Nosalty Logó

Mákos guba Sütőtöktől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Sütőtök89
Mákos guba Sütőtöktől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 845 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 5075 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 130 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2394.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    1133 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    443 mg
  • Nátrium
    631 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.3 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 845 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    190.5 g

Zsír

  • Összesen
    177.9 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    69 g
  • Koleszterin
    900 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14365.4 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    214 mg
  • Kálcium
    6797 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    826 mg
  • Foszfor
    2659 mg
  • Nátrium
    3789 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    619.6 g
  • Cukor
    291 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    346.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    503 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    655 micro
  • Kolin:
    790 mg
  • Retinol - A vitamin:
    503 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1241 micro
Összesen 5075 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    364.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 130 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kifliket 2 nappal előbb megvesszük, hogy szikkadtak legyenek. A készítés napján 1-1,5 cm-es karikákra vágjuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, kristálycukorral és a vaníliával.
  3. A 1,5 liter tejet a mazsolával feltesszük melegedni, majd forráskor belekavarjuk a cukros-tojásos masszát, és 5 perc alatt, kavargatva felfőzzük. Ez a sodó.
  4. Félretesszük hűlni, addig megfőzzük a pudingot: az 1,3 liter tej egyharmadában hidegen elkeverjük a pudingport és a cukrot kézi habverővel (így nem lesz csomós), míg a többi részét felmelegítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a pudingos tejet, és folyamatos keverés mellett pár perc alatt pudinggá főzzük. Félretesszük kicsit hűlni.
  5. Ha kicsit lehűltek a "krémek", a fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a sodóba. Ezután elkezdjük összeállítani a gubát. Egy magas falú hőálló tálba vagy jénaiba rétegezzük az összetevőket a következő sorrendben: sodó, kiflikarikák, mák, puding. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók, illetve míg meg nem telik a tálunk. A tetejét mindig a sodóval zárjuk, és díszítésnek meghintjük egy kis mákkal.
  6. Előmelegített sütőben (fedő nélkül) halvány pirulásig sütjük a gubát.
  7. Akkor tálaljuk, ha teljesen kihűlt. Ha esetleg marad ki sodó a végén, azt egy kis kiöntőben mellétesszük, és szedéskor mindenki önthet belőle a maga adagjára, ha akar.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 52
  • Össznézettség: 66012
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 29.

Ajánló

Mák-rajongóknak! :) Olyan vendégünk is volt, aki kerek perec kijelentette, hogy undorodik a mákos gubától, aztán addig ette, míg el nem vettük előle a tálat. :D Szóval bátran ajánlom mindenkinek, nekem ennél nagyobb elismerés nem kell. :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sütőtök89 66 recept

Mákos guba... sosem szerettem igazán (tudom, nem vagyok normális...:D). Valahogy puritánnak, durva szóval élve "igénytelen" desszertnek tartottam, és tartom a mai napig is, mert sehol nem ettem még igazán jót. Aztán (mivel a család nagyon szereti) egy ismerőstől kapott recept alapján megalkottam a "magamét", amit már a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhetek puritánnak. :) Ezt még én is nagyon szeretem, mert bár nem a klasszikus verzió betűről betűre, de szerintünk ez csak javított rajta. Nagyon dús, nagyon gazdag változat, de úgy gondolom, semmi nincs benne, ami erőltetett vagy nem beleillő. Leljétek benne örömötöket! :) Tipp: A mákot mindig inkább piacon, de legalábbis egészben vegyétek meg, mert az előre ledarált zacskós változat, az valami tragédia. Egyszer dolgoztam vele, soha többet, még az egyik vendég is megjegyezte, mennyire "kifújt a mák". Szóval megéri frissen ledarálni, mert ég és föld a különbség. Nagymamám tanította, hogy a régebben ledarált mák meg is keseredik. Mi vettünk nemrég egy filléres kis multifunkciós kávé- és mákdarálót, megérte.

Hozzászólások

DiaNatura

Gyönyör? és gusztusos! Gratulálok! Üdv, Dia

Ancsocska

A recept biztos isteni, csak egy apró megjegyzés: Ilyen névvel, hogy Süt?tök elég merész édességet kitenni :D Els? pillantásra úgy olvastam hogy Mákos guba süt?tökkel.. És mivel én elég egyszer? gyermek volnék, meg se akartam nyitni, pedig a mákos guba az egyik kedvencem, és ez egy igazi gyöngyszemnek t?nik :-))

Sütőtök89

Diavega, köszönöm! :):) Ancsocska! Nagyon remélem, hogy adsz neki egy esélyt, egyszer elkészíted, és beválik! :) Igazad van a nevét illet?en, csak a "Mákos guba 25." valahogy nem tetszett, ezen meg legalább rajta van a kézjegyem. :) Még jó, hogy végül megnyitottad! :)

Kodia1

Nagyon finom, bár én kihagytam a pudingos krémet. :-) Üdv: Klaudia

Törölt felhasználó

Sziasztok! Ez valami gyönyörü hétvégén kipróbálom!!:D köszi

Sütőtök89

:):) Örülök, hogy tetszik! Ki ne hagyjátok a pudingos részt, az a szíve-lelke! ;)

Törölt felhasználó

Helló! Sajnos a sodóval valami nem stimmel :) tettem melegedni mazsolával, forrva hozzá a kikevert tojásokat és ..... kicsapta :D túrós lett és híg. Vagy ilyen a sodó? Vagy lehet nem volt valami friss benne? Még nem készítettem sodót, kicsit furcsa. Üdv, Sz.I.N.

Törölt felhasználó

Bocsáss meg, hadd kérdezzem meg, nem sok az a másfél liter tej hozzá? (esetleg s?r?södik még?)

Sütőtök89

Nem sok, hígnak kell lennie, mint egy sodó vagy mint a madártej! :) Nem szabad bes?ríteni, épphogy s?r?bb, mint a tej önmagában, ett?l lesz jó szotyis a kifli. :) A puding meg majd ellensúlyozza összerakásnál.

Sütőtök89

Húha, elképzelésem sincs, miért történhetett, nagyon sajnálom... :( Nálunk ez 30-40 éve ugyanígy készül?, többgenerációs recept, és egyébként meg egy elég elterjedt, közismert sodó/szósz-elkészítés. Sok helyen olvasok hasonlót vagy szinte ugyanezt más ételek mellé. Nem volt valami kicsit romlott véletlen? S?r?n keverted, mikor öntötted hozzá a tejhez? Ezekre tudok csak gondolni. Nagyon gyorsan kell kavarni a kézi habver?vel, és szép fokozatosan, kis sugárban engedni bele a tojásos szószt. A tejet fel kell forralni, de mikor látod, hogy "pöszörög", azaz kezd forrni, máris öntheted bele, nem kell megvárni, míg majd' kifut. Hígnak pedig híg persze, olyannak kell lennie, mert nem krém vagy puding, hanem sodó. :) Azzal nincs gond. :) Remélem, ha adsz neki még egy esélyt, sikerül! Vagy ha van bevált módszered, nyugodtan készítsd azzal, max azt szedd ki a receptb?l, amit jónak látsz. :)

Törölt felhasználó

Kedves Süt?tök89! Megpróbálom még egyszer, hátha másodjára összejön. Remélem most jobb lesz :) (a tojások érdekében is :D) Köszi a gyors választ! Üdv

Sütőtök89

Nagyon szívesen, én meg a bizalmat! :) Esetlen még az jutott eszembe, hogy akkor ne várd meg, míg forr a tej, hanem mikor már kicsit g?zölög, öntsd bele, és addig kavard folyamatosan, közepes lángon, míg fel nem f? (5 perc kb). Bónusz tipp: a tejmennyiségb?l vegyél el melegítés el?tt 2-3 dl-t, és azt is keverd el a tojásos cukorral, hogy hígabb legyen, így talán könnyebb elkeverni benne pillanatok alatt. :) Sok sikert!!

Kodia1

Egyszer jártam én is így, amikor nem vettem le takarékra a gázt, és rögtön összekapta. Amikor látod, hogy kezd forrni a tej ( éppen meg akar indulni felfelé a lábasban) rögtön tekerd le a lábas alatt takarékra a lángot, és lassan csurgasd bele a kikevert tojást, de gyorsan keverd a másik kezeddel a tejet. Ha belecsurgattad a tojást, akkor még kb. 1-2 percig kevergesd gyorsan, de takarék lángon és kész. Én így szoktam, és nincs vele gondom. Üdv: Klaudia

Törölt felhasználó

Megcsináltam. Szerintem jó recept, grat. Nem akarom osztani az észt, de néhány észrevétel. A forrásban lév? tejbe tojást önteni konyhai gyakorlat nélkül szinte biztos rántottát eredményez. Én vagy meleg tejjel csinálok némi h?kiegyenlítést, vagy csak szimplán nem várom meg amíg felforr a tej. A pudingos krémet érdemes úgy h?teni, hogy rádobunk némi folpackot a tetejére, különben beb?rösödik.

Sütőtök89

Köszi! :) És a tippeket is köszi, sokaknak jól fog jönni biztosan! :) Nekem hasonló gondjaim nem voltak még, de mint tudjuk, nincs két egyforma helyzet. A tejbe tényleg nem forráskor kell beleönteni, isten ?rizz, hogy kifusson, nem kell megvárni. :)

Törölt felhasználó

Én is el szeretném késziteni,csak valami nem világos nekem a hozzávalókban.Ha jól értelmezem majdnem 3 liter tej kell bele???? 1,5+1,3 l tej?????????????A sodóba még csak-csak értem,de egy vaniliás pudinghoz tényleg több mint 1 liter tej szükséges?Segitsetek kérlek? El?re is köszi

Sütőtök89

Ahogy olvasod, pontosan úgy kell.:) Ne ijedj meg a tejmennyiségt?l, ez nem az a típusú guba, ami szárazon forog a szádban...;) Meg Ez nagy adag, b?ven elbírja, higgy nekem! Hajrá!:)

linda.fabian

Megcsináltam! Iszonyatosan finom! A sima mákos guba nekem sem volt a top kedvencem, pedig a mákot imádom, de ezen el tudnék élni. Annyit változtattam, hogy a kiflit saját kez?leg sütöttem a Tejes kifli recept alapján, mivel itt Máltán nincs rendes kifli, de így házilag még finomabb szerintem. Sütés el?tt a sodóval kentem meg (tojásfehérjementessel), és nem is hagytam már szikkadni, csak kih?lni kicsit. Köszönöm a receptet!

Sütőtök89

Aztamindenit, saját sütés? kifli! :) Biztos szenzációs lett a végeredmény, gratulálok! :)

linda.fabian

Ezt fogom sütni a külföldi ismer?söknek is, mint magyar különlegesség!:)

Törölt felhasználó

Hol is van a receptben a süt?tök? Csak a címben? Mari

dmarti

Kedves Mari! Süt?tök a szakács neve:) Márti

Törölt felhasználó

Ezen jó nagyot nevettem!:)))))))

Törölt felhasználó

Kedves Süt?tök89! Megcsináltam ezt a FANTASZTIKUS receptet és olyan sikert arattam vele...hogy csak na:) Tökéletes az összes arány, nagyon finom lett! A külföldi vendégekt?l tényleg el kellett venni a tálat, mert már kipukkadtak, de még mindig ettek:) Szóval köszönet érte, tuti családi recept lesz bel?le! Szevica

Sütőtök89

Nagyon örülök a sikerednek, szevica! :) :) Azt hiszem, ez a guba egyik jó példája annak, hogy olykor picikét érdemes felturbózni a hagyományos recepteket, persze tisztelettel és ízléssel, de azért mégis... :) Az "egész jó" és az "uram isten, de finom" közt gyakran apró dolgok vannak csak.

szilvamag1977

nagyon királyság ez a recept, mindenkinek ízlett, köszi :D

Sütőtök89

Szívesen, nagyon örülök neki! :) :)

Ani1971

Elkészítettem,nagyon fincsi! Gyorsan el is fogyott... :D

Ancsocska

Képzeld el hogy jártam. Van nekem egy apukám, aki (velem együtt) hatalmas mák rajongó. Nagyon szereti a mákos gubát is, de valahogy (okát ne kérdezd, nem egy bonyolult étel) sose készítettünk, gyerekkora óta gyakorlatilag nem evett, és azóta is a "mama mákosgubája"-t emlegeti. Néhány napja jött az ihlet, csináljunk gulyás levest, régen is volt, szeretjük is, miért ne. De az után nem kell egy "rendes" f?étel, akkor mi legyen a második?! Palacsinta most volt.. Akkor? Mákosguba!!!!!! Nosza, ugorjunk neki. Na itt jött a bökken?. Én, egyedül, recepteket kerestem. Mivel az én drága édesapám mindenre, ami nem krémes-habos-pudingos-trutyis :P azt mondja hogy "szárazfájdalom", ezért direkt olyan receptet kerestem, ami a legkrémesebbnek, legtrutyisabbnak nézett ki. Itt lyukadtam ki nálad. Na mondom én leszek a legmen?bb gyerek a földön, megsütöm neki ezt az álmot. Biztos ami biztos alapon, meg is növeltem a sodó és a puding mennyiségét. (8 átlag méret? kiflihez 2-2L tejb?l csináltam a pudingot is és a sodót is, 8 házi tojással) Büszke voltam magamra, hatalmas adag lett (két tepsivel, mivel magasabb falú jénaim nincs), megkóstoltam és MENNYEI. Apukám hazaért, jóformán ugrándozva fogadtam hogy: eztnézd eztnézd eztnézd definom deszép detrutyis!! Na és itt lebökött a mutatvány. Ugyanis az én "szárazfájdalom utáló" apukám mit mond??? "Mi ez a sok krém rajta??? A Mama olyat csinált, ami csak a tejbe áztatott majd LECSÖPÖGTETETT kifli és a száraz mák. Ez NEM OLYAN!!" Hát nem :( Ellenben megnyalta mind a tíz ujját, mert ez egy istenifinom mákos desszert. De még mindig adósa vagyok egy (számára) IGAZI mákos gubával, mert hogy annak ehhez semmi köze. :D

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek