Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Munkki - Vappufánk

Munkki - Vappufánk
Munkki - Vappufánk
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Vappu a finnek egyik legbulizósabb ünnepe, amit május 1-én ünnepelnek. Igazság szerint már ápr. 30-án elkezdődik a mulatság, így mondhatjuk, hogy 2 napig tart. Az ünnep többféle hagyományból alakult ki a mai, eredeti formájába. Elsősorban a tavasz érkezését köszöntik, egyúttal a munka ünnepe is, és az érettségiző diákok manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, főleg az első napon. Ápr. 30-án mindenki felveszi az érettségiző fehér sapkáját és azzal vonul utcára. Sokan őrültebbnél őrültebb jelmezeket öltenek magukra, és lufi-szerpentin-konfetti tengerben úszik az ország. Este 6 órakor a diákok a hagyomány szerint megsapkázzák a Helsinkiben álló Havis Amanda szobrot, és ekkor veszi kezdetét az igazi parti! Az első napon inkább az ivászat és a bolondosság kerül előtérbe, május 1-én (az eredeti ünnepen) pedig a közös piknik vagy grillezés Helsinki legnagyobb parkjában, a Kaivopuisto-n. Persze a bátrabbak és a fiatalabbak mind a két napot alkaholmámorban töltik, és folyik a pezsgő mindenfele. De hogy rátérjek közben a Munkkira, a Munkki jelentése magyarul egyébként szerzetes, bár nem tudom, hogy pontosan miért ez a neve. Azt hiszem ez nagyobb utánajárást és utánaolvasást igényel. Viszont nyers fordításban a Munkki fánkot jelent (a Munkki egyébként kicsit emlékeztet a csörögefánkra. Az is a tavasz jele, ha ezt árulják a boltokban, vagy ezt készítik otthon a háziasszonyok, ugyanis csak májusban lehet hozzájutni. A Vappu másik nagyon jellegzetes specialitása a Sima (szíma), amely egy édeskés-kesernyés mézsör, amit a Munkkival együtt fogyasztanak. Ennek a receptje egy új fejezetet igényel. :)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Mindenféleképp azonnali elfogyasztásra ajánlott, mert másnapra már elveszti a tészta rugalmasságát és lágyságát. Próbáljunk meg annyi adagot készíteni, hogy elfogyjon. Ha mégis maradna ki, akkor még aznap fagyasszuk le, és ha újra elővesszük, akkor olajban hevítsük fel újra, és ismét forgassuk bele cukorba!

Szólj hozzá!

elkészítés


  1. Kb. 1 dl langyos tejben egy kis cukor hozzáadásával az élesztőt felfuttatjuk.

  2. A lisztet egy műanyag edénybe szitáljuk és hozzáadjuk a cukrot, a sót, a kardamomot, a puha vajat darabokban és a tojásokat.

  3. Az edény közepébe lyukat készítünk, majd beleöntjük az élesztős tejet.

  4. Elkezdjük dagasztani a tésztát és a maradék 4 dl tejet apránként hozzáadjuk.

  5. Addig gyúrjuk így a tésztát, amíg rugalmas és lágy tésztát nem kapunk és el nem válik a kezünktől.

  6. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

  7. Ezután a tésztából kis diónyi golyókat formálunk, és bő forró olajban aranybarnára sütjük.

  8. A lecsepegtetett fánkokat cukorba forgatjuk, majd még frissen-melegen tálaljuk.


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 028
elküldve: 1
receptkönyvben: 188
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

Auringonkukka

Mióta szakács: 2011.10.03.
61 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

finn tavaszi fánk, finn cukros fánk, finn fánk

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Wed, 2016-05-04 20:32

A recept el lett írva! Nem 2 evőkanál, hanem 2 teáskanál só kell bele. Csak azért szólok, nehogy valakinek elkerülje a figyelmét. Egyébként isteni recept, én megsütöttem, és nagyon finom!

Gabi maci
Gabi maci Wed, 2015-01-28 22:48

Én is május elsején, Lappföldön kóstoltam meg ezt a finom kis fánkot, sajnos a receptet azóta se sikerült megszereznem, köszönet érte.

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Thu, 2013-02-21 15:46

Ez a recept a kardamomot leszámítva, majdnem olyan, mint az én családom fánkreceptje :) Köszi az érdekes sztorit, remélem, minél több receptet töltesz még fel hasonló körítéssel ;-)

üdv, Zilka

1062
finomliszt 100 dkg
tej 5 dl
élesztő 5 dkg
cukor 120 g
tojás 2 db
vaj 100 g
2 ek
kardamom 1 ek
napraforgó olaj 4 dl
cukor 5 dkg