Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás-kakaós krémes Csibedinától

Vaníliás-kakaós krémes Csibedinától
Vaníliás-kakaós krémes Csibedinától
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nosztalgikus hangulat uralkodik mostanság a konyhában… egyre több régi, családi recept kerül elő. Ez a sütemény gyerekkorom első számú kedvence volt, aztán úgy 20 évre feledésbe merült… Egy megbarnult, láthatóan egy régi újságból kivágott lapon találtam rá és meg kellett állapítanom, hogy nem volt véletlen a rajongásom ezen típusú süti irányába: egyszerre omlós, krémes, csokis és vaníliás… egyszóval zseniális :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kakaós krémhez

A vaníliás krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit annyi tejjel összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
  2. A tésztát háromfelé osztjuk és egyenként kinyújtva, három egyforma nagyságú lapot sütünk belőlük, egyenként kb. 10-10 percig.
  3. Még melegen meghintjük porcukorral a lapokat.
  4. A kakaós krémhez a vajat kikeverjük a porcukorral és a kakaóporral, majd a lisztet a tejjel simára keverjük, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
  5. Langyosra hűtve elkeverjük a kakaós, cukros vajjal.
  6. A vaníliás krémhez előírás szerint elkészítjük a pudingot, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vajat és a citrom reszelt héját (ízlés szerint még lehet édesíteni rajta).
  7. Az első tésztalapot a kakaós krémmel megkenjük, a második lappal befedjük.
  8. A második lapot a vaníliás krémmel kenjük meg.
  9. A harmadik lappal lenyomatva, kockákra vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 338
elküldve: 11
receptkönyvben: 352
elkészítve: 7/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Csibedina

Mióta szakács: 2011.08.25.
70 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

repülő krémes, kétféle krémmel töltött sütemény, vaníliás krémes, csokis krémes

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Sat, 2012-09-15 19:27

Kedves Edina!
Hát....... nem volt benne semmi csak krémek,lapok eltűntek.Szerintem az arányok nem stimmelnek:))))
Üdv:Ági

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Sat, 2012-09-15 18:50

Kedves Edina!
a 40x40-es méret nem fér el a villanytűzhelyemben.Amúgy nem igazán értem,hogy most 1 cm-es legyen,vagy nagyon vékony és azért nem sikerült.A krémet és a lapot nem írtad,hogy le kell hűteni,amúgy nem most kezdő háziasszony létemre ez eszembe sem jutott,hogy melegen tegyem a lapok közé.Mindegy most már...... Megyek és kiveszem a sütit a hűtőből és lássuk a medvét......
Üdv:Ági

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Sat, 2012-09-15 13:22

Szia Edina!
Bocsi,de utólag tűnt fel,hogy azt írtad,hogy a lapoknak 1 cm-eseknek kell lenni.Hát akkor végkép nem értem,mivel a tésztám nem volt több 2-max.3 mm-nél.Üdv:Ági

Csibedina
Csibedina / Csibedina Sat, 2012-09-15 17:07

Szia,
A tepsim 40x40 cm-es, ezzel az adattal ki is egészítem a receptet, köszi, hogy felhívtad a hiányosságra a figyelmemet. Az jutott még eszembe, hogy a lapokat és a krémeket lehűtötted-e... Mert ha esetleg melegen kened, akkor még "folyósabb" az állaga.
Üdv:
Edina

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Sat, 2012-09-15 08:43

Szia Edina!
Köszi a választ,én is arra tippeltem,hogy kisebb lett,de akkor nagyon vékonyra kellene kinyújtani,azért a tepsi méretét légyszi majd küld el. Amúgy nagyon jó kis recept és biztosan még fogom csinálni.Ha jól érétem,ha vékonyabb akkor puha marad a tészta sütés után? Ági

Csibedina
Csibedina / Csibedina Sat, 2012-09-15 17:01

Szia Ági,
Túl vékonyra nem érdemes nyújtani, mert akkor fenn áll a törés veszélye, amikor egymásra helyezed a lapokat. A tészta egyébként a krémtől szépen átpuhul viszonylag rövid idő alatt.
Üdv: Edina

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Sat, 2012-09-15 07:20

Kedves Csibedina!
Tegnap megsütöttem a sütidet,igy ezután egy pár kérdésem lenne:
-mekkora méretre kell kinyújtani a tésztát?
Nekem egy kb 30x27-es tepsibe sikerült megsütni,de problémám adódott,mivel a krémek nagyon soknak bizonyultak.Próbáltam rákenni,de a lapok között kicsúsztak,igy kénytelen voltam kevesebbet belerakni. Nincs valami elírás a hozzávalóknál,vagy én kisebb lapokat sütöttem?
Szerintem azt fel kellene tüntetni a receptednél /gondolom nem mindenki sütött még szalalkális sütit/,hogy a lapok kemények lesznek sütés után és csak a krémtől fog megpuhulni, kb 1 nap.
Amúgy remélem finom lesz,most a hűtőben várja,hogy puhuljon. Ági

Csibedina
Csibedina / Csibedina Sat, 2012-09-15 08:36

Szia Ági,

Én egy normál, sütő méretű tepsiben sütöttem a lapokat. Ezek pontos méretét majd délután fogom tudni megadni, de egészen biztos, hogy nagyobb, mint 30x27 cm. A lapoknak kb. 1 cm-eseknek kell lenniük ahhoz, hogy jól és könnyen lehessen velük dolgozni. Valószínűleg a lapok is amiatt lettek kemények, hogy vastagabbra sikeredtek. Sajnálom, hogy nem sikerült elsőre úgy, ahogy kellett volna, de remélem, hogy nem szegte a kedved a dolog és ízleni fog így is a végeredmény.

Üdv:
Edina

Tucsokbeka
Tucsokbeka Sun, 2012-07-01 10:57

Kedves Csibedina!

Szalakali helyett lehet bele tenni valami mast (sutopor vagy szodabikarbona, barmi...)? Nagyon szeretnem megsutni, de itt kulfoldon nem tudom hogy mennyire konnyen tudod szalakalit szerezni, amikor meg egy egyszeru mezei meggybefottet sem egyszeru talalni...:)

Csibedina
Csibedina / Csibedina Sun, 2012-07-01 18:43

Szia Tucsokbeka!

Mivel a szalalkáli a tészta lazítására hivatott, szerintem egy kisebb adagban próbáld megsütni szódabikarbóna, vagy sütőpor hozzáadásával... így legalább megúszod a szalalkáli elég intenzív és nem túl kellemes illatát sütésnél :)
Kíváncsi vagyok, hogy fog sikerülni, lehetőség szerint majd számolj be róla légyszi :)

Szép napot:
Edina

Tucsokbeka
Tucsokbeka Sun, 2012-07-01 21:35

Koszi szepen, kiprobalom ahogy irtad, es mindenkeppen megirom hogy sikerult! :)
Szep napot Neked is! :)

1399
finomliszt 25 dkg
vaj 7 dkg
tojás 1 db
szalalkáli 1 kávéskanál
porcukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
tej 1 dl
vaj 25 dkg
porcukor 25 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tej 0.25 l
finomliszt 5 evőkanál
vaníliás pudingpor 2 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 5 dkg
citromhéj 1 db