Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borsos-burgonyás pogácsa

Borsos-burgonyás pogácsa
Borsos-burgonyás pogácsa
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családi hagyomány szerint nálunk idén is ebből a receptből készült a Luca napi pogácsa. Mivel gyors, olcsó és egyszerű, ezért az év többi részében is gyakran kerül asztalra egy kiadósabb leves társaságában.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Kenéshez

ajánlat

Még melegen, szinte a sütőből a legfinomabb, kívül ropogós, belül puha, omlós. Az őrölt bors elhagyható a receptből, ha valaki nem kedveli, de pikánsan feldobja a krumplis pogit.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A burgonyát megfőzzük, leszűrjük, és még melegen 5 dkg margarint hozzáadva, krumplinyomó segítségével alaposan áttörjük. Hagyjuk kihűlni.
  2. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  3. Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a többi margarinnal. Beleszórjuk a sót és a borsot. Hozzáadjuk a tojássárgát és a burgonyát, majd a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk a tésztát.
  4. Letakarva, meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, a tetejét késsel bevagdossuk, majd nagyobb méretű szaggatóval pogácsákat formázunk. Sütőpapíros sütőlemezre, egymástól távolra rakosgatjuk a pogikat, és a tepsiben is kelni hagyjuk.

Kenéshez

  1. Felvert tojással megkenjük a pogácsák tetejét, és meghintjük sóval.
  2. Előmelegített, forró sütőben aranysárgára sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 802
elküldve: 2
receptkönyvben: 51
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: szüret, buli receptek, szilveszter
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

krumplis pogácsa, burgonyás pogácsa, kelt krumplis pogácsa, Luca pogácsa, egyszerű krumplis pogácsa

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Annigine
Anett / Annigine Sat, 2018-01-20 18:21

Elkészítettem, hihetetlenül finom, omlós lett, ízre pedig se nem édes, se nem sós, egy kellemes egyveleg. Köszönöm a receptet.

Tubicám
Tubicám / Tubicám Sun, 2018-01-21 14:50

Köszi a hozzászólást! Örülök, hogy finomra sikerült és ízlett a pogi. Plusz tipp: Ha sósabb ízvilágot szeretnél, akkor bátran adj még sót a tésztához, mert még a burgonya fajtája is befolyásolhatja, hogy mennyi lisztet és ízesítést kíván a tészta. Én nagyim példáját követve a sós pogikat mindig sütést követően is, még forrón meghintem sóval és összerázom a tálban, mint a sült krumplit. Persze, ha pont a semleges ízvilág tetszett, akkor maradj az eredeti mennyiségeknél, ez ízlés kérdése. Jó sütögetést és jó étvágyat! :)

699
margarin 25 dkg
burgonya 25 dkg
finomliszt 50 dkg
tojássárgája 1 db
1 ek
tej 1 dl
friss élesztő 5 dkg
cukor 5 dkg
fekete bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db
2 kávéskanál