Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos kalácska

Mákos kalácska
Mákos kalácska
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretett apai nagymamán készített nekünk isteni finom kis mákos, fonott kalácskákat (volt amelyiknek a tetejét nem mákkal, hanem kristálycukorral szórta). Azóta is próbálom azt az ízt megtalálni, kisebb-nagyobb sikerrel.
Ezúttal az egyik kenyeres könyvemben örültem meg egy receptnek. Finom-finom, de valószínűleg be kell látnom, olyat csak a Mama tudott.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A kenéshez és szóráshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szétmorzsolt élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (letakarva, 10-15 perc alatt).
  2. A vajat a langyos tejben megolvasztjuk, hozzáadjuk a sót és a mézet (ha tejport használunk, azt is), elkeverjük.
  3. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk (ha keményítőt használunk, belekeverjük). Hozzáadjuk a tejes keveréket és a felfuttatott élesztőt. 10-15 perc alatt selymes tésztát dagasztunk. (Ha szükséges adhatunk még hozzá kevés tejet vagy lisztet.)
  4. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt kelesztjük a tésztát, majd átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.
  5. Mindegyik buciból három, kb 13-15 cm-es, rudat sodrunk, összefonjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kalácsokat.
  6. Újabb kelesztés következik: letakarva, meleg helyen még fél órát pihentetjük a kalácsokat.
  7. A sütőt előmelegítjük légkeverésen 180 fokra.
  8. A kalácskákat megkenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgával. Meghintjük mákkal és kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 059
elküldve: 2
receptkönyvben: 201
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mákos kalácsok, mákos kalácskák, fonott mákos kalácskák

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gyorosizsuzsa
gyorosizsuzsa Sun, 2014-03-16 19:44

Kedves Petra!

A kalácska a lányom kedvence, szinte minden héten sütnöm kell. Én a víz és a tej adagját megemeltem, egy kicsit (25 ml), mert úgy lágyabb lesz a tészta és kelés után finomabb az állaga. Cukorból és sóból is 1-1 evőkanállal teszek, teltebb a tészta íze. (A tejport nem használom és szerintem így is finom.) Köszönet a receptért.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sun, 2013-02-10 13:00

Szia Petra!
Mit gondolsz a tejport ki lehet valtani krumplpure porral? Gondolom abban is kemenyito van.... Vagy mi is pontosan ez a "tejpor"? A kavefeheritore gondolsz? (igy fut a multik polcain)
Koszi

427
finomliszt 65 dkg
friss élesztő 3 dkg
víz 1.25 dl
cukor 1 teáskanál
tej 1.75 dl
vaj 6.5 dkg
méz 1 ek
1 teáskanál
tejpor 4 ek
tojássárgája 1 db
mák 3 dkg