Mákos linzertorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Adite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
127 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
A töltelékhez
Összesen
678
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
300g tönkölybúza liszt1014 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A töltelékhez
-
200g mák1050 kcal
-
50g kekszmorzsa210 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
400g sárgabaracklekvár1112 kcal
-
50g méz152 kcal
-
150g víz0 kcal
Összesen
5433
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
68 kcal
-
13.3g margarin95 kcal
-
6.7g porcukor26 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
A töltelékhez
-
13.3g mák70 kcal
-
3.3g kekszmorzsa14 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
1.3g citromlé0 kcal
-
26.6g sárgabaracklekvár74 kcal
-
3.3g méz10 kcal
-
10g víz0 kcal
Összesen
361
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 32.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 985.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 387 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 141 mg
-
Foszfor 389 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.1 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 49.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 214 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 201 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 157 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Összesen
678
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.6 g
Zsír
-
Összesen 260.5 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 110 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7887.2 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 3095 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 1131 mg
-
Foszfor 3112 mg
-
Nátrium 378 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 728.9 g
-
Cukor 372 mg
-
Élelmi rost 78 mg
VÍZ
-
Összesen 397 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1715 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 61 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 197 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 381 micro
-
Kolin: 250 mg
-
Retinol - A vitamin: 1610 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1254 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 731 micro
Összesen
5433
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 525.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 206 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.5 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 26.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
361
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg tönkölybúza liszt
-
20 dkg margarin
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 db tojássárgája
A töltelékhez
-
20 dkg mák
-
5 dkg kekszmorzsa
-
1 citromból nyert citromhéj
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
40 dkg sárgabaracklekvár
-
1.5 dl víz
Elkészítés
A tésztához
- Elmorzsoljuk a hideg margarint a liszttel, cukorral (édesítővel), citromhéjjal, majd a tojással tésztát gyúrunk belőle gyors mozdulatokkal rövid idő alatt, nehogy a vaj túlságosan felolvadjon, végül hűtőbe tesszük, míg a töltelék készül.
- Összekeverjük a töltelék száraz hozzávalóit, a mákot a keksszel és a citrommal.
- Felolvasztunk 3-4 ek lekvárt 1,5 dl vízzel és a mézzel, majd a mákos keveréket hozzáöntjük, addig keverjük, míg sűrű masszává lesz. Ha szükséges, több vízzel lazítjuk. Hagyjuk hűlni.
- A hűtőből kivesszük a tésztát, egyharmadát lecsípjük, és visszatesszük a hidegre, kétharmadát belenyújtjuk egy kivajazott(pite)formába, villával megszurkáljuk, s előmelegített sütőben (160 °C, gázsütő 4-es fokozat) épphogy aranyló sárgára sütjük (nálam kb. 15-20 perc).
- A megsült alapot langyosra hűlni hagyjuk, majd megkenjük 2-3 ek lekvárral, arra jön a mákos massza, arra a maradék lekvár, majd a hűtőből előkapott harmad-tésztát csíkokra sodorjuk, s berácsozzuk a torta tetejét. Továbbsütjük, míg a teteje is sárgára sül (25-30 perc), tányérra fordítjuk a langyos formából.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 125
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 14620
- Feltöltés dátuma: 2011. július 20.
Ajánló
A linzertészta gazdagítható citromhéjjal vagy vaníliával. A máktöltelék felturbózható rumba áztatott mazsolával. Jómagam az összes cukrot kiváltottam folyékony édesítőszerrel, amit nem mérek, csak nyomok kedvem szerint. A lekvár is lehet diabetikus, fő a magas gyümölcstartalom. Rácsozás helyett morzsolhatjuk is a tésztát a torta tetejére.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Adite
1 recept
Mákimádó lévén keresem a mák felhasználhatóságának lehetőségeit. Leginkább viszont akkor élvezem, ha maga a mák adja a tölteléket, s nem túróba, tejszínbe vagy épp a tésztába kevert, mert akkor kevésbé intenzív az íze. A linzertészta az egyik kedvenc "alapanyagom", gyors, egyszerű, finom, s a közismert lekváros linzertortát gondoltam valami egyszerű máktöltelékkel feldobni. Ez lett belőle :).