Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Majorannás gombával töltött csirke

Majorannás gombával töltött csirke
Majorannás gombával töltött csirke
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amilyen mutatós egész csirkét sütni, annyira egyszerű is. Pataki tálban gyerekjáték! Pláne úgy, hogy són sütés közben nem kell locsolgatni, mozgatni sem! Jellemző, hogy mire fényképezőgépet ragadtam, "eltűnt" a szárnya!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sokféle töltelékkel lehet töltött csirkét csinálni. Bele lehet morzsolni ebbe a töltelékbe a főtt csirkemájat is. Minden nemzetnek van specialitása a mandulástól az ananászosig.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egész csirkét kimossuk, és szárazra töröljük.
  2. Beáztatjuk a pataki tálat. (min. fél órára)
  3. A hagymát apróra vágjuk, kis olajon megfonnyasztjuk.
  4. A gombát apróra vágva hozzáadjuk, sózzuk, majorannázzuk, és borsozzuk.
  5. Mikor a gomba majdnem elfőtte saját levét, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, kicsit pirítjuk, majd hozáöntjük a tejet.
  6. A sűrű masszát hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a két tojást.
  7. Ezt a masszát töltjük a csirke bőre alá. (Újjal a "feneke" felől a melle és a háta felé benyúlunk a combokig.) Finomant töltjük, hogy a bőr ki ne szakadjon.
  8. Ha marad ki massza, azt a csirke belsejébe kenjük, majd a bőrt összetűzzük fogvájóval, sasliknyárssal. (Vagy összevarrjuk.)
  9. Fél óra áztatás után a pataki tál aljára elterítjük a durva szemű sót, erre tesszük a hátára fektetve a csirkét.
  10. A sütő begyújtásakor tesszük a tálat a sütőbe. (Vizes tál nem bírná ki a forró sütőt, ezért fontos, hogy együtt melegedjenek.)
  11. Addig sütjük, amíg a bőr pirosra nem sül. Nem kell forgatni vagy locsolni.

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 511
elküldve: 9
receptkönyvben: 459
elkészítve: 14/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Dlizzy

Mióta szakács: 2010.04.05.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: római tál receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

töltött csirke, fűszeres töltött egész csirke pataki tálban

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Orsianyu
Orsianyu Sat, 2012-12-15 23:40

Nagyon jó a recept, elmentettem a karácsonyi menühöz...viszont nincs pataki tálam, de még egy jénaim sem, ilyenkor mi a teendő??
Köszönöm!

dlizzy
Dlizzy / dlizzy Sun, 2012-12-16 18:00

Valami lefedhető sütőálló edény(pl. alufóliával lefedve), vagy sütőzacskó is jó lehet, bár én azt még sosem próbáltam, nem tudom, hogy bírja a sóágyat. Amennyiben megvan a megoldás, írd meg! Sok sikert!

dlizzy
Dlizzy / dlizzy Mon, 2011-07-04 12:52

A sütőzacskó érdekes ötlet. Én soha nem sütök abban, ezért ha bárkinek van tapasztalata írjon! :)

reguska
reguska Sun, 2011-07-03 19:49

Nagyon jól néz ki, Nekem nincs ilyen tálam.... lehet sütőzacsiban is így? engem is érdekelne!Mentve a recept!!!
Üdv: Regi

hsgyorgyi
hsgyorgyi Mon, 2011-05-16 12:09

Zsoficica!
A csirke a sós párában puhul meg és isteni lesz. Ha véletlenül egy kicsi só valahol ráragad, azt könnyen le lehet dörzsölni.Ne félj!
Na hogy ízlett a hihetetlennek?-írd majd meg!

zsoficica
zsoficica Tue, 2011-04-12 14:43

Nagyon tetszik ez a recept ki szertném próbálni.Azt mondták nekem hogy ha beleteszem a csirkét a sóba ehetetlen lessz a hús,mert olyan lessz,mint a hering.Mivel a sóágyon van a csibe!Mindenesetre én hétvégére elkészitem:nyugtass meg hogy tuti nem kell kidobni.:)

dlizzy
Dlizzy / dlizzy Tue, 2011-04-12 17:00

Nem értem, hogy miért mondják, hogy heringhez hasonló sós lesz. Próbálták már? Vagy még sose merték? A csirkét nem kell megsózni, és a só nem tud "felmászni a csirkére", hogy az egészet besózza. Nem a Holt-tenger vizében kell órákig áztatni, csak alatta van só . Légy nyugodt, nem lesz sós. Ezt nem csak én mondom, hanem az előtted hozzászólók is! :)

zsoficica
zsoficica Tue, 2011-04-12 21:52

Köszönöm a válaszodat.Én nem félek tőlle csak mégis megkérdeztelek. Elhiszem hogy jo lessz.Itt lessz az az illető is aki nem hiszi hogy nem lessz sós, ehető ez a csibe.Na én bebizonyitom neki,hogy fincsi lessz!!!!

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Sat, 2011-04-09 16:47

Nahát! Megcsináltam!
Ez valami fantasztikus! A hús pont olyan, amilyennek lennie kell! A kislányom imádja! Már látom, hogy ez a pipi sokszor kerül majd fel az asztalra! :)
Köszönet érte!
Én a tölteléket megvariáltam a saját szánk íze szerint ... remek volt.
Egyből kettőt készítettem ... az egyiket egy igen kedves ismerősömnek ... várom tőle is a visszajelzést. Megyek is ... begyűjtöm a dícséreteket! :))

dlizzy
Dlizzy / dlizzy Sat, 2011-04-09 11:12

a tál tetejét és alját is áztatni kell, és sütés alatt végig rajta van a teteje.

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Fri, 2011-04-08 17:40

Ez lesz holnap az ebéd ... előreláthatólag némi változtatással (májas-gombás töltelékkel).
De ezt a sütési módot feltétlenül ki kell próbálnom!
Majd megírom, hogy sikerült!

683
csirke 1.5 kg
gomba 500 g
zsemlemorzsa 2 ek
tojás 2 db
majoranna 1 ek
napraforgó olaj 2 ek
vöröshagyma 2 kis fej
tej 0.5 dl
100 dkg