r
Nosalty Logó

Márványos tetejű süti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Márványos tetejű süti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A karamellkrémhez

A mázhoz

Összesen 668 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A karamellkrémhez

A mázhoz

Összesen 7997 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A karamellkrémhez

A mázhoz

Összesen 300 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    532.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    175 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    185 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.5 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    249 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    182 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 668 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.8 g

Zsír

  • Összesen
    339.8 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    147 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    90 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6394 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    232 mg
  • Kálcium
    2099 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    2219 mg
  • Nátrium
    1559 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1145.4 g
  • Cukor
    707 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    318.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3169 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    330 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    214 micro
  • Kolin:
    433 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2985 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    2183 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    574 micro
Összesen 7997 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 300 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A karamellkrémhez

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta elkészítése:
  2. Először is összegyúrjuk a linzertésztát. A tejfölt óvatosan adagoljuk bele, nyújtható tésztát kell kapnunk.
  3. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s egymás után, szép sorjában az összes harmadot 3 mm vastag lappá nyújtjuk.
  4. Gáztepsit megfordítunk, fenekére sütőpapírt terítünk, és arra ügyeskedjük rá a tésztalapokat, az utolsó simításokat már ott végezzük el. (A tepsi mérete a süti mennyiségétől függ.)
  5. Előmelegített sütőben egyenként 10-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
  6. Krém elkészítése:
  7. Közben nekiállhatunk a krémnek. A cukrot zsemleszínűre pirítjuk (ha marad benne pár csomó, nem baj, később felolvad), a tejet 1 dl kivételével felforraljuk.
  8. A maradék tejbe csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a hideg masszát a forró tejbe keverjük. Az egészet addig melegítjük, míg újra felforr.
  9. Ezután a cukor alatt takarékra vesszük a lángot, s lassanfelengedjük a forró tejjel. Vigyázat, bugyborékol, spriccel!
  10. Miután alaposan elkevertük, ismét nagylángra kapcsolunk, s besűrítjük a karamellkrémet.
  11. Ha besűrűsödött, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a margarint.
  12. Összerakás:
  13. Mikor a tészta lapjai és a krém is kihűltek, utóbbit két részre osztjuk, s megtöltjük vele a három lapot.
  14. A mázhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral (nem kemény hab lesz belőle), és a süti tetejére kenjük.
  15. 2 dkg porcukorból, a kakaóból és a vízből masszát keverünk, és felfőzzük, ebből lesz a márványozás.
  16. A márványozás a következőképpen zajlik. A süti egyik sarkából kiindulva átlós csíkokat csorgatunk a kakaós mázból a fehér alapra, egymástól 2 cm-es távolságra. Ezután késünk lapjával ugyanilyen csíkokat húzunk, csak éppen egy szomszédos sarokból kiindulva. Új csíkjaink tehát merőlegesek az eredetiekre. Végül, szintén a kés lapjával az eredeti kakaócsíkokkal párhuzamosan, az első sarokból kiindulva újra becsíkozzuk a sütit. (Az első húzogatástól "kockás" lesz a minta, a másodiktól kis hurkok keletkeznek.)
  17. A márványost 2-3 napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon, a máz pedig megszáradjon. Ezután szeletelhető, és fogyasztható - vigyázat, függőséget okoz! Nem fenyeget a veszély, de ha esetleg kellene, több hétig is tárolható lenne!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 63
  • Össznézettség: 81509
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 12.

Ajánló

Sok mindent másképp fogok csinálni a következő alkalommal. Az én linzerlapjaim elég morzsálódósak lettek (a képen is látszik), azt hiszem, túl sokáig sütöttem őket. Ti ne hagyjátok, hogy megpiruljanak, még fehéren kapjátok ki őket a sütőből! (A tejföl mennyiségét nem növelhettem volna, pont jól lehetett nyújtani, de arra is kell figyelni!) Ezenkívül legközelebb jobban fogok figyelni a liszt és tej elkeverésénél. A liszthez apránként adjuk a tejet, folyamatosan keverve, különben utólag szedegethetjük ki a csomókat a krémből... Végül egy nagyon fontos dolog: a mázba még megszilárdulás előtt rajzoljuk bele a vágás vonalát nedves késsel! Ha ez nem történik meg, rengeteg időbe, s a gyönyörű borítás egy részének összetörésébe kerül a szeletelés! Ja, és ha valaki nem érti a márványozás leírását, csak szóljon!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Márványos tetejű süti
Durcsó 161 recept

Márványosomnál két történet kapcsolódik össze. Az egyik az eredete: ez nem Dédi receptje, de szinte olyan régi. Nagypapám húga, tehát Dédi egyik lánya szokta készíteni a családi összejövetelekre ezt a gyönyörűséget. Ami engem illet, egy süti szépsége önmagában sose vesz le a lábamról. Erről viszont, mióta először megkóstoltam, nem bírok lekattanni. Próbálkoztam már régebben is az elkészítésével, de nem az igazi recept alapján dolgoztam, ezért ehető, de márványosnak korántsem nevezhető lett a végeredmény. Most viszont az történt, hogy egy Londonban tanuló barátommal szemben fogadást nyertem, ezért lóg nekem egy vacsival! Ő főz holnap, de én áldozatosan vállaltam a desszert készítését. És ha már lúd, legyen kövér! Mindenképp valami bonyolultat akartam, hogy prezentáljam konyhai képességeimet, s magasra is tettem magamnak a lécet ezzel a sütivel. Anya megszerezte a receptet nagynénjétől, s így újra sor került az akcióra... Jelentem, sokkal jobban sikerült, mint először. Rengeteget kell még gyakorolnom (ld. ajánlat), de első körben nem is rossz. Persze Erzsike néniéhez nem is fogható, se látványban, se állagban, de rajta vagyok az ügyön! Az íze szerint pedig még ilyen "másodhegedűsként" is abbahagyhatatlan...

Hozzászólások (22)

Törölt felhasználó

Apukám imádja a karamellás sütiket, azt hiszem a születésnapjára ezt fogom elkészíteni! Köszi a receptet és a részletes tippeket! :)

Durcsó

Nagyon szívesen, sok sikert hozzá! Majd számolj be, hogy ízlett az ünnepeltnek! ; ) Üdv, Durcsó

Törölt felhasználó

Kedves Durcsó! Azon gondolkodtam, hogy a morzsálódás oka lehet az is, hogy margarint használtál. Szerintem, ha min.1/3. zsírt használsz, és a többi margarin, vagy másik lehet?ség a vaj a margarin helyett, jobb eredményt kapsz. Ez be szokott válni a linzertészta féléknél. Végül is a dédnagyik nem hiszem hogy anno használtak margarint! Lehet, hogy érdemes kísérletet tenni a margarin kiváltására. Én amúgy is a vissza a vajhoz mozgalom híve vagyok...:-) Ez a süti amúgy nagyon guszta! A legjobbakat: Mrs Smith

Durcsó

Kedves Mrs Smith! Köszönöm a jótanácsot! Az az igazság, hogy ugyan én margarin párti vagyok, a dédik korabeli klasszikusoknál sosem cserélek le se zsírt, se vajat, mert ha nem az eredetit kapjuk, akkor mi értelme megpróbálni a nyomukban járni... : ) De ezt a receptet szóról szóra így kaptam, még azt is elmondta Erzsike néni, hogy ? a Ramara esküszik. Itt, Angliában azt persze nem kaptam, de rendes süt?margarint igen. Ha legközelebb sem jön össze, rövidebb ideig sütve, akkor mindenképp kikísérletezem valamit! Még egyszer köszi, és örülök, hogy tetszik! Üdv, Durcsó

Törölt felhasználó

Kedves Durcs! Nekem nem egyértelm? a márványozás. Addig oké, hogy az egyik sarokból csíkok, de utána mit jelent az, hogy a kés lapjávalegy szomszédos sarokból? Bele kell nyomni, vagy arról kell csurgatni? Utána pedig a kockák között kell elhúzni a csíkokat? Illetve váltakozó, vagy egyirányból kell csíkozni? Köszi a segítséget el?re is!

