r
Nosalty Logó

Mákos linzertorta

Adite
Mákos linzertorta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

678
Kalória
11.2g
Fehérje
91.1g
Szénhidrát
32.6g
Zsír
49.6g
Víz
27.1g
Koleszterin
9.8g
Élelmi rost
46.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 678 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 5433 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 361 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    32.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    985.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    387 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    389 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    91.1 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    214 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    157 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 678 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.6 g

Zsír

  • Összesen
    260.5 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    110 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7887.2 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    3095 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    1131 mg
  • Foszfor
    3112 mg
  • Nátrium
    378 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    728.9 g
  • Cukor
    372 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

Víz

  • Összesen
    397 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1715 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    197 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    250 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1610 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1254 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    731 micro
Összesen 5433 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    525.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 361 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Elmorzsoljuk a hideg margarint a liszttel, cukorral (édesítővel), citromhéjjal, majd a tojással tésztát gyúrunk belőle gyors mozdulatokkal rövid idő alatt, nehogy a vaj túlságosan felolvadjon, végül hűtőbe tesszük, míg a töltelék készül.
  2. Összekeverjük a töltelék száraz hozzávalóit, a mákot a keksszel és a citrommal.
  3. Felolvasztunk 3-4 ek lekvárt 1,5 dl vízzel és a mézzel, majd a mákos keveréket hozzáöntjük, addig keverjük, míg sűrű masszává lesz. Ha szükséges, több vízzel lazítjuk. Hagyjuk hűlni.
  4. A hűtőből kivesszük a tésztát, egyharmadát lecsípjük, és visszatesszük a hidegre, kétharmadát belenyújtjuk egy kivajazott(pite)formába, villával megszurkáljuk, s előmelegített sütőben (160 °C, gázsütő 4-es fokozat) épphogy aranyló sárgára sütjük (nálam kb. 15-20 perc).
  5. A megsült alapot langyosra hűlni hagyjuk, majd megkenjük 2-3 ek lekvárral, arra jön a mákos massza, arra a maradék lekvár, majd a hűtőből előkapott harmad-tésztát csíkokra sodorjuk, s berácsozzuk a torta tetejét. Továbbsütjük, míg a teteje is sárgára sül (25-30 perc), tányérra fordítjuk a langyos formából.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C

Mákimádó lévén keresem a mák felhasználhatóságának lehetőségeit. Leginkább viszont akkor élvezem, ha maga a mák adja a tölteléket, s nem túróba, tejszínbe vagy épp a tésztába kevert, mert akkor kevésbé intenzív az íze. A linzertészta az egyik kedvenc "alapanyagom", gyors, egyszerű, finom, s a közismert lekváros linzertortát gondoltam valami egyszerű máktöltelékkel feldobni. Ez lett belőle :).

Nosalty stories

További receptek

Lávasüti

Ha gyorsan akartok villantós desszertet varázsolni az asztalra, akkor készítsétek el ezt a pofonegyszerű lávasütit. Ez a francia édesség ugyanis egyáltalán nem igényel komoly konyhai ...

Rosanics Petra

Epres krémes házilag

A házi krémes bonyolultnak tűnhet, pedig abszolút nem az: ha pedig már egyszer elsajátítottuk a technikáját, szinte bármilyen ízű habkönnyű krémet a leveles lapok közé tölthetünk. ...

Lakos Benedek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...