Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Levendulás-vaníliás palacsinta teljes kiőrlésű lisztből

Levendulás-vaníliás palacsinta teljes kiőrlésű lisztből
Levendulás-vaníliás palacsinta teljes kiőrlésű lisztből
43 perc / előkészület: 10 perc főzés: 8 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Néhány hónapja odafigyelek arra, hogy magam és családom részére ne főzzek/süssek fehér liszt és cukor felhasználásával ételeket. Mivel a palacsinta az egyik kedvenc, mindenképpen szerettem volna az egészséges változatát kipróbálni.  A sikeréről csak annyit: a férjem és a lányom ízben nem veszi észre a különbséget a hagyományos hozzávalókból készített édességhez képest :)

hozzávalók / 4 adag

A levedulás mézhez

  • 150 g virágméz
  • 50 ml víz
  • 1 db levendula (A darab alatt egy pár szálból álló, szárított csokor értendő :))

A pudinghoz

A palacsintatésztához

ajánlat

Ajánlom mindazoknak, akik a Balaton-felvidék mediterrán hangulatát egy pici időre az otthonukba szeretnék csempészni, ajánlom baráti-családi összejövetelek különleges ízvilágú desszertjének, továbbá ajánlom mindazoknak, akiket a gyermekük folyton palacsinta elkészítéséért nyaggat :)

Szólj hozzá!

elkészítés

A levedulás mézhez

  1. A virágmézet és a vizet egy megfelelő edényben feltesszük főni, majd a szárított levendulacsokrot kb. 1 cm-es darabokra vágva beleaprítjuk.
  2. Addig forraljuk, amíg a hozzáadott víz mennyisége el nem párolog.
  3. Ezt követően apró lyukú szűrőn leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
  4. Ekkor egy markáns levendulaízű mézet kapunk, ami a vaníliás pudingnak erőteljes levendulaízt fog kölcsönözni, és édesíti is azt.

A pudinghoz

  1. Kimérünk 4 dl tejet. Kb. 3 dl-t felteszünk a tűzre forralni, a maradék 1 dl-ben pedig hidegen elkeverjük a pudingport.
  2. A forrásban lévő tejhez hozzáadjuk a tejjel kikevert pudingport, és sűrűsödésig keverjük. Ekkor levesszük a tűzről, és az elkészített levendulás mézet is hozzáadva, időnként kevergetve hagyjuk kihűlni.

A palacsintatésztához

  1. A palacsintatészta hozzávalóit egy arra alkalmas, műanyag edényben csomómentesre keverjük. Picit állni hagyjuk (ez pár perc), amíg a liszt sikértartalma kezd kioldódni, majd ha a palacsintatészta sűrűség eléréséhez szükséges, pici vízzel tovább hígítjuk (a hozzávalóknál megadott vízmennyiség - ahogy ott írtam - csak hozzávetőleges, annyi vízre van szükség, hogy jól süthető, vékony palacsintatésztát kapjunk).
  2. A palacsintasütőt mindegy egyes darab sütése előtt szilikonecsettel megkenjük olajjal, majd ha forró, egyenként aranybarnára sütjük a palacsinták mindkét oldalát.
  3. Az elkészült palacsintákat megtöltjük a levendulás-vaníliapudingos töltelékkel.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 708
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Katinka40

Mióta szakács: 2015.08.12.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
receptverseny: Nosalty receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

levendulamézes pudingos palacsinta, palacsinta teljes kiőrlésű lisztből, reform palacsinta pudinggal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2015-08-16 15:38

Kedves Katinka! Ezt a receptet augusztus 12 - én küldted be, amióta szakács vagy? Köszönöm a választ előre is! :) Nagyon jól hangzik, izgalmas ez a palacsinta! :)

Katinka40
Katinka40 / Katinka40 Mon, 2015-08-17 10:20

Kedves Judyth, igen :) Igazából már régebb óta sütök-főzök (ahogy a profilomon is leírtam, muszájból kezdtem, de aztán beleszerettem :) Azért jelentkeztem szakácsnak, mert úgy látom, hogy néha egy-egy egyszerűbb receptre nagyobb az érdeklődés mint egy bonyolultabb étel iránt.... Ezt a receptet pedig annyira jól kikísérleteztem, annyira egyszerű és mégis különleges, hogy nem tudtam magamban tartani, és szeretném hogy aki kipróbálja, ugyanúgy bezsebelje érte a bókokat ahogy én otthon :) Én köszönöm a kérdésed :)

678
virágméz 150 g
víz 50 ml
levendula 1 db
vaníliás pudingpor 1 tasak
tej 4 dl
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 20 dkg
zabpehelyliszt 20 dkg
tojás 1 db
tej 3 dl
1 csipet
víz 4 dl
napraforgó olaj 2 ek