Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mazsolás kalács

Mazsolás kalács
Mazsolás kalács
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kalács is az esküvőre érkező külföldi rokonság tiszteletére készült. Az almás bögrés mellett ezt is angolra kellett fordítanom. Majdnem lekéstem a fotózással.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát 1-2 órán át langyos vízben áztatjuk.
  2. 1 dl langyos tejbe belekeverünk 1 kk cukrot és 1 ek lisztet. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt. Langyos helyen kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
  3. A lisztet egy mélyebb tálba öntjük, hozzáadjuk a maradék tejet, a 2 tojás sárgáját, az olvasztott margarint, a porcukrot, a csipet sót és a felfutott élesztőt. Addig dagasztjuk, míg az edényről, illetve a kezünkről le nem válik.
  4. Konyharuhával lefedve, langyos helyen kelesztjük. (kb 50 perc)
  5. Lisztezett deszkára borítjuk, a tésztát elfelezzük. Egyesével kinyújtjuk (tepsi hosszához igazítva).
  6. Megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával, nyújtófával kicsit belenyomkodjuk és feltekerjük.
  7. Tepsire rakjuk és további 20-30 percig langyos helyen kelesztjük.
  8. Felvert tojással megkenegetjük és előmelegített (175 fokos) sütőben aranybarnára sütjük.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 30 949
elküldve: 1
receptkönyvben: 232
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács mazsolával, kelt mazsolás kalács

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Erzsómama
Erzsómama Tue, 2011-03-22 19:52

Kedves Kiki!
Elkészültem a sütéssel, ugyan kicsit kirepedt, de az ize kárpótol :)
Másfélszeres adagot csináltam, igy 3 rúd lett, kicsi fahéjjal megszórtam, igy is
nagyon finom lett.
Köszönet a receptért! Mindenkinek ki kell próbálni megéri! :) :)))

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2011-03-02 14:32

Kedves Kiki!

Csodálkozom, hogy elkészítették már előttem is egy páran a mazsis kalácsot, mégsem véleményezte senki. Eddig. Imádom a mazsolát. És szörnyen megkívántam a fotóról rám vigyorgó sütit a kikandikáló szemecskékkel. A megadott mennyiségnél picit több mazsolát használtam, sőt, megbolondítottam egy kevés anyukám készítette kandírozott narancshéjjal is, és mindezek ellenére csak a tészta egyik felébe lett elég. A másikhoz kókusztölteléket kreáltam gyorsan: a maradék tojásfehérjéket porcukorral felvertem, és hozzá kevertem majdnem egy egész csomag kókuszreszeléket. Egy picit kevésnek találom a 6 dkg porcukrot az 50 dkg liszthez, de ez csak az én álláspontom. Nem tettem bele többet én sem. További jó sütögetést!

829
finomliszt 50 dkg
tojássárgája 2 db
porcukor 6 dkg
tej 3 dl
margarin 6 dkg
1 csipet
friss élesztő 2 dkg
mazsola 15 dkg
tojás 1 db