Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mara kedvence

Mara kedvence
Mara kedvence
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű, "mindig van otthon" hozzávalókból, könnyű, finom süti. Ha jól sikerül, akkor a teteje szinte törékenyre szárad, viszont a közepe kicsit krémes marad. Eredetileg a habos masszát más sorrendben kéne összeállítani: a tojássárgákat habosra keverni a cukorral, bele a diót meg a kakaót, és csak végül a tojáshabot. De nekem valahogy az úgy nem megy,  az én módszeremmel viszont nagyon könnyen boldogulok.  A szakértő szerint (ő a Mara, akitől a receptet kaptam :) ) nem érződik a különbség, így is ugyanolyan finom.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Ha van a sütőnek "sütemény" fokozata, azaz csak az alsó fűtőszál megy hőlégkeveréssel, az a legjobb hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához valókból nagyon gyorsan tésztát gyúrunk, hogy a vaj a kezünk melegétől minél kevésbé olvadjon meg. Ha nagyon száraznak találjuk, 1 ek hideg vízzel hígíthatjuk.
  2. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
  3. Ha letelt a fél óra, a sütőt bekapcsoljuk 200°C-ra.
  4. A tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. Egyenként hozzátesszük a tojássárgákat, és azokkal is tovább verjük 1-2 percig.
  5. A kakaóport összekeverjük a darált dióval, és a habhoz adagoljuk.
  6. A tésztát 3-5 mm vastagra nyújtjuk, és enyhén kivajazott tepsibe tesszük.
  7. Rásimítjuk a tojáshabos masszát, és mehet az előmelegített sütőbe, amit 1-2 perc múlva visszaveszünk 180°C-ra. Nem baj, ha a sülés sortán a süti teteje nem szineződik be, csak megszárad.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 18x25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 39 306
elküldve: 26
receptkönyvben: 1 109
elkészítve: 26/51
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis-diós süti, finom diós sütemény

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

habriju
habriju Mon, 2012-11-26 19:07

Szia!
Mennyi kakaó kell bele? Olvasgatom,olvasgatom,de sehol sem látom.
Brigi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-27 10:19

2 ek cukrozatlan kakaópor kell bele, ott van legalul a hozzávalóknál. :)
Üdv: Fahéj

habriju
habriju Tue, 2012-11-27 11:19

Szia!
Köszi a választ! Közben megtaláltam! A telefonom képernyőjén valamiért nem jelent meg a teljes lista. Azért tegnap este megsütöttem, kb el is találtam a mennyiséget, nagyon fini lett! Megsütöttem először a tésztát, utána ment rá a hab. A tészta kicsit sajna száraz lett, legközelebb kenek rá egy réteg lekvárt. Merthogy így ettük reggelire, baracklekvárral. :-)) Igaz nem sima fehér lisztből csináltam, lehet ez is közrejátszott. A végén hagytam a sütőben kihűlni és így épp csak egy picit esett be a hab. Jó sok habot tettem rá, több tojással csináltam.
A gyerkőcök még a suliba is vittek magukkal, pedig jócskán bereggeliztek belőle!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-27 13:13

Ilyeneket nagyon jó hallani! Örülök, hogy sikert arattál vele. :)
Üdv: Fahéj

Szewi
Szewi / Szewi Mon, 2012-11-12 10:32

Kedves Fahéj! Tegnap megcsináltam. A lányom falta. Nagyon klassz kis recept, köszönjük. Csodálkoztam, hogy a tésztában nincs cukor. Nem is kellett. Így legalább nem volt az a túl édes, gejl sütemény. Viszont, volt egy kis problémám vele. Sütéskor nagyon szépen, magasra feljött a teteje. A sütőben hagytam hűlni, és mire kivettem, összeesett. De ettől függetlenül, mint írtam már, így is finom lett, és elfogyott. Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-11-12 17:53

Hát ez velem is megesik, hogy a teteje kissé beesik. Hogy őszinte legyek, még nem jöttem rá, mitől lehet ez. De valószínű valami kis technológiai hiba, amiben szerintem a sütő hőfoka a ludas. De ez legyen a legnagyobb gondunk. :)
Üdv: Fahéj

barby_01
barby_01 Wed, 2012-09-12 13:04

megsütöttem, és isteni lett! Dió helyett mogyorót daráltam, az volt itthon, és nagyon finom lett! Gázsütőbe sütöttem, alacsony fokon (3-as), kb 20 percig. És most megyek, falom tovább! Köszönöm a szuper receptet Mara és Fahéj! :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2012-09-05 10:32

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.09.04. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Bebi61
Bebi61 Tue, 2012-09-04 11:51

Hagyományos (gáz) sütőben 1-8 -ig fokozatnál mit tanácsolsz?
Mákkal próbáltad már?
Köszönöm

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-09-04 14:03

Kedves Bebi!
Fogalmam sincs. Még sose sütöttem ezt gáztepsiben. Én úgy sütném, mint egy átlagos sütit, talán nem a legmagasabb fokozaton, hanem mondjuk 6-oson.
Mákkal nem próbáltam, de nem rossz ötlet.
Üdv: Fahéj

Bebi61
Bebi61 Tue, 2012-09-04 15:47

kedves Fahéj!

Nagyon köszönöm a gyors választ, kipróbálom hamarosan és beszámolok az eredményről!

Üdv
Bebi

szilibea
A kis gasztronauta / szilibea Fri, 2012-04-06 08:09

Kedves Fahéj!
Pár napja elkészítettem ezt a finom sütit!
Ízre nagyon jól sikerült, viszont sajnos a teteje nem lett olyan szép, mint a képen.
Tudnál esetleg valamilyen tanácsot adni, hogy hogyan tudnám elérni, hogy a teteje törékenyre száradjon?
Válaszodat előre is köszönöm!
Bea

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-04-06 08:51

Kedves Bea!
Talán próbáld egy kicsit kisebb lángon sütni. Lehet, hogy elég neki a 160 fok hőlégkeveréssel. Vigaszul mondom, hogy a teteje nekem se mindig tökéletes. A képen levőé se, mert nekem az tetszik, amikor törik a teteje, úgy kiszárad, míg alatta szinte krémes marad. Ezért gondolom, hogy inkább szárítani kéne a tetejét, mint sütni. Viszont akkor megpróbálhatod, hogy a tésztát elősütöd úgy 10-15 percig, és a krémet csak aztán teszed rá. Remélem, tudtam segíteni.
Üdv: Fahéj

aproci
aproci Wed, 2011-10-12 13:51

A képen mintha mák töltelék lenne?????Rosszul látom? Nem igazán értem a receptet

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-10-12 16:35

Kedves Aproci!
Ez nem mák, nincs benne egy szem se. Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha piskótatésztát készítenénk, de liszt helyett kakaóport és darált diót tennénk bele. Egyfajta habos valami, aminek a teteje sütés közben megszárad, de a belseje kicsit nedves marad.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-10-13 16:48

Remélem, nem csalódsz benne. Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad. Viszont emiatt azt is meg lehet tenni, hogy a linzerlapot megszurkálva elősütjük úgy 10 percig, és arra tesszük a kakaós masszát, és akkor megint be a sütőbe. Akkor sültebb lesz a tésztája, viszont a hab nem szárad ki. (bár az eredeti receptben nem így van)
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-03-22 14:02

Fahéj!
Mennyei lett, nem bírtam a csábításnak, és a széléből vágtam:-))
A család még csak most fog hazaérni, de ezt muszáj volt....:-))
Szép napot!
Éva
Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-01-02 12:05

Karácsonykor az első süti volt, amit megsütöttem, és nagyon ízlett.Más alkalom is jön még itt, úgyhogy sütni fogom még!:-))))Köszi szépen! B.U.É.K.! Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-01-02 13:21

Kedves Éva-Anyóca!
Ennek igazán örülök! :) Nektek is boldog, sikeres, szerencsés új évet kívánok! Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2010-12-17 18:48

Miért gondolod ezt? Mért ne lenne olyan? Lehet, hogy még szebb is lesz, mint a képen.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-14 10:33

Nagyon jól néz ki és biztos finom is :)

653
finomliszt 15 dkg
margarin 10 dkg
1 csipet
tojássárgája 1 db
tojásfehérje 4 db
tojássárgája 3 db
cukor 17 dkg
dió 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek