Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos koszorú

Mákos koszorú
Mákos koszorú
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mákimádó Apukám névnapjára készítettem ezt a nagyon finom, és roppant mutatós kalácsot. Pihe-puha tészta, vastagon töltelékkel. Mennyei, imádta az egész család.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy kávéskanál cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, a tojást, csipet sót, majd az élesztős tejet, és alaposan összedolgozzuk.
  3. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük kb. félóra alatt.

A töltelékhez

  1. A mákot elkeverjük ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, és kis lángon annyi tejjel (kb. 0.5-1 dl) felfőzzük, hogy sűrű állagú, de kenhető masszát kapjunk.
  2. A megkelt tésztát sütőpapírral borított deszkán vékony téglalappá nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a máktöltelékkel, majd a szélesebb felénél kezdve szorosan feltekerjük.
  3. Ezután egy éles késsel vagy pizzavágóval a henger közepénél vízszintesen bemetsszük, mintha vízszintesen félbe akarnánk vágni, de az egyik végén hagyjunk meg pár cm-t, tehát ne vágjuk teljesen félbe.
  4. Fonjuk át egymáson a 2 szálat, és a két végét igazítsuk össze. Sütőpapírostól emeljük át egy gáztepsire.

A tetejére

  1. Kenjük meg a tetejét egy felvert tojással, és szórjuk meg jégcukorral, majd kelesszük újabb 20 percig.
  2. 180 fokra előmelegített sütőben (aminek az aljába egy lábas vizet teszünk) kb. 25 perc alatt készre/pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 968
elküldve: 2
receptkönyvben: 100
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: 1

szakács

Szofika

Mióta szakács: 2010.09.24.
104 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos kelt kalács, mákos fonott koszorúm mákos töltött kelt tészta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bodon Judit dietetikus
BodonJudit / Bodon Judit dietetikus Sun, 2015-01-18 19:30

Elkészítettem mind a mákos, mind a fahéjas verziót, gyönyörű és isteni! :) Egy adag tésztát készítettem (kb. az itt megadott mennyiségek duplájával, bár inkább egy klasszikus kalácstészta lett, mert nem használtam azért 40 g élesztőt az 50 dkg liszthez), az első kelesztés után feleztem a tésztát (felet a mákosnak, felet a fahéjasnak) és a formázás után még hagytam kelni egy 20-30 percet. De a formázástól elképesztően mutatós lesz! Köszi a receptet! :)

Bodon Judit dietetikus
BodonJudit / Bodon Judit dietetikus Thu, 2015-01-15 21:38

Kedves Szofika! Én a formázást még nem teljesen értem. :) Van egy hengerem, azt hosszában (?ugye?) végigvágom úgy, hogy az egyik végén hagyok pár centit. A két szálat összefonom - eddig jól értem? Mert igazából ezt a két szálat akkor összetekerem, mert két szálat nem lehet fonni, nem? És aztán hogy lesz belőle ilyen szép koszorú?:)

613
friss élesztő 2 dkg
cukor 1 teáskanál
tej 1 dl
finomliszt 25 dkg
cukor 4 dkg
vaj 4 dkg
tojás 1 db
1 késhegynyi
mák 10 dkg
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
tej 0.5 dl
tojás 1 db
jégcukor 2 ek