Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács 12.

Mézeskalács 12.
Mézeskalács 12.
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon sok mézeskalács receptet kipróbáltam már, de ez idáig egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezt a receptet viszont családi szavazás alapján megtartom!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A cukormázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük össze a mézet a cukorral és a fűszerkeverékkel.
  2. Forraljuk fel a keveréket.
  3. Húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a szódabikarbónát.
  4. Hagyjuk pezsegni 4-5 percig. Kevejük bele a vajat, majd a tojást és a lisztet.
  5. Pihentessük a tésztát egy pár órát a hűtőben, de legjobb ha egy egész éjszakát.
  6. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  7. Lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vékonyra a tésztát, majd szaggassuk ki.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük világosra (6-7 perc).
  9. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
  10. Ha kihűlt, díszítsük cukormázzal.
  11. Habosítsuk fel a tojásfehérjét robotgéppel.
  12. Apránként adjuk hozzá a cukrot, és keverjük 5-6 percig.
  13. Töltsük kis méretű zacskóba, vágjuk le a sarkát, és díszítsük ki a formákat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 47 272
elküldve: 17
receptkönyvben: 462
elkészítve: 34/53
Facebookon megjelent: -

szakács

Beus

Mióta szakács: 2009.07.21.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes keksz, karácsonyi mézes keksz

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mirci97
Mirci97 Wed, 2018-12-05 15:38

Egyszerűen imádom, köszönöm!! Minden évben ezt készítem el, kínkeserves keresgélések és sikertelen próbálkozások után szerencsére rátaláltam! Család is imádja, és remek alap kreatív dolgokhoz is!

Meryon
Meryon Fri, 2013-12-20 20:28

Szia! Tavaly is a te recepted alapjan keszitettem el a mezeskalacsot es tokeletes lett. Epp ezert most tobbet szerettem volna csinalni ezert mindenbol dupla mennyiseget vettem...de a liszt belekeverese utan sem allt ossze tesztava. Meg mindig mez surusegu folyekony massza, pedig mar tettem bele plusz lisztet. Mit csinaljak szerinted? Tegyek bele meg tobb lisztet?

csele.regina
csele.regina Sat, 2012-12-15 18:10

3 éve készítettem utoljára mézeskalácsot. Azért akkor, mert az az adag tavaly fogyott el. Sajnos (én balga) nem tudom, milyen recept szerint csináltam, így most a tiedre esett a választásom. Remélem, ez is olyan jól fog sikerülni, mint anno azok!
Ikó

Typer
Typer Tue, 2012-12-11 08:40

Szia!
Nekem elég nehezen nyújtható és gyúrható,de viszont puha mézeskalács lesz belőle.
Nekem nem lett édes,de mézeskalács íze van!
Köszönöm a receptet.
Üdv:typer

pedit79
pedit79 Sat, 2012-12-01 15:06

Szia,
nagyon jó íze van a mézeskalácsnak, de lenne egy kérdésem, remélem tudsz segíteni. :) Reggel összegyúrtam a tésztát, ahogyan le van írva, és most du. 13 óra körül (tehát 4 órát pihent) szerettem volna nyújtani, de a hűtőből kivéve sokkal keményebb volt, mint mikor betettem oda. Így aztán nyújtani is alig lehetett, morzsolódott nagyon. Tettem hozzá egy kis tejet, hogy nyújtható legyen. Már sülnek, szóval elvileg megoldottam a dolgot, de mit ronthattam el? Köszi!

mandaszb
Beus / mandaszb Tue, 2012-12-04 10:40

Szia,
nekem nem szokott morzsálódni, lehet hogy egy kicsit "tömörebbre" sikerült már eredetileg is a tészta. Nem próbáltad, hogy esetleg a kéz melegétől visszapuhul-e? Szerintem legközelebb próbáld egy kicsit lazábbra gyúrni. Sajnos nagyon nagy minőségbeli különbségek vannak a lisztek között, emiatt is lehetett tömörebb a tésztád.
Azért remélem így is finom lett!

KissKati
KissKati Fri, 2011-12-23 10:47

Üdv.
Megcsináltam tegnap én is és annyira gyönyörűek lettek, hogy el sem lehet mondani!! :) Most csináltam életemben először mézeskalácsot, de a lehető legjobbra sikeredett! :) Finom is, szép is! Nagyon hálás vagyok a receptért :)) Bár a cukormázzal gondjaim akadtam, kicsit kemény lett és nehezen jött ki a kinyomóból(mert nekem van műanyag, pont az ilyen alkalmakra jó és igen praktikus). Olyannyira, hogy hozzákevertem egy ek. vizet, utána sokkal könnyebb lett vele a dolgom!
Még egyszer köszi a receptet imádom!!! :)

Manolya
Manolya / Manolya Mon, 2011-12-19 01:40

Szia!
Én is elkészítettem ma, ízre nagyon finom, de még nem vagyok kész vele. Holnapra maradt a díszítés, remélem meg is puhul addigra. Bár leginkább a karácsonyfára szánom, tehát ha nem puha az sem baj. Grat a recepthez, egyszerű és hamar megvan!

hangerika
hangerika Sun, 2011-12-18 17:02

Ma megsütöttem, nagyon finom lett! Mire a díszítésbe belejöttem volna, pont akkor értem a végére. :) Megszámoltam, nekem 56 db lett. Nagyon köszönöm a receptet, tényleg nagyon jó!

pitypangvirág
pitypangvirág Sat, 2011-12-17 17:53

Tényleg nagyon jó lett, a díszítés is jobban ment, mint gondoltam :). Ha elfogy, majd sütök még Karácsonyig :D.

manyulka
manyulka Fri, 2011-12-16 00:29

Most készítettük el a barátnőimmel, a díszítés viccesre sikeredett, de a tészta az nagyon-nagyon finom! Köszönöm a receptet!

zsuzzs
zsuzzs Thu, 2011-12-15 18:12

Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy amikor összeállítod a tésztát, az milyen állagú lesz? Tehát még a pihentetés előtt. Én most csináltam meg, és túl száraznak találom, ebben az állapotában biztosan nem tudnám kinyújtani. A pihenés alatt ez vajon változni fog? Vagy kellene még hozzá egy kis méz vagy vaj? (mindent pontosan mértem, mérleggel)
köszi: zs

mandaszb
Beus / mandaszb Thu, 2011-12-15 20:10

Szia!
A hűtés alatt nemigen fog változni az állaga, én biztos tennék bele még egy kis mézet, hogy nyújtható legyen.
Beus

Orsy20
Orsy21 / Orsy20 Mon, 2011-12-12 13:16

Megcsináltam, az első tepsit leégettem,de azt is megettük:) Nagyon jó recept, eddig általában kő kemény lett minden mézes sütim,de ez nagyon finom lett:) Rögtön dupla adagot csináltam, jól is tettem,mert tuti hamar elfogy! Köszönöm a receptet!

Ribizli0319
Ribizli0319 Thu, 2011-12-08 21:33

szia!
Nekem lenne néhány kérdésem:)!
Milyen lisztet használsz a tésztához?Sima vagy rétes vagy rozslisztet?:)
A sütőt légkeverésre vagy alsó felső sütésre állítod?
Nagyon jól néznek ki mézeskalácsaid,ügyes vagy:)!Köszi a receptet,holnapra tervezem az első adag megsütését!:)

mandaszb
Beus / mandaszb Thu, 2011-12-08 21:48

Szia!
Finomlisztet használok, simán alsó-felső sütéssel. A légkeverés nagyon sok lenne neki. Tényleg figyelni kell, hogy az ember ne süsse túl, de ha kitapasztalod a saját sütődet, biztosan jól fog sikerülni.
Beus

Ribizli0319
Ribizli0319 Sat, 2011-12-10 22:41

Szia!
Isteni lett a mézeskalács,az első tepsit elszúrtam,mert túl vékonyra nyújtottam,de a többi mennyei!Köszönöm a receptet ezentúl ez lesz az a mézeskalács amit minden karácsony alkalmával elfogok készíteni:)!!!

mandaszb
Beus / mandaszb Sun, 2011-12-11 22:25

Nagyon örülök, hogy jól sikerült, és ízlett Nektek! Annak idején nekem sem lett tökéletes az első pár darab, de azóta már belejöttem.
Beus

anitzsirk
anitzsirk Mon, 2011-11-28 10:05

Nagyon nagyon finom lett, bár nekem egy kicsit sok bele a fűszer, de amúgy nagyon ízlik és rengeteg lesz belőle.

gezsir
gezsir Tue, 2011-11-22 20:45

Biztos alapvető dolog, de még sose csináltam mézeskalácsot: mennyi idő kell, hogy megpuhuljon? Mert tudtommal jóval karácsony előtt meg kell sütni.

mandaszb
Beus / mandaszb Tue, 2011-11-22 22:54

Ennél a receptnél nem kell várni, rögtön puha, és sokáig az is marad bedobozolva. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert akkor száraz lesz.
Beus

kisszivem
kisszivem / kisszivem Sun, 2011-11-06 00:24

Én kifejezetten örülök, hogy dl-ben van megadva a cukor és a liszt, mivel kezdő háziasszony vagyok, és még nincs konyhai mérlegem! :) Ma bekeverem a tésztát, holnap megsütöm, remélem klassz lesz! :) Hozzászólás szerkesztve: még ma megcsináltam, és REMEK! :)

szakács11
szakács11 Sun, 2011-10-23 21:19

A mézeskalács finom, az egész családnak ízlett, de az első tepsit elszúrtam, mert az oldal tetején sütési időnek 30 perc van írva, és csak alul látható, hogy 6-7 percig kell sütni. Ezt én nem teljesen értettem. Mindegy, a második annál finomabb lett.

U.I.: Mi öten sem tudtuk teljesen megenni, pedig csak fele lett jó.

mandaszb
Beus / mandaszb Mon, 2011-10-24 09:01

Kedves Szakács 11!
A 30 perc a teljes mennyiségre vonatkozik, nem tepsinként. Persze ez függ attól is, hogy mekkora formákat készít az ember, és hogy hogyan tudja elosztani a tepsikben.
Azért örülök, hogy másodjára sikerült. Nem baj, ha nem tudjátok mind megenni, hetekig puha marad.
Beus

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-23 12:13

Háát szerintem jobb lenne ha kicsit érthetőbben írnád le a menetét...:S mert nem értem hogy a tojást és a lisztet mikor rakjam bele "majd" de mi az hogy majd? mennyi idő..:S

mandaszb
Beus / mandaszb Sat, 2010-12-25 22:55

A "majd" csak felsorolás, a sorrendet jelzi. Egymás után sorban kell beletenni az egyiket a másik után. Amint a vajat teljesen elkeverted, jöhet a tojás, és ha az is bele lett keverve, akkor a liszt.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-12-19 11:14

A recept jó, csak nagyon bosszantó, hogy száraz alapanyagok folyadék-mértékegységben vannak megadva....

mandaszb
Beus / mandaszb Sat, 2010-12-25 22:52

Azért lett így megadva, mert a kísérletezés közben egy mérőkanál segítségével adagoltam a hozzávalókat. Még sosem jutott eszembe, hogy utólag kimérjem a hozzávalókat az "átfordítás" kedvéért. Nekem egyszerűbb a mérőkanállal, sőt mi több, így a mosatlan is kevesebb.

Anett8
Anett8 Wed, 2010-12-22 09:30

az én szempontomból is bosszantó hogy folyadék-mértékegységbe adták meg ezt an receptet!!:@

Nonoka12
Nonoka12 Tue, 2010-12-07 19:31

Mit értesz azon hogy 4 főre?Kb.hány db közepes méretű szaggatóval szaggatott mézeskalács jön ki ebből az adagból?

mandaszb
Beus / mandaszb Sat, 2010-12-25 22:48

Egy süteménynél elég nehéz megadni, hogy mekkora a mennyiség, de valamit választani kellett...
Egy közepes méretű formával kb. 50-60 db jön ki belőle.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-04 11:59

ez a mézes kalács nagyon finom lehet. Le is írtam a receptét.

1046
akácméz 1.5 dl
cukor 9 dkg
mézeskalács fűszerkeverék 3 ek
szódabikarbóna 1 tk
vaj 10 dkg
tojás 1 db
finomliszt 42 dkg
tojásfehérje 1 db
porcukor 20 dkg