Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krumplis pogácsa Kati Mamitól

Krumplis pogácsa Kati Mamitól
Krumplis pogácsa Kati Mamitól
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

 A receptet a férjem édesanyjától tanultam. Ez a férjem egyik kedvence.

hozzávalók / 5 adag

  • 20 dkg burgonya (maradék krumplipüré is jó, most én is ezt használtam)
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej (lehet több is és kevesebb is, a liszttől függ)
  • 1.5 dl olívaolaj (kenéshez használhatunk vajat, darált töpörtyűt is)
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 kávéskanál
  • 2 db tojás (az egyik a tetejét kenni)
  • 50 ml víz (ha nem elég a tej a dagasztáskor, lehet egy kevés langyos vízzel pótolni)

ajánlat

Egy tartalmas, húsos leves után kitűnő. Uzsonnára és még reggelire is finom tejjel v. kávéval.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl.
  2. Közben kimérjük a lisztet, felfuttatjuk az élesztőt (fél deci langyos tejhez adunk 1 kk. cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, mikor feljön, akkor jó).
  3. A kihűlt krumplira tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, és elkeverjük. Beletesszük a felfuttatott élesztőt, a tojást és apránként adagolva a tejet, dagasztani kezdjük. Inkább lágy tésztát készítünk. Hozzádolgozunk kb. 1 dl olívaolajat, de a napraforgó olaj is nagyon jó. A tésztát jól kidolgozzuk, géppel v. kézzel.
  4. Letakarva duplájára kelesztjük. A sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra.
  5. Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, és fél centi vastagságúra nyújtjuk. Kicsit ragadós, de lisztezzük, és akkor lehet vele dolgozni. A kinyújtott tésztát megkenjük olajjal, és összehajtjuk. Először jobbról behajtjuk középig, aztán balról is ráhajtjuk a tésztát. Majd újra megkenjük, és alulról középig, majd felülről ráhajtjuk. Várunk 10 percet, utána kicsit kinyújtjuk kb. 1,5-2 centisre.
  6. Közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tetejét a szaggatóval kereszt alakban bevágjuk. Tojással lekenve sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, és kb. 20 perc tepsinként a sütési idő. Minden sütő másként süt! Erre figyelni kell.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 032
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kati Mami

Mióta szakács: 2016.03.21.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

burgonyás pogácsa, kelt krumplis tésztájú pogi, hajtogatott pogácsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

682
burgonya 20 dkg
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2 dkg
tej 3 dl
olívaolaj 1.5 dl
cukor 1 teáskanál
2 kávéskanál
tojás 2 db
víz 50 ml