Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lusta kiflik Tormától

Lusta kiflik Tormától
Lusta kiflik Tormától
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Puha, félbarna, szezámmagos óriáskifliket szerettem volna ebédre, ezért reggel 8-kor megformáztam a hűtőből kivett (és előtte szobahőre melegedett) tésztát, rövid pihentetés/kelesztés, sütés, hűtés...12 előtt készen voltak! Az élesztős kelt tésztákat- kis gyakorlattal- igen könnyű időzíteni.

A másik ok pedig az volt, hogy megint ki akartam próbálni a Lusta kenyér Torma bevált receptjével változatát (ebben a kifli-receptben kevesebb az élesztő!), mert nem kaptam sikeres visszajelzéseket a kenyérreceptről, ami meglepett. Ezeket a kifliket a 4.-ik napon sütöttem, és még akkor is magas, lyukacsos volt a tészta a hűtőben. Formázáskor ugyancsak lelapult, csakúgy, mint a lusta kenyér receptnél, de a sütés előtti kelesztésnél, és sütés alatt megint szépen emelkedett! Most sem találtam semmi nehézséget a készítéssel, úgyhogy biztatni szeretnék mindenkit a kipróbálásra!

Kevésbé ropogós, de lyukacsos és könnyű, puha bélű kiflik lettek ebből a keverékből; meglepően szép magas lett, a teljes kiőrlésű liszt ellenére is.:)

hozzávalók / 4 adag

  • 1,5 bögre fehér kenyérliszt (bögre=2,5 dl)
  • 1,5 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk tengeri vagy himalája só
  • fél tk cukor 
  • 1 tk instant élesztő (vagy 1-2 dkg friss)
  • kb. 330-350 ml langyos víz
  • 2 ek olaj a tésztába + 1 ek a kelesztődoboz kikenéséhez
  • 3 ek szezámmag a tetejére
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket összekeverjük a sóval, az élesztőt felfuttatjuk a kis cukorral, vízzel, és a hozzávalókból szép, fényes, rugalmas tésztát dagasztunk kézzel (kb. 10-15 perc) vagy géppel (én kenyérsütőben dagasztom). Ne tegyük hozzá az összes vizet, a végén csak lassanként, amit felvesz. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk.
  2. Letakarva addig kelesztjük, amíg duplájára nem nő (1-1,5 óra).
  3. Ezután gyengéden átgyúrjuk, kis cipóvá formázzuk, és olajozott fedeles dobozban/tálban a hűtőben tároljuk sütésig. (Ez a tészta 3 napot, 3 éjjelt töltött a hűtőben.)
  4. Sütés előtt hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni (30-60 perc), majd gyengéden kinyújtjuk félujjnyi vastag kör alakra, amit 4-6 körcikkre vágunk pizzavágóval. Lekenjük kis olajjal, majd a körcikkeket a szélesebb végüktől feltekerjük kifli alakúra. A kifliket begörbíthetjük, vagy össze is lehet nyomni a csücsköket, ahogy itt a képen.
  5. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket (nem túl közel, mert még nőni fognak!), és 30 percet újból kelesztjük.
  6. Sütés előtt lekenjük a kifliket felvert tojással, megszórjuk tetszés szerinti maggal, majd előmelegített (kis forró vizes edénnyel az aljában), 220 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük őket.
  7. Ha ropogósra akarjuk, akkor sütés előtt és után is lespricceljük vízzel. Rácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 11 034
elküldve: 2
receptkönyvben: 252
elkészítve: 11/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.04.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: Judafest receptverseny
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
kategória: péksütemény
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tejmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: zsemle, pita, briós, bagel, burek, hamburger-buci, édes leveles, perec, croissant, buci

egyéb elnevezések

kelt kifli, kifli teljes kiőrlésű liszttel, félbarna házi kifli, kifli a hűtőből, hűtős kifli, szezámmagos kiflik

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mermaid25
mermaid25 Sun, 2015-04-12 11:53

Megkelesztettem a tésztát, felét a hűtőbe tettem, a feléből azonnal kis kifliket készítettem. Másnap a hűtőből kivéve apró zsemléket sütöttem a maradék tésztából. Nagyon finom lett mindkettő! Máskor is elkészítem majd! Köszönöm szépen a receptet!

Torma
Torma / Torma Sun, 2015-04-12 12:15

Köszi a visszajelzést a sikeredről; örülök, hogy bejött neked is a recept :) további kellemes sütés-főzést! Üdv, Torma :)

kerha
kerha Thu, 2014-03-27 19:49

Szia Torma!
Ez a második (és valószínűleg nem az utolsó) recepted, amit kipróbáltam. A tészta nekem túl lágy lett, hiába adtam hozzá még lisztet,és mivel így kicsit változtak az arányok, nem nagyon bíztam benne. Meg picit túl is sütöttem (kb 25 perc is elég lett volna), így is elégedett vagyok a végeredménnyel. Jó, hogy kezdő házipékként beléd botlottam. Köszönöm!

Torma
Torma / Torma Fri, 2014-03-28 06:38

Köszi a visszakelzést kerha :) jól tetted, hogy adtál hozzá lisztet, ha túl lágynak érezted a keveréket; a lisztek különbözőképpen szívják/ igénylik a folyadékot...további sikeres kenyérsütést kívánok, üdv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-05-12 10:57

Jót nevettem a festmény hasonlaton :))) Köszi Piroska! Van-e neve a vadkovászodnak? (Képzeld egy csajnak a neten Filuména nevū vadkovásza van!).
Kellemes vasárnapot, puszi, Torma :)
ui: egy hétig nem voltam itthon; jól beetettem a kovászaimat, majd megint, ahogy hazajöttem...Ez a vadkovászozás egy kicsit megszállottság, de nem bánom...szuper kenyereket eszünk, ami mindig más ízû, amilyenre éppen akarom... :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-05-15 11:56

No, kipróbáltam ám már, csak nem volt időm írni is róla. Én is kifliket sütöttem, nagyon klassz levegős tésztája lett, kívül pedig ropogós. Viszont csak frissen volt ilyen, utána kicsit megkeményedett, és hamar megszikkadt (de így is tök jó volt egy kenyérsalátába!)
üdv,
Zilka

szandokan
szandokan Sat, 2013-05-04 08:56

Összekéne jönnötök Pussycattel , ő fözne te sütnél,ja és nem Ausztráliába hanem mondjuk Budapesten:::::::::::::)))))))))))))))) tuti jó kis vendégkörötök lenne ::::::::::::::)))))))))))))Nagyon klassz csajok vagytok gondolom a vendégeitek is ezt mondják, picit irigylem őket::(((
Szép napot kivánok!
Szandokán

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-05-12 10:48

Nagyon kedves-lelkes vagy szandokan, köszönöm ezt a sok dícséretet! Biztos tudnánk fakítani Pussycattel együtt; jó buli lenne:))) Üdv, Torma :)

szandokan
szandokan Sat, 2013-05-04 08:49

Torma!
Ez is gyöngységesen GyÖNYÖRŰŰŰŰŰŰ!!!!!!!!!!!
Üdv.küld::::::::))))))))) Szandokán

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-05-03 18:02

Szia Tormi!
Jajj, de szépséges kiflik!!! Képzeld, épp a sütőben van egy graham lisztes (sajna csak élesztős :( ) kenyerem, és ahogy csodálom a kiflidet, érzem a kenyérillatot. Ez aztán a mozi! :)) Nagyon profi vagy kifliügyben-is. :)
Puszi: Fahéja

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-05-03 23:10

Aranyos vagy, köszi Fának a héjjja ;) Kellemes hétvégét, puszi, Tormi
Megmoziznám azt a graham kiflit; remélem felteszed a NS-ra?!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-05-03 17:24

Szia Torma!
Nagyon szépek a kiflik, gusztusosak. Látom írod, hogy a lusta kenyér nem mindenkinek jött be. Nem lehet, hogy az éghajlati különbségek és a búza- liszt minősége befolyásolja a sikert? Majd kipróbálom és beszámolok, mert izgat a megoldás. Szép hétvégét! Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-05-03 23:05

Szia Vass, köszi; ezt múlt szombaton ettük és csak ettük... A helyi pékségben szoktunk régen ilyen szezammagosat venni, csak az teljesen fehér lisztes volt. Ez komolyan jobb volt!
Te, nem hiszem, hogy ilyen különbség lenne a lisztben; itt majdnem senki nem süt kenyeret, csak a pékek, úgyhogy alig van választék lisztből...a langyos idő persze jó, de most otthon már melegebb van, mint itt! Kellemes hétvégét, puszi, T :)
Ui: egy hétig nem leszek internet közelben; figyeld majd a tésztás oldalt!