Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Medvehagymás-aszalt paradicsomos spagetti

Medvehagymás-aszalt paradicsomos spagetti
Medvehagymás-aszalt paradicsomos spagetti
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kaptam az unokahúgoméktól medvehagymát a szezon idején, és készült már belőle palacsinta, nokedli, tojásrántotta,  pogácsa, körözött, töltöttem húst vele, szószba is került, pesto is lett belőle, sőt le is fagyasztottam.:) Most a frissből, a legutolsó adagból ez a finomság készült. Kétszer is... A lányom kedvence a brokkoli -ezért készült el utólag a majdnem kész ételnél - a kérését figyelembe véve a brokkoli, és már nem volt időm összekeverni, de együtt tálalni igen, és így ettük ezt az ételt. Finom. Természetesen ez csak a mi elkészítésünk, enélkül is nagyon finom és illatos, ízes étel. A tálalásnál azért tűnik nagy adagnak, mert a tészta alatt bujkálnak a brokkoli rózsák... de azért látszik, hogy ott van... A tetejére, az én adagomra nagy lyukú reszelőn sikerült a sajtot ráreszelni. Ettől még azonban nagyon finom volt. Ennyi a történet.

hozzávalók / 6 adag

  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • kb. 3 dkg vaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma áttörve (nem nagyok) de ki is hagyható
  • kb. 15-20 dkg húsos bacon felcsíkozva (feltétlenül jobb minőségű legyen vagy olasz pancetta)
  • tengeri só ízlés szerint
  • őrölt tarka bors ízlés szerint
  • 10-12 szelet aszalt paradicsom (fűszeres olívaolajban eltett bolti finomság, fűszerei: só, őrölt bors, durvára tört édesköménymag, bazsalikom szárított és oregánó szárított)
  • 1 jó nagy csokor friss medvehagyma felvágva
  • 1-1,5 cs spagetti
  • víz, só
  • 20 dkg reszelni való sajt (aki teheti parmezán)

Bővítéshez:

  • 2 x 500 g friss brokkoli rózsáira szedve
  • víz, tengeri só, 1 kk őrölt kömény

Tálaláshoz:

  • még reszelt sajt

ajánlat

Készíthetjük még friss szeletelt gombával, erdei gombával... tehetünk bele brokkolit, esetleg vághatunk bele újhagymát, lilahagymát vagy sonkahagymát, esetleg csirkemellsonkát felcsíkozva, kinek mi az elképzelése, milyen alapanyaga van otthon... - vagy csak simán, az aszalt paradicsom-fokhagyma-medvehagyma hármasa.

Kínáljunk hozzá a tálalás után sok-sok reszelt sajtot, akár a megszokott bármilyen kedvenc reszelni valóból vagy parmezánt.

Az étel legdrágább hozzávalója:  az aszalt, fűszeres olajban eltett paradicsom. Egy kis dobozkával kicsivel több, mint 1000 Ft. És ehhez az ételhez a felét elhasználtam... Ha valaki tud, tegyen el saját maga, jobban megéri. (Én meg fogom próbálni az idén.)

Az ár körülbelül számolva, attól függ, honnan van a tészta, milyen márka, van-e parmezán sajt, a bolt felvágottas részén kapható csirkemellsonka is kissé húzós anyagilag, a brokkoli szintén függ, hogy honnan veszem, a medvehagyma ha van otthon vagy kap valaki, máris megoldva, amúgy nem teljesen olcsó mulatság ez sem....- tehát ezért nagyjából számolva.

Kínáljunk az étel után finom bort.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bacont felcsíkozzuk. A paradicsomot is szintén hosszú csíkokra vágjuk fel.
  2. Feltesszük a vizet a tésztának forrni.
  3. Egy lábasban a szobahőmérsékletű olívaolajba és a vajba beletesszük a bacont, keverés mellett pároljuk, pirítjuk, majd amikor majdnem kész, belenyomjuk az áttört fokhagymát, és elkeverjük.
  4. A friss, megmosott, lecsepegtetett és felvágott medvehagymát (vagy nagyobbakra vagy nagyon finomra vágjuk fel, ahogy tetszik), tegyük bele a fokhagymás baconbe, keverjük pár percig (4-5), pillanatok alatt össze fog esni (ezt sem kell szétfőzni).
  5. Kevés sóval és frissen őrölt tarka borssal ízesítjük, majd belekerül a felvágott aszalt paradicsom, amivel keverés mellett kis lángon, fedő alatt pár perc alatt készre pároljuk (attól függ az aszalt paradicsom főzése, ki mennyire szereti az ízét, mert nem kell szétfőzni, csak éppen hogy kb. 3-4 perc, különben a jellegzetességét veszti el).
  6. A lobogó, sós vízben a tésztát előírás szerint kifőzzük, majd lecsepegtetve a kész szószba keverjük bele, ha szükséges, a főzővizéből tegyünk rá, keverjünk el benne egy marék reszelt sajtot, és tálaljuk.
  7. Tálaláshoz megszórhatjuk még a tetejét reszelt sajttal.
  8. A bővítés: a 2 fej brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, sós-köményes vízben majdnem puhára főzzük (fontos kóstolni!). Lecsepegtetjük, és vagy a tésztás szósszal összekeverve tálaljuk, vagy külön kínáljuk hozzá.
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 996
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

aszalt paradicsomos-medvehagymás tészta, szárított paradicsomos-medvehagymás tészta, medvehagymás spagetti

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-05-24 20:53

Szia Éva-Anyóca!
Jó, hogy írtad a gombát, bacon nélkül és gombával fogom elkészíteni, hogy a fiam is tudjon enni belőle. Köszi. Piroska

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-05-30 08:02

Kedves Piroska!

Örülök neki, hogy meg tudod oldani , ezt a tésztát úgy elkészítve, hogy a fiad is ehessen belőle. :)
Gombával is finom, természetesen, csak éppen akkor nekem nem volt itthon, de igen csak passzol hozzá..:)
Főleg ,ha esetleg lehet vegyesen, vagy csak erdei, még ha szárítottból is,:)....
Remélem sikerül, és ízleni fog Nektek. :)
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca