Mákos guba Sütőtöktől

- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
400g kifli1116 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
2800g tej1568 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
113g vaníliás pudingpor429 kcal
-
49g porcukor190 kcal
- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
10.2g kifli28 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
71.1g tej40 kcal
-
0.6g mazsola2 kcal
-
5.1g mák27 kcal
-
2.9g vaníliás pudingpor11 kcal
-
1.2g porcukor5 kcal
- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.7 g
Zsír
-
Összesen 29.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2394.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 1133 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 138 mg
-
Foszfor 443 mg
-
Nátrium 631 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.3 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 57.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 207 micro
- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 190.5 g
Zsír
-
Összesen 177.9 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 69 g
-
Koleszterin 900 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14365.4 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 214 mg
-
Kálcium 6797 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 826 mg
-
Foszfor 2659 mg
-
Nátrium 3789 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 619.6 g
-
Cukor 291 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 346.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 503 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 655 micro
-
Kolin: 790 mg
-
Retinol - A vitamin: 503 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1241 micro
- 14% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 364.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 173 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Hozzávalók
-
8 db kifli
-
5 db tojás
-
3 csomag vaníliás cukor
-
4 kávéskanál vaníliaaroma
-
5 ek cukor
-
2.8 l tej
-
1 marék mazsola
-
20 dkg mák
-
2.5 csomag vaníliás pudingpor
-
7 ek porcukor
Elkészítés
- A kifliket 2 nappal előbb megvesszük, hogy szikkadtak legyenek. A készítés napján 1-1,5 cm-es karikákra vágjuk.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, kristálycukorral és a vaníliával.
- A 1,5 liter tejet a mazsolával feltesszük melegedni, majd forráskor belekavarjuk a cukros-tojásos masszát, és 5 perc alatt, kavargatva felfőzzük. Ez a sodó.
- Félretesszük hűlni, addig megfőzzük a pudingot: az 1,3 liter tej egyharmadában hidegen elkeverjük a pudingport és a cukrot kézi habverővel (így nem lesz csomós), míg a többi részét felmelegítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a pudingos tejet, és folyamatos keverés mellett pár perc alatt pudinggá főzzük. Félretesszük kicsit hűlni.
- Ha kicsit lehűltek a "krémek", a fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a sodóba. Ezután elkezdjük összeállítani a gubát. Egy magas falú hőálló tálba vagy jénaiba rétegezzük az összetevőket a következő sorrendben: sodó, kiflikarikák, mák, puding. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók, illetve míg meg nem telik a tálunk. A tetejét mindig a sodóval zárjuk, és díszítésnek meghintjük egy kis mákkal.
- Előmelegített sütőben (fedő nélkül) halvány pirulásig sütjük a gubát.
- Akkor tálaljuk, ha teljesen kihűlt. Ha esetleg marad ki sodó a végén, azt egy kis kiöntőben mellétesszük, és szedéskor mindenki önthet belőle a maga adagjára, ha akar.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 52
- Össznézettség: 66012
- Feltöltés dátuma: 2012. június 29.
Ajánló
Mák-rajongóknak! :) Olyan vendégünk is volt, aki kerek perec kijelentette, hogy undorodik a mákos gubától, aztán addig ette, míg el nem vettük előle a tálat. :D Szóval bátran ajánlom mindenkinek, nekem ennél nagyobb elismerés nem kell. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Mákos guba... sosem szerettem igazán (tudom, nem vagyok normális...:D). Valahogy puritánnak, durva szóval élve "igénytelen" desszertnek tartottam, és tartom a mai napig is, mert sehol nem ettem még igazán jót. Aztán (mivel a család nagyon szereti) egy ismerőstől kapott recept alapján megalkottam a "magamét", amit már a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhetek puritánnak. :) Ezt még én is nagyon szeretem, mert bár nem a klasszikus verzió betűről betűre, de szerintünk ez csak javított rajta. Nagyon dús, nagyon gazdag változat, de úgy gondolom, semmi nincs benne, ami erőltetett vagy nem beleillő. Leljétek benne örömötöket! :) Tipp: A mákot mindig inkább piacon, de legalábbis egészben vegyétek meg, mert az előre ledarált zacskós változat, az valami tragédia. Egyszer dolgoztam vele, soha többet, még az egyik vendég is megjegyezte, mennyire "kifújt a mák". Szóval megéri frissen ledarálni, mert ég és föld a különbség. Nagymamám tanította, hogy a régebben ledarált mák meg is keseredik. Mi vettünk nemrég egy filléres kis multifunkciós kávé- és mákdarálót, megérte.
Hozzászólások
Gyönyör? és gusztusos! Gratulálok! Üdv, Dia
A recept biztos isteni, csak egy apró megjegyzés: Ilyen névvel, hogy Süt?tök elég merész édességet kitenni :D Els? pillantásra úgy olvastam hogy Mákos guba süt?tökkel.. És mivel én elég egyszer? gyermek volnék, meg se akartam nyitni, pedig a mákos guba az egyik kedvencem, és ez egy igazi gyöngyszemnek t?nik :-))
Diavega, köszönöm! :):) Ancsocska! Nagyon remélem, hogy adsz neki egy esélyt, egyszer elkészíted, és beválik! :) Igazad van a nevét illet?en, csak a "Mákos guba 25." valahogy nem tetszett, ezen meg legalább rajta van a kézjegyem. :) Még jó, hogy végül megnyitottad! :)
Nagyon finom, bár én kihagytam a pudingos krémet. :-) Üdv: Klaudia
Sziasztok! Ez valami gyönyörü hétvégén kipróbálom!!:D köszi
:):) Örülök, hogy tetszik! Ki ne hagyjátok a pudingos részt, az a szíve-lelke! ;)
Helló! Sajnos a sodóval valami nem stimmel :) tettem melegedni mazsolával, forrva hozzá a kikevert tojásokat és ..... kicsapta :D túrós lett és híg. Vagy ilyen a sodó? Vagy lehet nem volt valami friss benne? Még nem készítettem sodót, kicsit furcsa. Üdv, Sz.I.N.
Bocsáss meg, hadd kérdezzem meg, nem sok az a másfél liter tej hozzá? (esetleg s?r?södik még?)
Nem sok, hígnak kell lennie, mint egy sodó vagy mint a madártej! :) Nem szabad bes?ríteni, épphogy s?r?bb, mint a tej önmagában, ett?l lesz jó szotyis a kifli. :) A puding meg majd ellensúlyozza összerakásnál.
Húha, elképzelésem sincs, miért történhetett, nagyon sajnálom... :( Nálunk ez 30-40 éve ugyanígy készül?, többgenerációs recept, és egyébként meg egy elég elterjedt, közismert sodó/szósz-elkészítés. Sok helyen olvasok hasonlót vagy szinte ugyanezt más ételek mellé. Nem volt valami kicsit romlott véletlen? S?r?n keverted, mikor öntötted hozzá a tejhez? Ezekre tudok csak gondolni. Nagyon gyorsan kell kavarni a kézi habver?vel, és szép fokozatosan, kis sugárban engedni bele a tojásos szószt. A tejet fel kell forralni, de mikor látod, hogy "pöszörög", azaz kezd forrni, máris öntheted bele, nem kell megvárni, míg majd' kifut. Hígnak pedig híg persze, olyannak kell lennie, mert nem krém vagy puding, hanem sodó. :) Azzal nincs gond. :) Remélem, ha adsz neki még egy esélyt, sikerül! Vagy ha van bevált módszered, nyugodtan készítsd azzal, max azt szedd ki a receptb?l, amit jónak látsz. :)
Kedves Süt?tök89! Megpróbálom még egyszer, hátha másodjára összejön. Remélem most jobb lesz :) (a tojások érdekében is :D) Köszi a gyors választ! Üdv
Nagyon szívesen, én meg a bizalmat! :) Esetlen még az jutott eszembe, hogy akkor ne várd meg, míg forr a tej, hanem mikor már kicsit g?zölög, öntsd bele, és addig kavard folyamatosan, közepes lángon, míg fel nem f? (5 perc kb). Bónusz tipp: a tejmennyiségb?l vegyél el melegítés el?tt 2-3 dl-t, és azt is keverd el a tojásos cukorral, hogy hígabb legyen, így talán könnyebb elkeverni benne pillanatok alatt. :) Sok sikert!!
Egyszer jártam én is így, amikor nem vettem le takarékra a gázt, és rögtön összekapta. Amikor látod, hogy kezd forrni a tej ( éppen meg akar indulni felfelé a lábasban) rögtön tekerd le a lábas alatt takarékra a lángot, és lassan csurgasd bele a kikevert tojást, de gyorsan keverd a másik kezeddel a tejet. Ha belecsurgattad a tojást, akkor még kb. 1-2 percig kevergesd gyorsan, de takarék lángon és kész. Én így szoktam, és nincs vele gondom. Üdv: Klaudia
Megcsináltam. Szerintem jó recept, grat. Nem akarom osztani az észt, de néhány észrevétel. A forrásban lév? tejbe tojást önteni konyhai gyakorlat nélkül szinte biztos rántottát eredményez. Én vagy meleg tejjel csinálok némi h?kiegyenlítést, vagy csak szimplán nem várom meg amíg felforr a tej. A pudingos krémet érdemes úgy h?teni, hogy rádobunk némi folpackot a tetejére, különben beb?rösödik.
Köszi! :) És a tippeket is köszi, sokaknak jól fog jönni biztosan! :) Nekem hasonló gondjaim nem voltak még, de mint tudjuk, nincs két egyforma helyzet. A tejbe tényleg nem forráskor kell beleönteni, isten ?rizz, hogy kifusson, nem kell megvárni. :)
Én is el szeretném késziteni,csak valami nem világos nekem a hozzávalókban.Ha jól értelmezem majdnem 3 liter tej kell bele???? 1,5+1,3 l tej?????????????A sodóba még csak-csak értem,de egy vaniliás pudinghoz tényleg több mint 1 liter tej szükséges?Segitsetek kérlek? El?re is köszi
Ahogy olvasod, pontosan úgy kell.:) Ne ijedj meg a tejmennyiségt?l, ez nem az a típusú guba, ami szárazon forog a szádban...;) Meg Ez nagy adag, b?ven elbírja, higgy nekem! Hajrá!:)
Megcsináltam! Iszonyatosan finom! A sima mákos guba nekem sem volt a top kedvencem, pedig a mákot imádom, de ezen el tudnék élni. Annyit változtattam, hogy a kiflit saját kez?leg sütöttem a Tejes kifli recept alapján, mivel itt Máltán nincs rendes kifli, de így házilag még finomabb szerintem. Sütés el?tt a sodóval kentem meg (tojásfehérjementessel), és nem is hagytam már szikkadni, csak kih?lni kicsit. Köszönöm a receptet!
Aztamindenit, saját sütés? kifli! :) Biztos szenzációs lett a végeredmény, gratulálok! :)
Ezt fogom sütni a külföldi ismer?söknek is, mint magyar különlegesség!:)
Hol is van a receptben a süt?tök? Csak a címben? Mari
Kedves Mari! Süt?tök a szakács neve:) Márti
Ezen jó nagyot nevettem!:)))))))
Kedves Süt?tök89! Megcsináltam ezt a FANTASZTIKUS receptet és olyan sikert arattam vele...hogy csak na:) Tökéletes az összes arány, nagyon finom lett! A külföldi vendégekt?l tényleg el kellett venni a tálat, mert már kipukkadtak, de még mindig ettek:) Szóval köszönet érte, tuti családi recept lesz bel?le! Szevica
Nagyon örülök a sikerednek, szevica! :) :) Azt hiszem, ez a guba egyik jó példája annak, hogy olykor picikét érdemes felturbózni a hagyományos recepteket, persze tisztelettel és ízléssel, de azért mégis... :) Az "egész jó" és az "uram isten, de finom" közt gyakran apró dolgok vannak csak.
nagyon királyság ez a recept, mindenkinek ízlett, köszi :D
Szívesen, nagyon örülök neki! :) :)
Elkészítettem,nagyon fincsi! Gyorsan el is fogyott... :D
Képzeld el hogy jártam. Van nekem egy apukám, aki (velem együtt) hatalmas mák rajongó. Nagyon szereti a mákos gubát is, de valahogy (okát ne kérdezd, nem egy bonyolult étel) sose készítettünk, gyerekkora óta gyakorlatilag nem evett, és azóta is a "mama mákosgubája"-t emlegeti. Néhány napja jött az ihlet, csináljunk gulyás levest, régen is volt, szeretjük is, miért ne. De az után nem kell egy "rendes" f?étel, akkor mi legyen a második?! Palacsinta most volt.. Akkor? Mákosguba!!!!!! Nosza, ugorjunk neki. Na itt jött a bökken?. Én, egyedül, recepteket kerestem. Mivel az én drága édesapám mindenre, ami nem krémes-habos-pudingos-trutyis :P azt mondja hogy "szárazfájdalom", ezért direkt olyan receptet kerestem, ami a legkrémesebbnek, legtrutyisabbnak nézett ki. Itt lyukadtam ki nálad. Na mondom én leszek a legmen?bb gyerek a földön, megsütöm neki ezt az álmot. Biztos ami biztos alapon, meg is növeltem a sodó és a puding mennyiségét. (8 átlag méret? kiflihez 2-2L tejb?l csináltam a pudingot is és a sodót is, 8 házi tojással) Büszke voltam magamra, hatalmas adag lett (két tepsivel, mivel magasabb falú jénaim nincs), megkóstoltam és MENNYEI. Apukám hazaért, jóformán ugrándozva fogadtam hogy: eztnézd eztnézd eztnézd definom deszép detrutyis!! Na és itt lebökött a mutatvány. Ugyanis az én "szárazfájdalom utáló" apukám mit mond??? "Mi ez a sok krém rajta??? A Mama olyat csinált, ami csak a tejbe áztatott majd LECSÖPÖGTETETT kifli és a száraz mák. Ez NEM OLYAN!!" Hát nem :( Ellenben megnyalta mind a tíz ujját, mert ez egy istenifinom mákos desszert. De még mindig adósa vagyok egy (számára) IGAZI mákos gubával, mert hogy annak ehhez semmi köze. :D