Durcsó

Szia! Nem, csorgatni csak egy alkalommal kell, ahogy írtad is, az egyik sarokból. Utána már a berajzolt csíkokat kell elhúzni a másik sarokból kiindulva. Így lesznek kockák. Végül az eredeti sarokból indulva, ahol csorgatni kezdtél, újra végighúzod a kést az eredeti vonalakon. Mintha felülrajzolnád az eredeti csorgatott csíkokat. Végig egy irányból kell (kivéve a másodiknál, mert akkor ugye más szögb?l is csinálod). Remélem, érthet?, de szólj, ha nem! Üdv, Durcs

Törölt felhasználó

Köszi a segítséget, de most megint bekavartál! :-D Azt mondod végig egy irányból, kivéve a másodiknál, mert akkor ugye más szögb?l is csinálod. A második, az az, amikor a csorgatott csíkokat felúlhúzom? Akkor kell váltogatott irányból húzigálni? Köszi ens

Durcsó

Mit szólnál hozzá, ha megadnád az email címed és küldenék egy rajzot? :)

Törölt felhasználó

Jó! Az szupi lenne, köszönöm a fáradozást. Bár sztem már nagyjából vágom, de biztos, ami biztos! Majd küldhetek esetleg képet a kész sütir?l! :-) ensingmosingkukacgmail.com

saca67

Nekem nagyon meg tetszett a recept ki is fogom próbálni húsvétra. Majd beszámolok hogy sikerült Saca

Törölt felhasználó

Meg süt?ttem én is de igen nekem is baj vólt a szeletelés mert összet?rtem a remek m?vem.Arra gondóltam én is hogy legközelebb el?re kell szeletelni.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én 15 dkg zsírt használok és 1 tojást,délel?tt ha összeállítom este szeletelhet?! Különben Isteni! Ajánlom mindenkinek!

Törölt felhasználó

szia.nekem se egyértelmü hogy van ez a márványozás.szeretném ha elküldenéd a cimemre a fotot hogy eltudjam késziteni.elöre köszönöm.

Durcsó

Kedves Anikó, persze, nagyon szívesen! Kérlek, írd meg az email címed! Köszi, Durcsó

Törölt felhasználó

SZIA ANIKO VAGYOIK.A CIMEM ani0228@feeemail.hu.ELÖRE IS KÖSZÖNÖM.

Durcsó

Kedves Anikó, sajnos valami miatt nem m?ködött az emailcím, nem sikerült rá elküldeni a képet. Tudnál adni egy másikat? Biztos, hogy ez m?köd?képes? Esetleg megpróbáljam még egyszer? durcsó

Törölt felhasználó

SZIA.IGEN PROBÁLD MEG HISZEN ERRE A CIMRE NAPONTA JÖNNEK A LEVELEK ÉS MÁSIK IM PEDIG NINCS. KÖSZI.ANI

Törölt felhasználó

SZIA .MEGKAPTAM GYORS VÁLASZODAT KÖSZÖNÖM.TUDNÁL KÉPET KÜLDENI ÉN IGAZÁN ARRA GONDOLTAM?ÜDV ANI

Durcsó

Szia, csatoltam hozzá egy bmp formátumú rajzot, azon látszik, hogy mire gondoltam. Fotó nincs a menetr?l sajnos.

Törölt felhasználó

Szia! megcsináltam, és egyszer?en Isteni! És tényleg függ?séget okoz:-)

Durcsó

Ezt örömmel hallom! ;)

Ducza

Ducza vagyok, azt hiszem a legújabb tag a Csapatban. Szevasztok! Kedvenc bajai nagynéném, Nena, "Csárdás zserbo"-nak hívta, és mestere volt már gyerekkoromban is, kedvenc sütim lett, jó is, szép is. A lapokat amikor lecsúsztatom a tepsir?l, (kicsit "színesre" sütve), rögtön ráteszem a forró tepsit, és konyharuhás kézzel igyekszem nagyon lenyomni. Amikor a krémet betöltöttem, egy nedves konyharuhát ráborítok, rá a tepsit, és egy nagyon nagy tál vizet teszek rá, hogy egy éjszaka alatt kiegyenesedjenek a lapok. Csak másnap teszem rá a mázt, amennyire csak lehetséges vékonyan, a kakaós masszából csak s?r? apró pöttyöket szórok a mázra. Ezután ferdén (45 fok) egy kés élével felfelé, a penge végével párhuzamos csíkokat a mázba. Száradás után nagy nylon zacskóban pihen egy két napig. Így is óvatosan kell majd felvágni, de tapasztalatom szerint könnyebb, és a süti szebb.

