r
Nosalty Logó

Marlenka házi karamellel

Gizi
Marlenka házi karamellel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Karamell

Tészta

Krém

1518
Kalória
17.3g
Fehérje
159.8g
Szénhidrát
87.4g
Zsír
62.2g
Víz
118g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
85.6g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Karamell

Tészta

Krém

Összesen 1518 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Karamell

Tészta

Krém

Összesen 9098 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Karamell

Tészta

Krém

Összesen 355 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    87.4 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    590 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    159.8 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    62.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    674 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    640 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    397 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 1518 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    104 g

Zsír

  • Összesen
    524.2 g
  • Telített zsírsav
    146 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    188 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    164 g
  • Koleszterin
    708 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3540.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    197 mg
  • Kálcium
    1081 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    373 mg
  • Foszfor
    1331 mg
  • Nátrium
    525 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    958.6 g
  • Cukor
    514 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    373 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4042 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    37 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    107 micro
  • K vitamin:
    341 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    322 micro
  • Kolin:
    474 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3843 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2383 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    581 micro
Összesen 9098 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    137.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 355 kcal

Elkészítés

Karamell

  1. A házi karamell készítésével kezdjük, mert annak teljesen ki kell hűlni mielőtt a krémhez kevernénk. (az egész karamell készítés pedig nem tart kb. 20 percnél tovább)
  2. A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd kevergetve olvasszuk fel. (Én mindig kevergetem, és úgy olvasztom fel.)
  3. Amikor felolvadt és szép világos színt kapott, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat, és keverjük össze.
  4. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és addig keverjük míg teljesen csomómentes lesz, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy még folyós, de egy sűrűbb állagot kapjon. (amikor a tejszínt hozzáöntjük, kicsit összekapja és keményebb csomók lesznek benne, de ez a további főzés közben teljesen feloldódik majd)
  5. Az elkészült karamellt hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk. (hűlés közben még sűrűsödni fog)
  6. (Megjegyzés: Én pl. előző nap elkészítettem, de mivel állás közben nagyon besűrűsödött, szinte kemény volt, így pár pillanatra, hogy ne melegedjen fel, betettem a mikróba, majd alaposan átkevertem, mielőtt a krémhez kevertem volna.)

Tészta

  1. Egy fém tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot, és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Amikor teljesen folyós, akkor vegyük le a tűzről és hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.
  2. A szódabikarbónát keverjük össze az ecettel, majd keverjük a langyosra hűlt masszához. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl lágy lenne, akkor még egy kevés lisztet adjunk hozzá)
  3. Az összegyúrt tésztát osszuk el 5 egyenlő részre, majd formázzunk gombócokat. (Én 20x30 cm-es lapokat nyújtottam.)
  4. Ezután egyesével enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, majd helyezzük a tepsi hátoldalára. (Én egyszerre két sütőpapíron nyújtom ki, majd egymásután felváltva sütöm készre a lapokat. A megsült lapot leveszem a tepsiről, a másikat pedig ráhúzom, majd irány a sütő.)
  5. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc (ez sütőfüggő) alatt süssük meg a tésztalapokat. (úgy süssük meg a lapokat, mint a mézes krémeshez)
  6. A sütőből kivéve, egy spatulával alányúlva, lazítsuk fel a papírról a tésztát, majd óvatosan húzzuk át egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni.(mindegyik tésztalappal így járjunk el)

Krém

  1. A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék tejhez.
  2. Ezután állandó kevergetés mellett, főzzük pár perc alatt sűrűre, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez kevernénk. (Én kevergetve hűtöm ki, így biztosan nem lesznek apró csomók a krémbe.)
  3. A margarinhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. Ezután adjunk hozzá 2-3 kanál teljesen kihűlt pudingot, majd robotgéppel kezdjük el kikeverni. Amikor már kezd krémes állagú lenne, apránként adagoljuk hozzá a maradék pudingot, és addig keverjük, míg jó krémes állagú nem lesz.
  4. Amikor már kellően krémes a massza, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt karamellt. Ezután kanalanként adjuk hozzá a darált diót, majd keverjük jó habosra. (Én pl. a diót először a sütőben kicsit megpörköltem, majd kihűtöttem, és úgy daráltam le. Így sokkal finomabb ízt kaptam.)
  5. A tepsit amelyiknek a hátoldalán sütöttük a lapokat, béleljük ki sütőpapírral. Ezután helyezzünk bele egy teljesen kihűlt tésztalapot, majd kenjük le vékonyan rummal, és egyenletesen kenjük rá a krémet, majd fedjük be a következő tésztalappal. (ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot)
  6. A maradék tésztalapokkal, és a krémmel szintén így járjunk el. A sütemény tetejére helyezett ötödik tésztalapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval.
  7. Ezután hűvös helyen hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak, és az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen több napig tárolhatjuk, így az ízek még jobban összeérnek, és a sütemény még finomabb lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 10 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nosalty stories

További receptek

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek