Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mascarponés répatorta beszter konyhájából

Mascarponés répatorta beszter konyhájából
Mascarponés répatorta beszter konyhájából
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár tipikus amerikai süteményként tartjuk számon, a répatorta Svájcban született. Onnan került át később az angol és az amerikai konyhába. Svájc német területein ez az egyik legnépszerűbb édesség, ott található ugyanis a Canton Argovia, a "sárgarépa földje"-ként is emlegetett kanton. A II. világháború idején mindenki saját otthonában készítette, így rengeteg változata alakult ki, de a tradicionális variánsa mandulával vagy mogyoróval, citromhéjjal és citromlével készül. A legrégebbi, 1892-es receptre egy régi háztartás-gazdaságtan iskolában, Kaiseraugstban találtak rá. Én most a sütemény egy leegyszerűsített változatát hoztam. Persze a liszt lecserélhető mandulalisztre, s kis citromot is tehetünk bele, ha mindenképpen hűek akarunk maradni az antik recepthez. Egyszerűsége miatt imádom, akár tepsiben kisütve, csak porcukorral megszórva is. Tortává nálam is csak tavaly szilveszterkor alakult, mikor meghívást kaptam egy baráti vacsorára. Mindenki vállalta, hogy egy fogást elkészít, rám - mily meglepő:) - a desszert jutott. Mivel aznap is későig dolgoztam, erre az egyszerű kevert tésztára esett a választásom (persze a többi, napokkal előre elkészíthető kis édességek mellett). Előző este kisült a "piskóta", a nagy napra pedig már csak a lekenés maradt. Belül könnyű, foszlós, kívül finom krémes... Osztatlan sikert arattam vele!

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra hőlégkeveréses módban. Egy 20 centiméteres tortaforma alját bevajazzuk-lisztezzük.
  2. A sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  3. A cukrot kikeverjük a tojásokkal és az olajjal, majd beleforgatjuk a répát.
  4. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd a tojásos masszába szitáljuk, és az egészet könnyedén összedolgozzuk.
  5. Az előkészített formában körülbelül 50 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral kikeverjük, s tálalás előtt maximum néhány órával körbekenjük vele a tortát. Díszíthetjük színes szórócukorral, reszelt csokoládéval, cukorgyönggyel stb.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 855
elküldve: 1
receptkönyvben: 44
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

beszter

Mióta szakács: 2013.06.30.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

répatorta mascarponéval, répás süti, kevert répás

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

870
cukor 225 g
napraforgó olaj 250 ml
tojás 4 db
sárgarépa 240 g
finomliszt 250 g
sütőpor 2 tk
szódabikarbóna 1 tk
fahéj 1 tk
mascarpone 200 g
porcukor 2 ek