r
Nosalty Logó

Kukoricás gyúrt tészta fetás szósszal

witch
Kukoricás gyúrt tészta fetás szósszal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

a tésztához

a tészta "pácoláshoz"

a szószhoz

763
Kalória
17.6g
Fehérje
32.2g
Szénhidrát
63.1g
Zsír
169.6g
Víz
155.6g
Koleszterin
1.2g
Élelmi rost
5.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 22% Zsír

a tésztához

a tészta "pácoláshoz"

a szószhoz

Összesen 763 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 22% Zsír

a tésztához

a tészta "pácoláshoz"

a szószhoz

Összesen 4577 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 22% Zsír

a tésztához

a tészta "pácoláshoz"

a szószhoz

Összesen 267 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.6 g

Zsír

  • Összesen
    63.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    156 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1348.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    365 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    333 mg
  • Nátrium
    578 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    169.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    240 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    235 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 763 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.8 g

Zsír

  • Összesen
    378.6 g
  • Telített zsírsav
    177 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    934 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8093.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    2188 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    2001 mg
  • Nátrium
    3465 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    193.3 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    1017.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1442 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    197 micro
  • Kolin:
    242 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1408 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    289 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    839 micro
Összesen 4577 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    22 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    470.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    59.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 267 kcal

Elkészítés

a tésztához

  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a kukoricadarát meg a sót. Csináljunk egy fészket a közepébe, ide öntsük az olajat, a tojások fehérjét meg a vizet. (Ha kukoricát használunk, akkor azt botmixerrel daráljuk simára az olajjal meg a tojásfehérjével, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.)
  2. Villával dolgozzuk össze, majd kézzel gyúrjuk 8-10 percig. Fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben minimum 45 percig.
  3. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki jó vékonyra, majd vágjuk fel tetszőleges formára. Hintsük meg liszttel a tetejét, óvatosan forgassuk össze a tésztát, és hagyjuk szikkadni.

a tészta "pácoláshoz"

  1. A szalonnát vágjuk apró kockára, és egy serpenyőben süssük ki a zsírját. A pörcöt szedjük ki egy tányérra.
  2. A tésztát főzzük ki bő, forró, sós vízben. Nem kell teljesen ronggyá főzni, mert a szósztól meg fog puhulni. Főzés közben többször kóstoljuk meg, hogy még inkább kicsit kemény legyen, mint plöttyedt. (A főzési idő csak irányadó, mert a frissen gyúrt tészta hamarabb megfő, de az enyém már kb. 1 hónapot állt a kamrában.)
  3. 4 ek zsírt locsoljunk a leszűrt, de NEM leöblített forró tésztára. Óvatosan forgassuk össze, és hagyjuk a zsírban "pácolódni" 2-3 órát.

a szószhoz

  1. A fetát morzsoljuk bele a tejfölbe, ha a tejföl nagyon sűrű lenne, akkor hígítsuk tejjel. Jól keverjük össze.
  2. Ízesítjük a borssal meg a finomra vágott fokhagymával.
  3. A sütőt begyújtjuk, jó forróra.
  4. A tésztát összekeverjük a szósszal, beleöntjük egy akkora tepsibe, hogy ne álljon két ujjnyitól vastagabban benne. A kisütött pörcöt hintsük a tetejére, és lazán fedjük be fóliával vagy fedővel.
  5. Addig sütjük, amíg a széle kicsit megpirul.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 8 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 250 °C

Ezt a tésztát már meggyúrtam vagy egy hónapja, de nem tudtam eldönteni, hogy mi legyen vele? Aztán a kedves Marti48 ajánlott a youtube-on egy sorozatot, ahol magyar tájjellegű ételeket mutatnak be. Onnan jött az inspiráció ehhez a recepthez. Szabad tűzön sütötték a túrós csuszát, de nálunk még túl hideg van a kinti sütögetéshez, és a túró sem olyan, mint otthon. A feta sajt hasonlít a legjobban hozzá, így én ezt varázsoltam össze belőle, és a sütőben.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek