Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Majdnem-brownie fekete babból

Majdnem-brownie fekete babból
Majdnem-brownie fekete babból
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fekete babról ódákat lehetne zengeni (pl. magas antioxidáns- és fehérjetartalom, alacsony GI, stb.), de most nem untatok vele senkit. Csicseriborsóból készítettem már sütit, és nagyon finom lett, ezért gondoltam, hogy ez is szuper lesz.... És valóban! Aki idegenkedne a bab gondolatától sütiben, soha nem fogja kiérezni belőle!

Ez a recept csak "alapegység" egy nagyon kicsi tepsihez. Átlag méretű tepsihez min. háromszorozzuk a mennyiséget. Nem érdemes alacsonyra hagyni, mert akkor könnyen kiszárad.

hozzávalók / 2 adag

  • 1 fekete bab konzerv (nettó 439 g)
  • 3 tojás
  • 3 ek olaj
  • 30 g cukrozatlan kakaópor (kb. 4 ek)
  • 1/2 tk sütőpor
  • 150 g cukor (kb. 3 ek belőle, jobb, ha barna)

Opcionális ízesítők:

ajánlat

Pár tanács:

Vigyázat!! Az USA-ban a cukor sokkal ízetlenebb, mint a magyar társa, mivel cukornádból készül, ezért sokkal több kell belőle (ezért tűnik úgy, hogy az amerikai receptekben rengeteg cukor van). Nagyon valószínű, hogy magyar cukorból valamivel kevesebb kell bele, ezért kisebb mennyiséggel kezdjetek! Pár evőkanalat belőle helyettesítsünk barna cukorral, akkor sokkal puhább lesz a süti. Mindet viszont ne, mert akkor elveszti a tartását, és szanaszét morzsálódik. Ez más sutire is igaz, pl. muffinra.

Ne holland kakaót használjunk, mert az feldolgozott, tehát ugyanolyan, mint a fehér liszt. Sokkal kevesebb benne az antioxidáns, ami a csokievés fő mentsége.:-)) Olyat keressünk, ami natúr és cukrozatlan. Ennél a pár evőkanálnál nem sok jelentősége van, csak ha valaki nagybani használó...

A brownieba szoktak néha kevés tejfölt tenni, akkor sokkal krémesebb lesz. Kipróbáltam ezt is, és valóban szuper lett az állaga 1 nagy ek tejföllel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babkonzervet lecsepegtetjük, és alaposan átöblítjük. Ez főként akkor fontos, ha a konzerv leve sós.
  2. Ezután simára turmixoljuk a 3 tojással, és átöntjük egy keverő tálba.
  3. Hozzákeverjük a többi hozzávalót: olajat, kakaót, sütőport és a cukrot. Ez utobbiból először a megadottnál kicsit kevesebbet adjunk hozzá, és kóstolgassuk!
  4. Tehetünk bele fűszereket vagy egyéb ízesítőket. (Lehet beletenni 1 ek tejfölt is, nagyon jó lesz tőle az állaga.)
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (elég folyós lesz), és addig sütjük, amíg a teteje, ha megnyomjuk, már kicsit szilárdnak érződik. Mint minden browniet, ne süssük át teljesen, hanem a közepe maradjon krémes.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: kb. 13x18 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 7 569
elküldve: 4
receptkönyvben: 87
elkészítve: 4/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Boribon

Mióta szakács: 2010.11.06.
21 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo vegetáriánus
adag: 2 főre
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lisztmentes brownie, brownie fekete babból, fekete babos sütemény lisztmentesen

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witchvortex
witchvortex Tue, 2015-09-01 16:46

Elkészítettem. Eszméletlen finom lett, a felét sikerült egyből elpusztítanunk. Meg is gyűlt vele a bajunk :P . Fogyasztását csak szabad ég alatt ajánlom :D .

diavega
DiaNatura / diavega Tue, 2012-06-26 19:20

Kedves Boribon!
Nagyon tetszik a babos brownied,gratula!
Vettem is fekete szójababot, vagy a tiéd másik fajta fekete bab volt?
Üdv
Dia

Boribon
Boribon / Boribon Wed, 2012-06-27 01:46

Az enyem rendes feketebab, amit fokent a latin-amerikai konyha hasznal. Szerintem jo lehet voros vesebabbol is. Jo sutest!

Dőrike
Dőrike / Dőrike Thu, 2012-05-31 07:46

Nagyon jó!:) az állaga is kellemes, pedig tejföl nem is volt itthon hozzá, meg barna cukor sem. Szerintem én egy kicsit kevés cukrot tettem bele, így egy nagyon picit lehet a bab ízét érezni, de valaki aki nem tudja hogy abból van csak megkóstolja, valószínűleg nem veszi észre. Ki fogom próbálni a különféle ízesítésekkel is (akár chilivel is)

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2012-06-28 03:42

Orulok, hogy sikerult! Az izesitoknel a kaveval vigyazz, en egyszer tul sokat tettem bele es nagyon keseru lett. De fahej es kardamon nagyon tuti!