Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Küchle

Küchle
Küchle
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Knieküchle, Auszogene, Küchle. Tájegységek szerint másképp nevezik, a mi környékünkön inkább a Küchle elnevezés ismertebb . Egy tradicionális, élesztős tészta  Németországban. Bayern, Franken, Thüringeni részén van inkább hagyománya, de  Ausztriában is készítik.

A hagyományos készítés a térdkalácson történő kinyújtás.

Nagyobb templomi ünnepnapokon szokták készíteni, de készítik vásárokon is, karácsonyi vásárok, farsang idején.

Az illata szinte belengi a teret a vásárokon. Az első utunk, ha olyan alkalom van, hogy árulják, a Küchle-sátort keressük. Mint a strandokon készített lángost, méretben szokták árulni.

Fahéjas cukorban hempergetett Küchle, a vékony, ropogós közepével. Hmmm

hozzávalók / 4 adag

Sütőzsiradék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepében mélyedést alakítunk ki, langyos tejet a mélyedésbe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, kettő kiskanál cukrot hozzáadunk, és összekeverjük kevés lisztel. 10 percig hagyjuk kelni.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egy fakanál segítségével addig dolgozunk, ameddig már a tészta elválik a táltól. (Én ezt a műveletet kézi mixer dagasztó villáival szoktam csinálni, sokkal egyszerűbb.)
  3. Összedolgozás után konyharuhával letakarjuk, és addig pihentetjük a tésztát, ameddig a duplájára kel, kb. 30 perc.
  4. Miután megkelt, kinyújtjuk kb. egy cm vastagra a tésztát, és egy nagyobb szaggatóval (8-9 cm átmerőjű) kiszaggatjuk. Újból pihentetjük.
  5. Magasabb falú edényben fölmelegítjük az étolajat, 180 fok kb. az ideális. Mint a lángost, elkezdjük a közepét kihúzkodni a tésztának, vigyázva arra, hogy ne legyen lyuk rajta. Kb. 2 cm-t elhagyunk a szélén. Ha már forró az étolaj, akkor kisütjük a küchleneket.
  6. A deszkán lévő fele kerüljön először fölülre, majd miután elérte a kívánt színt, átfordítjuk, és a közepébe egy merőkanál segítségével étolajat öntünk azért, hogy ne essen össze a tészta.
  7. Fahéjjal összekevert kristálycukorban forgatjuk, vagy csak porcukorral meghintjük. De kínálhatjuk lekvárral is.
  8. Jó étvágyat kívánok.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 080
elküldve: 0
receptkönyvben: 39
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva házias konyhája

Mióta szakács: 2014.02.14.
143 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

német kelt tészta, knieküchle

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Mon, 2018-04-02 20:22

Finom. Olyan egyszerű, de nagyszerű édesség, gyorsan elfogyott nálunk. :)

700
finomliszt 500 g
friss élesztő 30 g
tej 250 ml
vaj 60 g
cukor 60 g
tojás 2 db
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet