Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Céklás brownie

Céklás brownie
Céklás brownie
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A BBC GoodFood szeptemberi számát kézhez kapva beindult nálunk a "Hogy lehet a gyerekkel megetetni a céklát" c. projekt, és nagyon jól sikerült! A mai napig nem tudják, mi ízlett nekik annyira!

Az elkészítés folyamatát itt láthatjátok.

hozzávalók / 4 adag

15 darabhoz

ajánlat

Ha nincs mikrohullámú sütőnk, akkor a hámozatlan, egész céklákat főzzük puhára (így nem esnek szét), aztán hámozzuk meg, és a továbbiakban minden ugyanaz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha nem akarjuk, hogy összefogja a kezünket, akkor a cékla tisztítása előtt húzzunk gumikesztyűt! Hámozzuk meg a céklagumókat (kb. 40 dkg marad), majd aprítsuk fel. Tegyük egy mikrózható edénybe, öntsünk alá kevés vizet, és mikróban, magas fokozaton (nekem 800 W) kb. 12 perc alatt pároljuk puhára. Nekem van egy olyan mikrós pároló edényem (TW), aminek van egy betéte, és az alá kell önteni a vizet, a párolandó dolgok pedig a kiemelhető betétre kerülnek. Kicsit hagytam hűlni a párolt céklát, majd egy tálban botmixerrel pépesítettem.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 20×30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Daraboljuk durvára a csokoládét, kockázzuk fel a vajat.
  3. A pürésített céklát keverjük simára a vajjal, az aprított csokoládéval és a vaníliakivonattal.
  4. Egy nagyobb tálban kézi mixerrel keverjük össze a cukrot a tojásokkal. Kb. 2 perc keverés után sápadt színű, habos állagú lesz, ekkor kanalazzuk bele a céklás keveréket. Használjunk nagy, fémből készült kanalat, és óvatosan keverjük, hogy levegős maradjon. Szitáljuk bele az előzőleg kakaóval összekevert lisztet, és keverjük simára.
  5. Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, és süssük 25-30 percig. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, akkor van kész, ha a tészta megemelkedik, de a tepsit megmozgatva érezzük, hogy a felső kéreg alatt még lágyan remeg. A formában hagyjuk teljesen kihűlni (én nem bírtam addig várni), majd vágjuk négyzetekre.

 

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20×30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 403
elküldve: 12
receptkönyvben: 151
elkészítve: 13/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

brownie, amrikai sütemény céklával, céklás tésztájú brownie

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Waldi
Waldi Mon, 2014-06-02 08:40

Kedves Ani!
Egyszer már elkészítettem ezt a sütit, mindenki nagy örömére. A családban rajtam kívül senki nem szereti a céklát, de az ember lánya kénytelen ötletelni, hogy elsüsse a zöldségeket. (Kérdés az unokához: megetted az oviban a főzeléket? Igen! Mennyit? Ami a fasírtra ragadt! A felnőttek is ilyenek...)
Szóval gratulálok! Tegnap már friss, idei céklából készítettem, 80%-os keserű csokival és mára már csak 1-2 szelet maradt. Nagyon hálás vagyok ezért az isteni sütiért, bevesszük a családi kedvencek közé!
Ajánlom mindenkinek kipróbálásra!

cukor.falat
cukor.falat Sun, 2013-11-17 12:54

Kedves Anita!
Már kétszer megsütöttem,isteni finom!
Föleg az fontos nekem is ,hogy igy a kisfiam is megeszi
a céklát,persze nem is tudja,hogy mit eszik:)
Köszi a receptet nálunk nagyon sokszor el lesz készitve!!!:)
Üdv.Lidia

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2013-11-18 22:52

Kedves Lídia!
Köszönöm szépen a visszajelzést, örülök, hogy ízlik.
Nálam az idén még nem készült el, pedig már többször terveztem, aztán mindig mást sütöttem helyette.
További szép hetet kívánok! Üdv, a kisfiadnak kiemelten :)!
Anita

Ninane
Ninane Tue, 2013-10-29 11:42

Kedves Anita!
Gondolom, tűzön is meglehet párolni, de azért megkérdezem, mivel a mikróm max. 750 Wattos, de a biztosíték azt sem nagyon szereti. Pároló edényem meg nincsen.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Tue, 2013-10-29 12:07

Kedves Ninane!

Természetesen, hagyományos párolással is elkészíthető.
Remélem, ízleni fog :)!

További szép hetet kívánok!
Anita

millefleur
millefleur Thu, 2013-01-24 19:16

Kedves Anita, köszönöm a névnapi köszöntőt, kedves vagy! A kollégáknak is nagyon ízlett, kérték is a receptet! Még egyszer köszi: Ági

millefleur
millefleur Sun, 2013-01-20 19:35

Kedves Anita!

Ma elkészítettem és nagyon-nagyon finom lett! Holnap viszem a kollégáimnak, remélem, pozitív lesz a visszajelzés.
A családom most csak a széléből kóstolhatott :-((, de nekik is fogok sütni, maradt még cékla :-))!

Köszönöm a receptet, üdv: Ági

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2013-01-21 13:21

Kedves Ági!

Köszönöm szépen a visszajelzésedet! Örülök, hogy elnyerte tetszésedet, bízzunk benne, hogy a kollégák is hasonlóan vélekednek majd!
Boldog névnapot kívánok :-)!
Üdv:
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-09-17 22:11

A cékla finom, és rendkívül egészséges!!!! :-O
Eddig nekünk bemutatták savanyúságnak,...kb. , ja igen, és az a bizonyos borscs leves...:-o
Hát ettől sokkalta többet tud, maga a cékla, - és ez az egyik, ezért mentettem, köszi szépen.:-O
Aznapi ételmenüm neve lesz: " És a gyerekeim is enni fogják!!" címmel fogom az aznapi ebédet eléjük tálalni, és tutira meg fogják enni !! :-O
Köszi:Éva-Anyóca

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Tue, 2012-09-18 22:36

:-))) Tetszik a menüd neve:-)! Én ezt sokszor elhatározom, de a múltkoriban már a házi kiflit sem ette meg a válogatós középsőm, pfff!
További szép hetet kívánok!
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-09-19 08:39

Kedves HossoAni!

Muszáj, valahogy megközelíteni őket, és ha már a kedvenc nyári zöldségek és gyümölcsök lecsengenek, ( sajnos ) , akkor is kell vitamint a szervezetükbe bejuttatni, ahogy muffinba adom a fiamnak a banánt, mert szerinte másképpen az nem ehető, de így van ez a sütőtökkel, az is muffinba kerül....de kerül!!!! :-O
És el is fogy,- a lányom mindenevő, magában is eszi, sőt nagyon szereti a gyümölcsöket, zöldségeket, szerencsére. :-o
És szeretném ha a gyerekeim is ennék, és nem lehet másképp, mert nehéz évük lesz illetve már van, tanulás ezerrel, a lányom felvételizni fog középsuliba, a fiam érettségizni, nem lehetnek betegek, viszont ezerrrrrel kell a vitamin, és ez is az egyik forrás, lehet, nem fognak érte nagyon szeretni, de ez van, értük teszem.:-O
/ ettek paradicsomos sütit is, cukkiniset is, a nyáron, és annyira fincsi volt, hogy csak ették, ették,....és a végén, mikor elfogyott, akkor derült ki, hogy paradicsom vagy cukkini volt benne, nem hitték, de jöhet máskor is, mert finom! :-o /
Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2012-09-20 20:47

Hát, bizony, minden praktikát be kell vetnünk:-)! Sok sikert kívánok a gyermekeidnek ehhez az évhez! Nálam a legnagyobb most került felsőbe, neki azért nehezebb az idén a suli: új tanárok, több új tantárgy, másfajta tanulási módszer stb. Nem lesz könnyű!
Üdv:
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-09-21 07:40

Kedves HossoAni!

Akkor kössük fel mi is anyák , azt a bizonyos alsóneműt!!! :-O
Nem lesz könnyű a felsőbe való átállás, már két gyereknél végig éltem,- de legyél mellette, és sikerül a legnagyobb gyermekednek. És meg kell tanulnia azt is, hogy hogyan lehet és kell is megtanulni, önállóan tanulni, egyedül, felelősséggel, nehéz ügy....., menni fog. :-o
Kitartást, egészséget, optimizmust, és még egy pár napig ha lehet, némi napfényt.
Jókedvet ad.:-O
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

yolika
Yolika / yolika Mon, 2012-09-17 17:37

Láttam a blogodon is, aztán gyorsan megvettem az újságot is...:) most már tényleg kedvet kaptam, hogy elkészítsem! :) Ja és Gratulálok, hogy te lettél a hét szakácsa! :))

Üdv
Yolika

883
cékla 50 dkg
vaj 10 dkg
étcsokoládé 20 dkg
vanília kivonat 1 teáskanál
barna cukor 25 dkg
tojás 3 db
finomliszt 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2.5 dkg