r
Nosalty Logó

Krumplis pogácsa Kati Mamitól

Kati Mami
Krumplis pogácsa Kati Mamitól
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

  • 20 dkg burgonya (maradék krumplipüré is jó, most én is ezt használtam)
  • 3 dl tej (lehet több is és kevesebb is, a liszttől függ)
  • 1.5 dl olívaolaj (kenéshez használhatunk vajat, darált töpörtyűt is)
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 kávéskanál
  • 2 db tojás (az egyik a tetejét kenni)
  • 50 ml víz (ha nem elég a tej a dagasztáskor, lehet egy kevés langyos vízzel pótolni)
682
Kalória
15.5g
Fehérje
85.8g
Szénhidrátok
29.6g
Zsír
63.2g
Víz
72g
Koleszterin
3.7g
Rost
4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 682 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 3409 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 258 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.5 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1037.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    684 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 682 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.6 g

Zsír

  • Összesen
    148.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    97 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5188 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    201 mg
  • Kálcium
    498 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    3418 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    429.1 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    316 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    355 micro
  • Kolin:
    361 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    590 micro
Összesen 3409 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    392.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    259 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    23.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 258 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl.
  2. Közben kimérjük a lisztet, felfuttatjuk az élesztőt (fél deci langyos tejhez adunk 1 kk. cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, mikor feljön, akkor jó).
  3. A kihűlt krumplira tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, és elkeverjük. Beletesszük a felfuttatott élesztőt, a tojást és apránként adagolva a tejet, dagasztani kezdjük. Inkább lágy tésztát készítünk. Hozzádolgozunk kb. 1 dl olívaolajat, de a napraforgó olaj is nagyon jó. A tésztát jól kidolgozzuk, géppel v. kézzel.
  4. Letakarva duplájára kelesztjük. A sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra.
  5. Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, és fél centi vastagságúra nyújtjuk. Kicsit ragadós, de lisztezzük, és akkor lehet vele dolgozni. A kinyújtott tésztát megkenjük olajjal, és összehajtjuk. Először jobbról behajtjuk középig, aztán balról is ráhajtjuk a tésztát. Majd újra megkenjük, és alulról középig, majd felülről ráhajtjuk. Várunk 10 percet, utána kicsit kinyújtjuk kb. 1,5-2 centisre.
  6. Közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tetejét a szaggatóval kereszt alakban bevágjuk. Tojással lekenve sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, és kb. 20 perc tepsinként a sütési idő. Minden sütő másként süt! Erre figyelni kell.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

 A receptet a férjem édesanyjától tanultam. Ez a férjem egyik kedvence.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...