r
Nosalty Logó

Mákos linzertorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Adite
Mákos linzertorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 678 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 5433 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 361 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    32.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    985.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    387 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    389 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.1 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    214 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    157 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 678 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.6 g

Zsír

  • Összesen
    260.5 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    110 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7887.2 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    3095 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    1131 mg
  • Foszfor
    3112 mg
  • Nátrium
    378 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    728.9 g
  • Cukor
    372 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    397 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1715 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    197 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    250 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1610 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1254 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    731 micro
Összesen 5433 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    525.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 361 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Elmorzsoljuk a hideg margarint a liszttel, cukorral (édesítővel), citromhéjjal, majd a tojással tésztát gyúrunk belőle gyors mozdulatokkal rövid idő alatt, nehogy a vaj túlságosan felolvadjon, végül hűtőbe tesszük, míg a töltelék készül.
  2. Összekeverjük a töltelék száraz hozzávalóit, a mákot a keksszel és a citrommal.
  3. Felolvasztunk 3-4 ek lekvárt 1,5 dl vízzel és a mézzel, majd a mákos keveréket hozzáöntjük, addig keverjük, míg sűrű masszává lesz. Ha szükséges, több vízzel lazítjuk. Hagyjuk hűlni.
  4. A hűtőből kivesszük a tésztát, egyharmadát lecsípjük, és visszatesszük a hidegre, kétharmadát belenyújtjuk egy kivajazott(pite)formába, villával megszurkáljuk, s előmelegített sütőben (160 °C, gázsütő 4-es fokozat) épphogy aranyló sárgára sütjük (nálam kb. 15-20 perc).
  5. A megsült alapot langyosra hűlni hagyjuk, majd megkenjük 2-3 ek lekvárral, arra jön a mákos massza, arra a maradék lekvár, majd a hűtőből előkapott harmad-tésztát csíkokra sodorjuk, s berácsozzuk a torta tetejét. Továbbsütjük, míg a teteje is sárgára sül (25-30 perc), tányérra fordítjuk a langyos formából.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 125
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 14500
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 20.

Ajánló

A linzertészta gazdagítható citromhéjjal vagy vaníliával. A máktöltelék felturbózható rumba áztatott mazsolával. Jómagam az összes cukrot kiváltottam folyékony édesítőszerrel, amit nem mérek, csak nyomok kedvem szerint. A lekvár is lehet diabetikus, fő a magas gyümölcstartalom. Rácsozás helyett morzsolhatjuk is a tésztát a torta tetejére.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákimádó lévén keresem a mák felhasználhatóságának lehetőségeit. Leginkább viszont akkor élvezem, ha maga a mák adja a tölteléket, s nem túróba, tejszínbe vagy épp a tésztába kevert, mert akkor kevésbé intenzív az íze. A linzertészta az egyik kedvenc "alapanyagom", gyors, egyszerű, finom, s a közismert lekváros linzertortát gondoltam valami egyszerű máktöltelékkel feldobni. Ez lett belőle :).

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek