r
Nosalty Logó

Mákos linzertorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Adite
Mákos linzertorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 678 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 5433 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 361 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    32.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    985.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    387 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    389 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.1 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    214 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    157 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 678 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.6 g

Zsír

  • Összesen
    260.5 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    110 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7887.2 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    3095 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    1131 mg
  • Foszfor
    3112 mg
  • Nátrium
    378 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    728.9 g
  • Cukor
    372 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    397 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1715 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    197 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    250 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1610 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1254 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    731 micro
Összesen 5433 kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    525.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 361 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Elmorzsoljuk a hideg margarint a liszttel, cukorral (édesítővel), citromhéjjal, majd a tojással tésztát gyúrunk belőle gyors mozdulatokkal rövid idő alatt, nehogy a vaj túlságosan felolvadjon, végül hűtőbe tesszük, míg a töltelék készül.
  2. Összekeverjük a töltelék száraz hozzávalóit, a mákot a keksszel és a citrommal.
  3. Felolvasztunk 3-4 ek lekvárt 1,5 dl vízzel és a mézzel, majd a mákos keveréket hozzáöntjük, addig keverjük, míg sűrű masszává lesz. Ha szükséges, több vízzel lazítjuk. Hagyjuk hűlni.
  4. A hűtőből kivesszük a tésztát, egyharmadát lecsípjük, és visszatesszük a hidegre, kétharmadát belenyújtjuk egy kivajazott(pite)formába, villával megszurkáljuk, s előmelegített sütőben (160 °C, gázsütő 4-es fokozat) épphogy aranyló sárgára sütjük (nálam kb. 15-20 perc).
  5. A megsült alapot langyosra hűlni hagyjuk, majd megkenjük 2-3 ek lekvárral, arra jön a mákos massza, arra a maradék lekvár, majd a hűtőből előkapott harmad-tésztát csíkokra sodorjuk, s berácsozzuk a torta tetejét. Továbbsütjük, míg a teteje is sárgára sül (25-30 perc), tányérra fordítjuk a langyos formából.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 125
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 14620
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 20.

Ajánló

A linzertészta gazdagítható citromhéjjal vagy vaníliával. A máktöltelék felturbózható rumba áztatott mazsolával. Jómagam az összes cukrot kiváltottam folyékony édesítőszerrel, amit nem mérek, csak nyomok kedvem szerint. A lekvár is lehet diabetikus, fő a magas gyümölcstartalom. Rácsozás helyett morzsolhatjuk is a tésztát a torta tetejére.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákimádó lévén keresem a mák felhasználhatóságának lehetőségeit. Leginkább viszont akkor élvezem, ha maga a mák adja a tölteléket, s nem túróba, tejszínbe vagy épp a tésztába kevert, mert akkor kevésbé intenzív az íze. A linzertészta az egyik kedvenc "alapanyagom", gyors, egyszerű, finom, s a közismert lekváros linzertortát gondoltam valami egyszerű máktöltelékkel feldobni. Ez lett belőle :).

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...