Törölt felhasználó

Szió ! Ez a márványozós dolog nekem sem igazán egyértelm?, megköszönném, ha kaphatnék róla e-mailben egy rajzot, vagy valamilyen fotósorozatot a munka menetér?l ! Nagyon régóta szeretném ezt megtanulni, mert sok sütinél lehet alkalmazni ! Köszönöm el?re is ! Üdv. Marcsi ! Ja, és míg el nem felejtem : B.Ú.É.K. (marianna790228@freemail.hu )

Ducza

A tojásfehérjés-cukros habot rákened a süti tetejére. Utána 1 kávés kanál kakaót nagyon kevés, fokozatosan -majdhogynem- csepegtetett vízzel csomómentesre keversz egy csészében. Legyen folyékonyabb a masszaszer?nél. Mondjuk egy kanállal összevissza csepegteted a süti tetejét. ÉS: egy kést élével felfelé tartasz, és ÁTLÓSAN csíkokat húzol a süti tetején lév? fehér mázba, kb.1,5 cm-es távolságban. Így elhúzod a kakaós pöttyöket, és márványos lesz a süti teteje. Legalább 1 napig szárad. Stimt? Ha sikerül máris boldogan kezdheted az új évet! BUÉK! Ducza

Törölt felhasználó

Szia ! Köszönöm szépen a gyors válaszodat ! Lényegesen könnyebb így, hogy rajzot is mellékeltél ! Üdv ! Marcsi

Törölt felhasználó

Kedves Durcsó! Köszönöm, a magyarázatot, amit a múltkor küdtél. Hát akkor neki is láttam, de akkor katasztrofális lett a végeredmény, olyan szinten, hogy ennyi id?nek kellett eltelnie, hogy újra vegyem a bátorságot, és elkészítsem. Nem lett jó a minta, a lapok eltörtek, a süti szétfolyott... Úh most azért írok, mert ez a mostani hibátlan lett. :-D Megfogadtam mindenki tanácsát. Korábban írta valaki, hogy 15 deka zsírt és 1 tojást használt, én is így jártam el, és még a lapok barnulása el?tt kivettem a süt?b?l. A kockák mértani pontossággal szelhet?ek, és formásak maradtak ezzel a módszerrel, melyekbe beleharapva szétolvadt a számban. És azt is megfogadtam, hogy csak szeleteléskor raktam fel a mázt. Azt pedig úgy, hogy el?bb felszeleteltem óvatosan, utána megcsináltam a mintát. Majd hagytam egy kicsit szikkadni, és óvatosan széthúztam a kockákat. Így egyben maradt a minta. Nekem nagyon fontos az, hogyha sütit készítek az dekoratív is legyen, és ez elég fotogén lett. Töltöttem fel a fészbúkra képeket, ha valakit érdekel, keresse fel adatlapom (Gerényi Róbert). Bár ?szintén szólva nem nagyon mertem enni a sütib?l, mert azért majd fél kiló cukor meg még egy kis vaj is a töltelékben.... Egy kockában benne a napi kalóriaadagom... :-S Kösz a reciért! A többieknek sok sikert!

Törölt felhasználó

Ezt hivják Franciaorszagban Millefeuilletenek :) Fincsi

Olgis

Felénk meg "káplán" krémesnek.Üdv.Olgis.

Törölt felhasználó

Hú csúcs ez a süti, igaz sokat kellett rá várni míg elkészül (vasárnap este készítettem el, és szerda este szeleteltem fel) az íze mennyei és olyan mutatós, hogy csak na! :) Köszi Durcsó a pontos leírást!

Durcsó

Örülök, hogy jól sikerült, nagyon szívesen! :) Üdv, Durcsó

Hozzávalók

A tésztához

A karamellkrémhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek