Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Madártej 4. - sütött habbal

Madártej 4. - sütött habbal
Madártej 4. - sütött habbal
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (57)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet azért ajánlom szíves figyelmébe a madártej rajongóknak,mert sokkal egyszerűbb a tojáshab elkészítése,mint mikor a tejben kell kifőzni.
Nálunk a férjem nagy kedvence.Én általában 3- 4 liter tejből szoktam készíteni.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet feltesszük forrni.
  2. A tojássárgákat kikeverjük az ízlés szerinti cukorral és a kikapart vaníliarudat (vagy a vaníliás cukrot) is hozzáadjuk.
  3. Öntünk hozzá egy keveset a meleg tejből és jól elkeverjük.
  4. A tojásos-cukros keveréket lassan hozzáöntjük a forró tejhez és habverővel, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha készen vagyunk, már adagolhatjuk is tálkákba.
  5. Megszórjuk mazsolával.
  6. A sütőt jól előmelegítjük (kb. 220 fokra).
  7. Az öt tojásfehérjét kemény habbá verjük kb 1 ek cukorral.
  8. A gáztepsit sütőpapírral kibéleljük és kanállal, mint a galuskát, beleszaggatjuk a kemény habot, majd a forró sütőbe tolva "megsütjük". Gyakran nézzünk rá, mert gyorsan nagyra nő, de igazán akkor jó, ha kicsit karamellizálódik a teteje.
  9. Ha kész, rárakjuk a már kiadagolt madártejre. Mazsolával díszíthetjük.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 59 601
elküldve: 17
receptkönyvben: 885
elkészítve: 62/79
Facebookon megjelent: -

szakács

Mátayné Zsuzsa

Mióta szakács: 2009.10.18.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

madártej másképp, madártej sült habbal vaníliakrém sült tojáshabbal

Hozzászólások (57)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

uvegcsiga
uvegcsiga Sat, 2016-01-30 14:36

kedves Zsuzsa,

elkeszitettuk a habot a sutoben..es isteni lett!!! 5 percig sult a 220 fokon, (picit mi is resnyire hagytuk a sutoajtot) gyonyoruen feljottek, nem estek ossze egyaltalan es kezzel szuperul lejottek a sutopapirrol. Posztolnek kepet is ha lehetne.. :) szoval koszonjuk az otletet! Vera

Lilike1
Lilike1 Wed, 2016-01-13 15:01

Elkészítettem, isteni, hálás köszönet a megosztásért. Nekem a hab tökéletes lett, de a "mártás"-ban a sárgája kicsit kicsapódott, nem tudom, hogyan lehet ezt megelőzni? Köszönöm!

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Mon, 2016-02-01 16:48

Kedves Lilike1! Szomorú vagyok, hogy kicsapódott a mártás, mert együtt isteni finom. Ha elfogadod , leírom hogy készítsd el. A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, és a langyos tejből mindig teszünk hozzá egy- egy keveset. Arra ügyelj, hogy a tej ne legyen túl forró még, amikor hozzáöntöd . Keverd állandóan, és ne főzd túl, mert ettől kicsapódik a sárgája. (megfő). Ha ezzel segíthettem, örülök neki. Megjegyzem, nem vigasztalásképpen, már én is jártam így vele. Sok sikert a továbbiakhoz, minden jót kívánok. Zsuzsa

Anci89
Anci89 Sat, 2015-02-21 18:18

hát ezt most letagadom :D pocsék lett, de majd holnap újra próbálom, valamit nagyon elrontottam, a lé ízetlen (2 ek cukor nagyon kevés nekünk), a hab meg sós lett :o 1ek cukor és egy csipet só, nem is értem...ja és össze is esett, de nembaj, megszoktuk :D

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Mon, 2015-02-23 15:51

Kedves Anci ! Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a madártej. Valamit nagyon elrontottál, az biztos ! A lé nem lehet ízetlen, tojássárga, cukor, vanília, és meg kell kóstolgatni, akár többször is, azért van hogy a saját szánk íze szerint édesítsük. Nem tudom hogy sót miért tettél a tojásfehérjébe, én nem szoktam. Mikor a hab már elég kemény, akkor teszek bele cukrot, a tojás számától függően.Pl 1 fehérje : 1 ek cukor. Jó forró sütőbe teszem a felvert kemény habot, többször ránézek, mert 2-3 perc alatt szép nagyra nő, és ha egy kicsit karamellizálódik, attól még jobb lesz.Ne add fel ! A siker nem marad el, majd meglátod ! Üdvözöl: Zsuzsa

goblarka
goblarka / goblarka Fri, 2015-02-06 14:12

Kedves Zsuzsa!

Mióta rátaláltam a receptedre....sorozatgyártás folyik....:)
Ez a sütött hab...zseniális! Volt, hogy egy picit összeesett nekem is, néha szerencse kérdése, de a főzés macerájához képest....ez a módszer főnyeremény!

Köszönöm szépen!

kerstin
kerstin Sat, 2014-07-26 17:06

Kedves Zsuzsa! Mamam is es edesanyam is keszitik es sokkal jobban szerettem mind fove a habot :) Mi szoktunk meg a hab ba kakaot kerverni,ugy hogy fele feher es fele kakaos lesz es igy sussuk meg.....probaljatok ki,finom....en csak igy szerettem :)

witch
witch / witch Thu, 2014-07-03 16:07

Kedves Zsuzsa!
Pofon egyszeru es tokeletes ez a sult hab. Mikor beraktam a sutobe felpuffadt, amikor kesz lett visszaesett a kiszaggatott meretere, de ennel nagyobb baja sose legyen. Nekem meg igy is jobban tetszik, mint orakig pancsolni vele a tejben. Koszonom a receptet!
udv:witch

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Mon, 2013-11-04 16:19

Kedves Zsuzsa!
Most találtam a receptedre. Végre egy madártej, melybe nem tesznek lisztet. Csak ámultam és bámultam a sok lisztes és pudingporos madártej recepten. Az alaplét én is így szoktam készíteni, de soha eszembe nem jutott volna, hogy megsüssem a felvert fehérjét. Már legalább 4-5 éve nem csináltam madártejet a főzögetős tojáshab miatt. Én is 2-3 literből szoktam készíteni, és ahhoz a felvert 15 tojásfehérjét nagyon macerás volt kifőzni, sok időt elvett, és a végére már majd leszakadt a derekam az álldogálástól. Ez a sütögetős variáció hatalmas ötlet. Köszönöm.
Szerintem a héten készítek is a te recepted alapján. Majd referálok, hogyan sikerült.
Üdvözlettel: Vivike

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Tue, 2013-11-05 19:08

Kedves Vivike !
Majd meglátod, milyen egyszerű és nagyszerű "technológia" ez !! Kiváncsian várom a válaszod ! A siker nem marad el, majd meglátod.
Üdvözöl: Zsuzsa

hajem
hajem Wed, 2013-03-27 16:52

Kipróbáltam, és szuperül sikerült! A habot az eddigi hozzászólásokat összegyúrva késztettem el: pici só bele, fakanállal kitámaszott forró sütő, 3-4 perc sütési idő. :) Köszönöm a receptet, most már biztosan gyakrabban fogok madártejet készíteni, mert így pofonegyszerű! :)

solimoni
solimoni Tue, 2013-02-12 14:05

Kedves Zsuzsa! Ez valami isteni. Azért nem csináltam eddig madártejet, mert nekem sem sikerült a főzött hab, de ez hihetetlen egyszerű. A gyerekek kb. öt perc alatt pusztították el.

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Tue, 2013-02-12 20:29

Kedves Moni !
Úgy örülök a pozitív visszajelzéseknek ! A sikerednek is örülök, és a gyerekek biztosan kérik Tőled, hogy készits el még sokszor.
Üdvözöl: Zsuzsa

Tucsokbeka
Tucsokbeka Tue, 2013-01-29 16:52

Elkeszitettem es tokeletes lett az eredmeny, igaz cukor helyett edesitovel csinaltam, de igy is kifogastalan lett mind izre, mind allagra. A tojashabhoz tettem egy picike sot es resnyire nyitott sutoben sutottem par percig. Ahogy kesz lett, kiszedtem. Imadom, mert nekem sosem sikerult a hab fozve! :)

F.Edina
F.Edina / F.Edina Tue, 2013-01-15 17:24

Nekem sajnos összeesett a hab és teljesen ráragadt a sütőpapírra! :(
Üdv.F.Edina

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Wed, 2013-01-16 18:46

Kedves Edina !
Sajnálom, hogy csalódnod kellett ! Valamit nem jól csináltál, az biztos ! Felverted-e jó keményre kis cukorral a habot ? Jó forró volt-e a sütőd ? Kicsit persze leragad a sütőpapírra de jól fel lehet szedni egy kis lapáttal,vagy egy széles pengéjű késsel. Próbálkozz, ne add fel, mert ennek sikerülnie kell.
Üdvözöllek: Zsuzsa

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Fri, 2012-12-28 20:38

Tavaly szilveszterkor így készítettem el a madártejet, nagyon sok időt megspórolt és nagyon finom lett:) persze a mazsola nálunk szóba sem jöhet, de hát ez ízlés kérdése. Most azért kerestem rá, mert ezt kérte a párom idén is! Gondoltam akkor már meg is köszönöm: KÖSZI! :)

domjantim
domjantim Sat, 2012-04-07 12:00

Köszönjük, hogy megosztottad a receptet!
Nagyon finom és gyors! Mondom ezt úgy, hogy a másfél éves kisfiammal csináltuk együtt.
A sült hab szuper ötlet, nagyon szépek lettek, nem estek össze!
Megfogadtam az egyik hozzászólásból az ötletet, miszerint hagyjuk résnyire nyitva a sütőt és bevált.
Mostantól sokkal több madártejet ehetünk (végre!), mert nem időigényes.
Köszönet érte!!!!!!!

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Sun, 2012-04-08 15:57

A receptet nagyon szívesen! Örülök,hogy másnak is,többek között Neked is bevált.
Sok finom madártej készítést kívánok Neked és Kisfiadnak.Minden jót kívánok: Zsuzsa

vmandi
vmandi Thu, 2012-03-15 13:28

Kedves Zsuzsa!
A hab sajnos nekem se sikerült jól :(, lelapult nekem is, pedig forró sütőbe tettem, és nem nyitogattam. Gyönyörűen feljött, amikor kivettem, akkor meg lelapult, olyan lett, mint a palacsinta. :(
Ha a Tiéd kész rögtön kiveszed?
Köszönöm a válaszod!
Szép napot!
Andi

pekne
pekne Fri, 2012-03-23 17:24

A tojásfehérjéhez csipet sót szoktam a cukron kívül tenni. Szerintem akkor esik össze, ha nem sült át.
Üdvözlettel: egy másik Zsuzsa

vmandi
vmandi Fri, 2012-03-23 18:08

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm szépen a kedvességed és a tanácsodat! Tettem egy csipet sót a habba, mert olvastam a hozzászólásoknál, hogy kell bele. Másodjára mikor csináltam gyönyörű lett, mert az volt a baj, hogy sokáig sütöttem elég volt neki a 3 perc .
Szép estét kívánok Neked!
Andi

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Thu, 2012-03-15 20:17

Kedves Andi! Nekem mindig sikerül a hab.Csak tippelni tudok,hogy mi lehetett az oka,hogy Neked nem sikerülhetett.
- A tojás nem lehetett friss !
- Tettél-e cukrot a keményre felvert habba ?
- 3-4 percnél tovább tartottad-e a forró sütőbe ?
Én is rögtön kiveszem a sütőből ha már készen van.Nagyon sajnálom,hogy nem sikerült a hab.Én már számtalanszor elkészítettem,de eddig még mindig sikerült.
Ne add fel.Próbálkozz,megérdemel még egy esélyt!
Minden jót kívánok: Zsuzsa

vmandi
vmandi Fri, 2012-03-16 15:32

Kedves Zsuzsa!

Mivel nem hagyott nyugodni, hogy nem sikerült a hab, így újból csináltam ma madártejet :) és most csak 3 percre hagytam a sütőben a habot, olyan gyönyörűek lettek, hogy ilyen gyönyörűen még sosem sikerültek. Nagyon köszönöm a segítséged, ezentúl csak így fogom csinálni :) Sok puszi érte!!!
Andi

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Fri, 2012-03-16 17:01

Kedves Andi !
Örülök,hogy nem adtad fel,és látod sikerült! Nagyon örülök,és gratulálok a sikeredhez!Nagyon szívesen segítek,ha kell bármiben,bármikor,persze ha tudok. Köszönöm a puszit !
Minden jót kívánok,puszillak: Zsuzsa

vmandi
vmandi Thu, 2012-03-15 20:20

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a választ! Biztos az lehetett, a baj, hogy hosszabb ideig volt a sütőben. Elég csak 3-4 perc? Legközelebb így próbálom ki. Köszönöm a segítséged!

Szép estét!

Andi

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Wed, 2011-08-31 11:56

Én imádom a főzpős verziót is, de ritkán csinálok mert sok időt vesz igénybe a habok kifőzőgetése. Nagyon megörültem a receptednek, ki fogom próbálni legközelebb. :)

gizandi
gizandi Thu, 2011-08-04 14:19

Isteni finom! Könnyű, gyors, egyszerű, szupi habok. Én is olajjal kentem meg a tepsit.
Köszönöm az ötletet!

katazso
katazso Fri, 2011-04-01 14:12

A sült hab isteni! (A főtt habot nem igazán szeretjük, és az is mindig összeesik.) Kipróbáltam, hogy nagyméretű, kerek fagylaltkanállal adagoltam a cukros habot a sütőpapírra. A sütőt nem teljesen csuktam be, hanem egy falapát segítségével résnyire nyitva tartottam a teljes sütés alatt. Így amikor kivettem, nem estek össze, hanem szép aranybarnára sült, dekoratív, cuki kis dundi "madarak" lettek a habból. Tudom ajánlani mindenkinek!

Hatsepszuth
Hatsepszuth Wed, 2011-03-30 18:46

  szuper a sült hab:) igaz a madártejet más recept alapján csináltam a habot meg erről....:)szuper!:)
Köszönöm az ötletet!:)

hjani
hjani Tue, 2011-01-25 21:54

Kedves Zsuzsa!
Igen-igen!
Rájöttem hogy az első alkalommal a fiam véletlenül tett bele egy kevés sót is a cukor mellé, ez a második alkalommal kimaradt. A harmadik alkalommal raktam bele és ismét tökéletes lett.
Lehet hogy tényleg a só játszik szerepet?

mixina
mixina Mon, 2011-01-24 18:27

Kedves Mindenki!
Nekem a mikrós változat jött be. Kis tálakba adagolom, 800W, amint látom, hogy feljött, pár pillanat-,és lekapcsolom. Egyben is sütöttem. kicsit más az állaga, de kifőzés nekem soha nem sikerült. Szépen f783Jeljött a hab, de amint kivettem jócskán összeesett. Bosszantó tudott lenni.

hjani
hjani Fri, 2011-01-21 22:06

Kedves Zsuzsa!
Második madártejem nem lett olyan gyönyörű mint az első :(
Teljesen lelapultak a sült tojásfehérjék, van esetleg tipped hogy mit csináltam rosszul?
köszönöm szépen!

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Tue, 2011-01-25 20:20

Kedves Hjani!
Nagyon sajnálom,hogy nem lett az igazi.Cukorral verted fel a habot ? Előmelegített,jó forró sütőbe tetted ?Nem nyitogattad az ajtaját ? Más tippem nincs.Kérlek ne add fel, a következő biztos sikerül.
Örülök,ha segítségedre lehettem.
Minden jót kívánok. Zsuzsa

226
tej 1 l
tojás 5 db
cukor 2 ek
vanília 1 db
mazsola 5 dkg