Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kukoricás gyúrt tészta fetás szósszal

Kukoricás gyúrt tészta fetás szósszal
Kukoricás gyúrt tészta fetás szósszal
58 perc / előkészület: 30 perc főzés: 8 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tésztát már meggyúrtam vagy egy hónapja, de nem tudtam eldönteni, hogy mi legyen vele? Aztán a kedves Marti48 ajánlott a youtube-on egy sorozatot, ahol magyar tájjellegű ételeket mutatnak be. Onnan jött az inspiráció ehhez a recepthez. Szabad tűzön sütötték a túrós csuszát, de nálunk még túl hideg van a kinti sütögetéshez, és a túró sem olyan, mint otthon. A feta sajt hasonlít a legjobban hozzá, így én ezt varázsoltam össze belőle, és a sütőben.

hozzávalók / 6 adag

a tésztához

a tészta "pácoláshoz"

a szószhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

a tésztához

  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a kukoricadarát meg a sót. Csináljunk egy fészket a közepébe, ide öntsük az olajat, a tojások fehérjét meg a vizet. (Ha kukoricát használunk, akkor azt botmixerrel daráljuk simára az olajjal meg a tojásfehérjével, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.)
  2. Villával dolgozzuk össze, majd kézzel gyúrjuk 8-10 percig. Fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben minimum 45 percig.
  3. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki jó vékonyra, majd vágjuk fel tetszőleges formára. Hintsük meg liszttel a tetejét, óvatosan forgassuk össze a tésztát, és hagyjuk szikkadni.

a tészta "pácoláshoz"

  1. A szalonnát vágjuk apró kockára, és egy serpenyőben süssük ki a zsírját. A pörcöt szedjük ki egy tányérra.
  2. A tésztát főzzük ki bő, forró, sós vízben. Nem kell teljesen ronggyá főzni, mert a szósztól meg fog puhulni. Főzés közben többször kóstoljuk meg, hogy még inkább kicsit kemény legyen, mint plöttyedt. (A főzési idő csak irányadó, mert a frissen gyúrt tészta hamarabb megfő, de az enyém már kb. 1 hónapot állt a kamrában.)
  3. 4 ek zsírt locsoljunk a leszűrt, de NEM leöblített forró tésztára. Óvatosan forgassuk össze, és hagyjuk a zsírban "pácolódni" 2-3 órát.

a szószhoz

  1. A fetát morzsoljuk bele a tejfölbe, ha a tejföl nagyon sűrű lenne, akkor hígítsuk tejjel. Jól keverjük össze.
  2. Ízesítjük a borssal meg a finomra vágott fokhagymával.
  3. A sütőt begyújtjuk, jó forróra.
  4. A tésztát összekeverjük a szósszal, beleöntjük egy akkora tepsibe, hogy ne álljon két ujjnyitól vastagabban benne. A kisütött pörcöt hintsük a tetejére, és lazán fedjük be fóliával vagy fedővel.
  5. Addig sütjük, amíg a széle kicsit megpirul.
  • sütési hőfok: 250°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 044
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
733 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tejfölös fetás tészta, szalonnás fetás tészta, házi gyúrt tészta feta sajttal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

756
finomliszt 13 dkg
kukoricadara 6 csapott ek
2 csipet
olívaolaj 1 ek
tojásfehérje 4 db
csemegekukorica 2 dkg
füstölt szalonna 20 dkg
feta sajt 25 dkg
tejföl 9 dl
fekete bors 1 teáskanál
fokhagyma 1 gerezd