesebb.

Törölt felhasználó

Nagyon finom!:D:)imádom!!!

Törölt felhasználó

Háát szerintem jobb lenne ha kicsit érthet?bben írnád le a menetét...:S mert nem értem hogy a tojást és a lisztet mikor rakjam bele "majd" de mi az hogy majd? mennyi id?..:S

Beus

A "majd" csak felsorolás, a sorrendet jelzi. Egymás után sorban kell beletenni az egyiket a másik után. Amint a vajat teljesen elkeverted, jöhet a tojás, és ha az is bele lett keverve, akkor a liszt.

Törölt felhasználó

A mézeskalács finom, az egész családnak ízlett, de az els? tepsit elszúrtam, mert az oldal tetején sütési id?nek 30 perc van írva, és csak alul látható, hogy 6-7 percig kell sütni. Ezt én nem teljesen értettem. Mindegy, a második annál finomabb lett. U.I.: Mi öten sem tudtuk teljesen megenni, pedig csak fele lett jó.

Beus

Kedves Szakács 11! A 30 perc a teljes mennyiségre vonatkozik, nem tepsinként. Persze ez függ attól is, hogy mekkora formákat készít az ember, és hogy hogyan tudja elosztani a tepsikben. Azért örülök, hogy másodjára sikerült. Nem baj, ha nem tudjátok mind megenni, hetekig puha marad. Beus

Törölt felhasználó

Én kifejezetten örülök, hogy dl-ben van megadva a cukor és a liszt, mivel kezd? háziasszony vagyok, és még nincs konyhai mérlegem! :) Ma bekeverem a tésztát, holnap megsütöm, remélem klassz lesz! :) Hozzászólás szerkesztve: még ma megcsináltam, és REMEK! :)

Törölt felhasználó

Biztos alapvet? dolog, de még sose csináltam mézeskalácsot: mennyi id? kell, hogy megpuhuljon? Mert tudtommal jóval karácsony el?tt meg kell sütni.

Beus

Ennél a receptnél nem kell várni, rögtön puha, és sokáig az is marad bedobozolva. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert akkor száraz lesz. Beus

anitzsirk

Nagyon nagyon finom lett, bár nekem egy kicsit sok bele a f?szer, de amúgy nagyon ízlik és rengeteg lesz bel?le.

Törölt felhasználó

szia! Nekem lenne néhány kérdésem:)! Milyen lisztet használsz a tésztához?Sima vagy rétes vagy rozslisztet?:) A süt?t légkeverésre vagy alsó fels? sütésre állítod? Nagyon jól néznek ki mézeskalácsaid,ügyes vagy:)!Köszi a receptet,holnapra tervezem az els? adag megsütését!:)

Beus

Szia! Finomlisztet használok, simán alsó-fels? sütéssel. A légkeverés nagyon sok lenne neki. Tényleg figyelni kell, hogy az ember ne süsse túl, de ha kitapasztalod a saját süt?det, biztosan jól fog sikerülni. Beus

Törölt felhasználó

Köszönöm!Majd holnap írok milyen lett!:) Zsuzsika

Törölt felhasználó

Szia! Isteni lett a mézeskalács,az els? tepsit elszúrtam,mert túl vékonyra nyújtottam,de a többi mennyei!Köszönöm a receptet ezentúl ez lesz az a mézeskalács amit minden karácsony alkalmával elfogok készíteni:)!!!

Beus

Nagyon örülök, hogy jól sikerült, és ízlett Nektek! Annak idején nekem sem lett tökéletes az els? pár darab, de azóta már belejöttem. Beus

Törölt felhasználó

Megcsináltam, az els? tepsit leégettem,de azt is megettük:) Nagyon jó recept, eddig általában k? kemény lett minden mézes sütim,de ez nagyon finom lett:) Rögtön dupla adagot csináltam, jól is tettem,mert tuti hamar elfogy! Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Utilize alternative party statements and affirmations, when accessible. When it is simply the replicate, you won't abandon nearly as good the <a href="http://www.northfacelocationsoutlet.net/">north face outlet store</a> because the installation of your handful of exterior rates coming from other folks, testifying to be able to the potency of the particular products or services.

Törölt felhasználó

Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy amikor összeállítod a tésztát, az milyen állagú lesz? Tehát még a pihentetés el?tt. Én most csináltam meg, és túl száraznak találom, ebben az állapotában biztosan nem tudnám kinyújtani. A pihenés alatt ez vajon változni fog? Vagy kellene még hozzá egy kis méz vagy vaj? (mindent pontosan mértem, mérleggel) köszi: zs

Beus

Szia! A h?tés alatt nemigen fog változni az állaga, én biztos tennék bele még egy kis mézet, hogy nyújtható legyen. Beus

Törölt felhasználó

Most készítettük el a barátn?immel, a díszítés viccesre sikeredett, de a tészta az nagyon-nagyon finom! Köszönöm a receptet!

Beus

Örülök, hogy ízlett! Beus

pitypangvirág

Meddig áll el a süti? Most gyúrom a tésztát, holnap sütöm meg és díszítem.

Beus

Hetekig eláll, ha marad bel?le :-) Beus

pitypangvirág

Tényleg nagyon jó lett, a díszítés is jobban ment, mint gondoltam :). Ha elfogy, majd sütök még Karácsonyig :D.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.