r
Nosalty Logó

Mákos guba torta Kingus konyhájából

NS
Mákos guba torta Kingus konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

1114
Kalória
30.1g
Fehérje
141.3g
Szénhidrát
47.9g
Zsír
70.7g
Víz
216.6g
Koleszterin
12.2g
Élelmi rost
68.9g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Összesen 1114 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Összesen 5569 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Összesen 254 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.1 g

Zsír

  • Összesen
    47.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2490.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    1052 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    203 mg
  • Foszfor
    621 mg
  • Nátrium
    542 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    141.3 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    70.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    221 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    156 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 1114 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    150.4 g

Zsír

  • Összesen
    239.6 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    86 g
  • Koleszterin
    1083 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12451.8 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    266 mg
  • Kálcium
    5262 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    1015 mg
  • Foszfor
    3105 mg
  • Nátrium
    2711 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    706.4 g
  • Cukor
    344 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

Víz

  • Összesen
    353.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1105 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    751 micro
  • Kolin:
    778 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1084 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    257 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    927 micro
Összesen 5569 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    564.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    239 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 254 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és jól összegyúrjuk.
  2. Fóliába csomagolva fél órát hűtőben pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk, egy tortaforma aljába simítjuk, és előmelegített sütőben pár perc alatt kissé elősütjük. Mikor a sütőből kivesszük, vékonyan megkenhetjük forró gyümölcsízzel.
  3. A töltelékhez a kifliket felkockázzuk. A tejet a cukorral, vaníliás cukorral, darált mákkal és citromhéjjal felfőzzük. 2/3 részét a kiflikre öntjük. A maradék mákos krémet hagyjuk kissé kihűlni, és utána hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd ezt is a kiflikre öntjük. Hagyjuk, hogy a kiflidarabok jól megszívják magukat a mákos tejjel.
  4. A tölteléket a tésztalapra simítjuk, és lapos fakanállal jól megnyomkodjuk, hogy a kifli teljesen kitöltse a formát. Nagyjából 20 percig sütjük.
  5. A tojások fehérjét elkezdjük felverni, majd fokozatosan kanállal adagolva a porcukrot addig verjük, amíg jó kemény, vágható, fényes habot kapunk. Mikor a torta már majdnem megsült, akkor rásimítjuk a tojáshabot, és addig visszatesszük még a sütőbe, amíg a hab egy kissé meg nem barnul.
  6. Felszeletelve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Meg kellett sütnöm :)! Bár a családom szerint tökéletes lett, én azért még tudnék finomítani a dolgon :)! A tojások fehérjéből valamiért nem sikerült eléggé kemény habot vernem, ami azt okozta, hogy sütés után egy picike levet engedett. Elenyésző volt, és a kifli amúgy is felszívta, de érdemes odafigyelni arra, hogy a fehérje tényleg kemény legyen és azonnal rákenjük a tortára, ne hagyjuk állni, ne essen össze! A lekvár elhagyható, de egy kissé pikánsabbá teszi a torta ízét. Ami még készítés közben derült ki, hogy hiába volt a mák cukrozott, kellett még pótolni a cukor mennyiségét, mert kissé kesernyés volt. Inkább kóstolgassuk a töltelék elkészítése közben, hogy biztosra menjünk :)!

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek