r
Nosalty Logó

Márványos tetejű süti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Márványos tetejű süti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A karamellkrémhez

A mázhoz

Összesen 668 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A karamellkrémhez

A mázhoz

Összesen 7997 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A karamellkrémhez

A mázhoz

Összesen 300 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    532.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    175 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    185 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.5 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    249 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    182 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 668 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.8 g

Zsír

  • Összesen
    339.8 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    147 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    90 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6394 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    232 mg
  • Kálcium
    2099 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    2219 mg
  • Nátrium
    1559 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1145.4 g
  • Cukor
    707 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    318.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3169 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    330 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    214 micro
  • Kolin:
    433 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2985 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    2183 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    574 micro
Összesen 7997 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 300 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A karamellkrémhez

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta elkészítése:
  2. Először is összegyúrjuk a linzertésztát. A tejfölt óvatosan adagoljuk bele, nyújtható tésztát kell kapnunk.
  3. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s egymás után, szép sorjában az összes harmadot 3 mm vastag lappá nyújtjuk.
  4. Gáztepsit megfordítunk, fenekére sütőpapírt terítünk, és arra ügyeskedjük rá a tésztalapokat, az utolsó simításokat már ott végezzük el. (A tepsi mérete a süti mennyiségétől függ.)
  5. Előmelegített sütőben egyenként 10-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
  6. Krém elkészítése:
  7. Közben nekiállhatunk a krémnek. A cukrot zsemleszínűre pirítjuk (ha marad benne pár csomó, nem baj, később felolvad), a tejet 1 dl kivételével felforraljuk.
  8. A maradék tejbe csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a hideg masszát a forró tejbe keverjük. Az egészet addig melegítjük, míg újra felforr.
  9. Ezután a cukor alatt takarékra vesszük a lángot, s lassanfelengedjük a forró tejjel. Vigyázat, bugyborékol, spriccel!
  10. Miután alaposan elkevertük, ismét nagylángra kapcsolunk, s besűrítjük a karamellkrémet.
  11. Ha besűrűsödött, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a margarint.
  12. Összerakás:
  13. Mikor a tészta lapjai és a krém is kihűltek, utóbbit két részre osztjuk, s megtöltjük vele a három lapot.
  14. A mázhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral (nem kemény hab lesz belőle), és a süti tetejére kenjük.
  15. 2 dkg porcukorból, a kakaóból és a vízből masszát keverünk, és felfőzzük, ebből lesz a márványozás.
  16. A márványozás a következőképpen zajlik. A süti egyik sarkából kiindulva átlós csíkokat csorgatunk a kakaós mázból a fehér alapra, egymástól 2 cm-es távolságra. Ezután késünk lapjával ugyanilyen csíkokat húzunk, csak éppen egy szomszédos sarokból kiindulva. Új csíkjaink tehát merőlegesek az eredetiekre. Végül, szintén a kés lapjával az eredeti kakaócsíkokkal párhuzamosan, az első sarokból kiindulva újra becsíkozzuk a sütit. (Az első húzogatástól "kockás" lesz a minta, a másodiktól kis hurkok keletkeznek.)
  17. A márványost 2-3 napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon, a máz pedig megszáradjon. Ezután szeletelhető, és fogyasztható - vigyázat, függőséget okoz! Nem fenyeget a veszély, de ha esetleg kellene, több hétig is tárolható lenne!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 368
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 91817
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 12.

Ajánló

Sok mindent másképp fogok csinálni a következő alkalommal. Az én linzerlapjaim elég morzsálódósak lettek (a képen is látszik), azt hiszem, túl sokáig sütöttem őket. Ti ne hagyjátok, hogy megpiruljanak, még fehéren kapjátok ki őket a sütőből! (A tejföl mennyiségét nem növelhettem volna, pont jól lehetett nyújtani, de arra is kell figyelni!) Ezenkívül legközelebb jobban fogok figyelni a liszt és tej elkeverésénél. A liszthez apránként adjuk a tejet, folyamatosan keverve, különben utólag szedegethetjük ki a csomókat a krémből... Végül egy nagyon fontos dolog: a mázba még megszilárdulás előtt rajzoljuk bele a vágás vonalát nedves késsel! Ha ez nem történik meg, rengeteg időbe, s a gyönyörű borítás egy részének összetörésébe kerül a szeletelés! Ja, és ha valaki nem érti a márványozás leírását, csak szóljon!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

Márványosomnál két történet kapcsolódik össze. Az egyik az eredete: ez nem Dédi receptje, de szinte olyan régi. Nagypapám húga, tehát Dédi egyik lánya szokta készíteni a családi összejövetelekre ezt a gyönyörűséget. Ami engem illet, egy süti szépsége önmagában sose vesz le a lábamról. Erről viszont, mióta először megkóstoltam, nem bírok lekattanni. Próbálkoztam már régebben is az elkészítésével, de nem az igazi recept alapján dolgoztam, ezért ehető, de márványosnak korántsem nevezhető lett a végeredmény. Most viszont az történt, hogy egy Londonban tanuló barátommal szemben fogadást nyertem, ezért lóg nekem egy vacsival! Ő főz holnap, de én áldozatosan vállaltam a desszert készítését. És ha már lúd, legyen kövér! Mindenképp valami bonyolultat akartam, hogy prezentáljam konyhai képességeimet, s magasra is tettem magamnak a lécet ezzel a sütivel. Anya megszerezte a receptet nagynénjétől, s így újra sor került az akcióra... Jelentem, sokkal jobban sikerült, mint először. Rengeteget kell még gyakorolnom (ld. ajánlat), de első körben nem is rossz. Persze Erzsike néniéhez nem is fogható, se látványban, se állagban, de rajta vagyok az ügyön! Az íze szerint pedig még ilyen "másodhegedűsként" is abbahagyhatatlan...

Hozzávalók

A tésztához

A karamellkrémhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...